Vojvodina

Da li stvarno država čuva penzionere ili je to samo priča za široke narodne mase?

Mesec i po dana Srbija je u vanrednom stanju. Državni vrh i “struka” ubeđuju narod kako je najstarija populacija najugroženija i kako korona virus za njih može da bude poguban. Zbog toga je starijima od 65 godina više od mesec dana bilo zabranjeno da uopšte izlaze iz kuća. Mogli su samo jedom nedeljno u nabavku i to u nevreme. Izjutra od 4 do 7 sati.

U najmanju ruku to je nehumano prema ljudima kojima su kretanje i šetnja čak i deo terapije. Konačno, prošle nedelje došlo je do popuštanja mera, pa naši najstariji sugrađani mogu u šetnju u trajanju od pola sata i to najdalje 600 metara od kuće. Ali, ne lezi vraže, opet u nevreme. Od 18 do 1 sat iza ponoći.

Država se pravda da iza ovih odluka stoji želja da se sačuvaju životi najstarijih. I da je zbog toga njihovo kretanje dozvoljeno kada ostalih sugrađana nema na ulicama. Ipak, čini se da su prevideli kada se policijski čas završava za sve stanovnike Srbije koji su mlađi od 65 godina. A to je 5 sati ujutru.

Dakle, u danima kada penzioneri mogu da idu u kupovinu od 4 do 7 sati ujutru i da su na ulici do 8 sati kako bi mogli da se vrate kućama, ostali sugrađani mogu da budu na ulici već od 5 sati. To znači da tokom tri sata – od 5 do 8 ujutru, penzioneri mogu i sigurno se susreću sa ljudima koji su mlađi od 65 godina. Jer ti mlađi moraju da stignu na posao, ukoliko rade. A ima i takvih, jer ne rade svi od kuće.

Pokret Dosta je bilo zato pita nadležne kako je moguće da je virus opasan za najstarije sugrađane do 18 sati, a nije opasan kada isti ti ljudi idu u nabavku i dolaze u kontat sa mlađima od 65 godina? Da li virus zna da gleda na sat ili je u pitanju nešto sasvim treće? I ako je virus toliko opasan, kako to da najstariji sugrađani nisu masovno oboleli, ako znamo da se u danu kada im je dozvoljena kupovina ispred prodavnica stvaraju redovi, što nam govori da penzioneri masovno idu u nabavku. I da se dok su van kuća i stanova sreću sa mlađima od sebe.

Dosta je bilo Zrenjanin

Oznake

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar