Војводина

Да ли ће бити кажњени и представници градске власти за кршење мера ванредног стања?

У Србији је од 15. марта на снази ванредно стање због ширења корона вируса. Од тада до сада држава је више пута пооштравала мере како би се спречило ширење заразе. Старијима од 65 година забрањен је било какав излазак из кућа. За особе млађе од 65 година полицијски час је са 9 сати продужен на 12 и сада траје од 17 до 5 ујутру. У то време забрањено је кретање свима који немају радни налог или потребу за хитном лекарском интервенцијом. Главна мера на коју апелују и струка и држава јесте да се и у време када је кретање дозвољено остане код куће. Да људи излазе из својих домова само ако је то преко потребно.

Међу мерама које је држава прописала стоји и то да је забрањено окупљање људи у парковима, спортским објектима, местима за рекреацију… Такође, прописана је и забрана окупљања за више од пет особа. Укинут је јавни превоз.

Имајући у виду све ове мере Покрет Доста је било пита надлежне у граду Зрењанину како је могуће да се у јеку борбе са корона вирусом организује лицитација за државно пољопривредно земљиште, а која је заказана од понедељка 30. марта?

Позивајући пољопривреднике да дођу на лицитацију директно се крши најважнија мера коју држава спроводи и на коју сви стручњаци и највиши чиниоци власти апелују, а то је да људи остану у кућама. Такође, крши се и мера која предвиђа да је забрањено окупљање на свим површинама намењеним за спорт и разоноду, будући да је предвиђено да се лицитација одржи на градском стадиону. Уз то, на том месту биће окупљено далеко више од петоро људи, посебно ако се зна да само Комисију која спроводи поступак лицитације чини више од петоро људи. Ту треба додати и пољопривреднике који се позивају да дођу на лицитацију?

Мало је веровати да ће сви они држати дистанцу која се препоручује а која треба да износи 2 метра. Ако на самом стадиону и буде тако, већина пољопривредника када буде долазила на лицитацију то неће чинити, јер ће морати да дође приватним аутомобилима, будући да јавни превоз не функционише. А ко може да гарантује да неко од учесника није заражен корона вирусом?

Покрет Доста је било пита још надлежне у градској кући да ли је могуће да свесно крше мере државе или су то учинили несвесно? Будући да је позив на лицитацију за пољопривредно земљиште супротно свему што је држава прописала поставља се питање да ли ће одговорни за овај пропуст бити адекватно кажњени? Да ли ће неко одговарати ако се испостави да је неко од учесника на лицитацији био заражен и да је вирус пренео на неког другог? Да ли ће неко одговарати, ако случајно, не дај Боже, дође и до смртног случаја због заразе корона вирусом?

Покрет Доста је било је до сада више пута указивао на проблем одржавања лицитације у Зрењанину која се већ годинама уназад организује месецима након свих логичних рокова. И овога пута бисмо могли да укажемо на исти проблем, али мислимо да је проблем безбедности наших суграђана који се баве пољопривредом много већи у овом тренутку од проблема времена одржавања лицитације. Нама је стало да се сваки живот сачува. Губици који би настали евентуалним неиздавањем државног земљишта могли би некако да се надокнаде, а макар и један изгубљен живот не може. Једно од решења да земља не остане у парлогу могло би да буде, рецимо, да се пољопривредницима који су прошле године излицитирали парцеле и ове године оне оставе.

Сигурно је да би доношењем ове одлуке било незадовољних пољопривредних произвођача, али бар би сви били заштићени и нико не би ризиковао да оболи од корона вируса. А као што знамо једино живот нема цену.

Градски одбор
Доста је било – Зрењанин

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар