Foto: Patrik Macek/Pixsell
Преносимо

Угледни професор Валерије Врчек ексклузивно: Како су нас лагали, борба против коронавируса опаснија је од саме болести

Готово два месеца било је потребно да једнолична и једноумна стратегија експертних влада широм Европе постане упитна. Чини се да је бука ратних поклича у борби против невидљивог виралног непријатеља уплашила део разумних људи, који су, стога, чекали зрелије вриеме да се коначно јаве и проговоре о промашају века. Звучи готово несхватљиво да су све предузете мере, тестирања, самоизолације, полицијски карантини, те гушења привреде и друштвеног живота , заправо, узалудна. Према мишљењу упућених појединаца, сасвим је могуће да је наметнута контрола и инхибиција државе непотребна и штетна здравствена политика.

Пандемија панике и незнања

Све су учесталији иступи врхунских научника који епидемију узроковану коронавирусом COVID-19 сматрају надуваним балоном, пандемијом панике, а предузете мере ad-hoc кризних штабова виде као аутодеструкцију државе и колективно самоубиство. Тако, на пример, Џон Ионаидис, професор медицине, јавног здравља и статистике на познатим универзитету Станфорд и Туфтс, подсећа да се већина данашњих одлука за спречавање епидемије доноси без разумевања, без увида у податке и без научног оправдања: „Ниједна земља нема поуздане податке о присутности вируса у репрезентативном насумичном узорку опште популације. Због ограничених података и увида, процене о смртности и броју инфицираних су бесмислене. То значи да не знамо с коликом погрешком меримо заражене – је ли то фактор 3 или 300?“

Научни дебакл

Он сматра да су службени подаци о морталитету од 3,4 посто, произведени у просторијама Светске здравствене организације, створили хорор и панику, иако је та бројка сасвим неуверљива: „Пацијенти који се тестирају на коронавирус већином су они с тежим симптомима и лошим клиничким исходом. Та погрешка у селекцији испитаника биће с временом све већа.“ Иоанидис тврди да морталитет нове вирозе износи између 0,05 и 1 посто, што одговара просечном сезонском грипу, па каже: „С таквом стопом смртности, самоизолација свиета с потенцијално огромним друштвеним и финансијским последицама је потпуно ирационална. То је као кад слона нападне мачка. Фрустрирани слон, желећи да избегне мачку, случајно се стрмоглави низ литицу и погине“.

Станфордски експерт врло је критичан према репресивним мерама социјалне дистанце и самоизолације, јер није познато колико дуго таква блокада може да траје без тешких оштећења економије, друштва и менталног здравља: „Могуће су непредвидљиве еволуцијске реакције, финансијске кризе, политички немири, свађе међу људима, ратови и распад друштвеног ткива“. Његов темељни приговор је тај што се здравствене мере и политичке одлуке не доносе на темељу података и чињеница, па такав сценариј назива научним фијаском.

„Лек не сме бити опаснији од болести“

С Иоанидисом се слаже Давид Катз, амерички лекар и оснивач Истраживачког центра превенције на елитном Универзитету Јејл. Аутор је познате изјаве, објављене недавно у Њујорк Тајмс-у, да је „борба против коронавируса опаснија од саме болести“. Он се противи ратној реторици медицинског естаблишмента, објави тоталног рата против вируса, те полицијским упадима у свакодневницу: „Забринут сам због последица на социјални живот и јавно здравље, које ће изазвати потпуно укидање нормалног живота – затварање школа и приватног сектора , забрана окупљања. Последице могу бити дуготрајне и кобне, много теже него што је здравствена цена вирозе.“

Према Катзу, једина разумна самоизолација односи се на старије људе и хроничне болеснике, који су у овој епидемији лоцирани као угрожена скупина. Сви остали који су присиљени на самоизолацију, колатерална су жртва непотребног, неселективног и неефикасног приступа превенцији. Катзово забрињавајуће питање је једноставно – који су то критерији за прекид репресивних мера: „Када ће бити сигурно да се деца врате у школу? Када ће бити сигурно посетити болеснике у болници? Постоје многи могући одговори, али највероватнији је – ми то не знамо.“ Наметнуте мере Катз назива произвољнима, паничним процедурама које нису научно утемељене.

Превише медицине

О претераним реакцијама европских влада и о јавноздравственој политици која се проводи без научног оправдања, говори Петер Гоцше, дански професор медицине и оснивач врло важне “Cochrane” колаборације: „Да Кинези нису увели опсежна тестирања коронавируса, ми бисмо живели без рестрикција и не бисмо превише бринули о појави смртних случајева, које виђамо сваке зиме. Овако имамо панику и мантру која гласи – држимо размак“. Гоцше сматра да је основни проблем тај да нико неће бити одговоран за предузимање оваквих драконских мера: „Управо би супротно било када би власти чиниле премало. Стога политичари и радници у јавном здравству чине много више него што је потребно.“ То је заправо лукав маневар и непобедива позиција управника кризом. Када вирус попусти, без обзира када и без обзира на предузете мере, све похвале ће ићи на рачун оних који су увели строги режим. Таква ситуација Гоцшеа подсећа на причу о тигру и рогу: „Зашто дуваш у рог?“ „Да преплашим тигра!“ „Па нема овде тигрова!“ „Ето, видиш!“

Гласови разума против парализе друштва

Против бесмислене парализе друштва недавно су се огласили Мајкл Остерхолм, амерички професор инфектологије на универзитету у Минесоти, Франк Улрих Монтгомери, немачки радиолог, председник немачког медицинског удружења и председавајући Светског медицинског удружења (WМА), Петро Варназа, швајцарски професор инфектологије из клиничке болнице у Ст. Галлену, Јорам Лас, израелски лекар и бивши министар здравства у Израелу, Џоел Кетнер, канадски професор јавног здравства на универзитету Манитоба и бивши директор Међународног центра за инфективне болести… Сухарит Бакхди немачки професор вирологије на унивезитету Јохан Гутенберг у Маинцу, те представник Института за медицинску микробиологију и хигијену, назвао је пандемију обичном хистеријом, а његов је интервју одмах постао виралан.
Примера има много више, а овај је избор довољан као упозорење да постоји друкчија интерпретација приче о пандемији. С временом трајања неподношљиве репресије, број академских и политичких противника карантина биће све већи.

Научници-лешинари

Приказана размишљања можда нису коначна истина, али она показују да разумне расправе о пандемији све донедавно – није било. Западна се цивилизација, у егоцентричном страху суочавања са смрћу, драговољно препустила монополу и монологу медицинско-политичког естаблишмента. Кризни штабови, попут централних комитета, постали су власници истине и свих решења. Како би стекла утисак стручности, експертна влада се окружила дворским научницима. У многим европским државама, па тако и код нас, појављују се научници сателити који заједно с властодршцима ударају у ратне бубњеве, саветују, прете, упозоравају, објашњавају, плаше и очекују, попут лешинара, својих пет минута након пораза вируса.

Срећом, постоји и друга оптика, други људи, друго мишљење. Важно је да се чује научна мањина, јер наука не трпи демократију. Игнорисати или исмејавати мишљење врхунских научника врста је стручне и моралне неписмености. Такав став открива страх и немир због преиспитивања догми, или, пак, скрива идеолошке и финансијске интересе. Стога је важно да предузете мере и политике јавног здравља изгубе титулу неупитног, како би вирална лакрдија што краће трајала.

Валерије Врчек је редовни професор у трајном звању и председник Завода за органску хемију на Фармацеутско-биохемијском факултету у Загребу

Извор: Телескоп.хр

Прочитајте још и:

Др Лидија Гајски: Корона хистерија је превара! Лажирају ли се бројке и манипулише ли се подацима?

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Tacni tako. Obican grip. Inace u Italiji svake godine redovno umiru pacijenti po hodnicama u bolnicama a lekari rade po 2 smene. Holandija redovno salje svije bolesne u Nemacke bolnice jer nemaju vise mesta na intenzivnoj nezi. Obican grip, kako da ne.

    • Apsolutno se slazem sa Vama. Vecina tih stucnjaka koja je ovde dala svoje komentare, niti je do sada imala prilike da vidi pandemijske okvire ove infekcije ( jer jos uvek nisu ni blizu pandemijske krivulje ) ili sede udobno u svojim kancelarijama i bave se analizama necega sto uzivo nisu videli, proizvoljno donoseci zakljucke i uporedjujuci neuoporedive cinjenice kao da nikada nisu pohadjali osnove epidemiologije na osnovnim studijama medicine ( a morali bi po funkcijama koje obavljaju da budu daleko iznad osnovnog nivoa poznavanja epidemiologije – posebno ovi koji se nalaze na funkcijama direktora infektivnih klinika ). Trece, i najvaznije u celoj prici, neka mi da bilo ko od njih ijedan primer ovolikog priliva pacijenata u jedinici vremena koji zahtevaju intenzivnu negu i mehanicku ventilaciju kod bilo kog do sada sezonskog gripa ili epidemioloski do sada poznatog dogadjaja! Pisem ovo kao neko ko je upravo predao dezurstvo na kojem sam unutar 8h tokom noci, morao da intubiram i na respiratore stavim 6 pacijenata zbog rapidno brzog razvoja ARDS-a usled CoV2-infekcije. Radim vec 10 godina u jedinici intenzivnog lecenja i do sada nikada nisam video nijednu pandemiju sezonskog gripa, gde je bio ovako galopirajuci broj onih koji su zahtevali u tako kratkom roku ventilatornu podrsku. Pritom moram da naglasim da radim u gradu, u Nemackoj, koji ima 13 bolnica sa mogucnoscu intenzivnog lecenja, sa vecim brojem respiratora nego sto to ima jedna Engleska u okviru Ujedinjenog Kraljevstva. Uprkos tome, dezurstva postaju polako neizdrljiva, jer je tesko odjednom primiti toliki broj pacijenata, za tako kratko vreme, a odrzati dosadanji kvalitet lecenja. Na svu srecu, do sada to uspevamo i smrtonst je jos uvek veoma mala, samo zahvaljujuci napora citavih timova za intenzivnu medicinu.

    • Bot 2. Ako je i tako kao sto pricas, u sta iskreno ne verujem, onda uzmi u obzir i ogroman izliv panike u celom svetu pa malo preispitaj tvoja ubedjenja. Vi doktori kazete da sve krece od pshihe..

    • Ne pricajte gluposti. Ta korelacija koju ste naveli izmedju Holandije i Nemacke nema veze sa istinom. Koliko sutra Vam to moze potvrditi desetak Holandjana sa kojima sam svakodnevno u kontaktu a medju kojima su i lekari.
      U vezi Italije – brojke koje objavljuju kao smrt od Corone su neprecizne sto su i sami potvrdili pre 2 dana. Svi smrtni slucajevi u Italiji koji su pod nerazjasnjenim okolnostima se vec par sedmica svrstavaju pod Corona virus jer ne testiraju sve preminule.