Војводина

Воде нема довољно

Одлука врха СНС је да проблем зрењанинске воде мора да се реши пре избора.

Из тог разлога у решавање тог проблема јуна месеца прошле године укључила се влада РС на челу са премијерком. Међутим решавање овог проблема није постало ништа ефикасније.

Зажмурило се на оба ока на све обавезе извршиоца услуге пречишћавања воде Зилиа и Синертецха (временских, финансијских техничких) и тражи се само да вода достигне потребан квалитет да може да се означи као здрава за пиће.

Отуда имамо ситуацију да се вода интензивно и дан данас испитује а постројење ради на максималном капацитету.

Показало се да воде нема довољно јер имамо ситуације да је притисак у водоводној мрежи слаб и није довољан за зграде вишеспратнице које немају постројење за повишење притиска.

Разлози за слаб притисак воде су следећи:

  1. Постројење нема довољан максималан тражен капацитет 350 л/с уз излазни притисак од 3,2бар.
  2. Бунари немају довољну издашност за ову потрошњу воде.

Поставља се логично питање како је могуће да су бунари до сада били довољне издашности а сада више нису? Разлоге опет треба тражити у самом постројењу. Постројење ради са губицима од 20% а не како је тражено 5% па је могуће да је тих 20% воде које се током прераде у постројењу баци таман та количина која фали.

Ово не може да се реши куповином постројења за повишење притиска како градска власт мисли за зграде где притиска нема јер ће тада воде фалити на другим местима у граду. Воде једноставно нема довољно.

Читаоци наших текстова се сигурно сећају да ДЈБ од самог почетка инсистирао да градска стручна комисија провери све уговорене параметре. Овај мали капацитет постројења је могао да се провери чим је постројење изграђено. Да је до тога дошло, не бисмо дошли у ситуацију да треба да се прогласи вода исправном а да је нема довољно.

Александар Коровљев
Доста је било – Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар