Реаговање

ДЈБ: Одговор колегама из Двери

Драге колеге, 

Захваљујемо на вашем отвореном и искреном писму те, као што је то и ред, хитро отписујемо. Захваљујемо и што сте нам отворили могућност да јавност Србије упознамо са свим догађајима од тренутка противуставно проглашеног ванредног стања 15. марта па до данас. 

Не знамо да ли разумете, драге колеге, да сте својим ћутањем и свим што сте радили од 15. марта до данас, осим што сте погазили заклетву коју сте положили као народни посланици, ишли на руку Александру Вучићу и да сте му дали покриће да оствари све што је планирао. Док је сакупљао потписе, Вучић је говорио да је вирус смешан. Ви сте заједно са целим СзС говорили да је вирус страшан и тражили ванредно стање и драконске мере. Онда вас је Вучић “послушао” и увео те драконске мере које сте сами тражили, које су непотребне и које уништавају домаћу привреду и грађане Србије. Чак сте носили и потпуно непотребне маске и помогли Вучићу у његовој сценографији застрашивања људи. Не знамо да ли знате драге колеге да је чак и СЗО казао да маске за грађане нису потребне. Потребне су за медицинско особље. Својим ћутањем сте дозволили да власт затвори здраве људе у кућни притвор, а да у исто време не сачува старе и болесне.

Од самог уласка и ДЈБ и Двери у Народну скупштину 2016. године, не постоји период у коме је јавност више гледала у своје народне представнике у Скупштини Србије с очекивањем да заштите њене интересе док диктаторска власт СНС-а крши Устав и отима надлежности Народне скупштине како би могла паушално да укида права и слободе грађана, него што је то период од 15. марта до данас. 

С великим жаљењем морамо да констатујемо да су важност тог тренутка, важност заштите народне суверености, као и та велика очекивања грађана Србије, лидерима СзС политичког блока коме Двери припадају – потпуно промакли. ДЈБ је дао све од себе да све остале опозиционе лидере тргне из обамрлости у коју су упали због страха од могућности пада рејтинга због неизвесности даљег тока епидемије корона вируса, јер нам је било јасно да вас је тај страх толико паралисао да сте заборавили на заклетву коју су ваши народни посланици положили 3. јуна 2016. године. Веровали смо да је заједничка одбрана Устава могућа, јер одбрана од диктатуре превазилази све идеолошке разлике, а договором о заједничком бојкоту унапред намештених избора, што је још једна тема која превазилази иделошке разлике, већ смо доказали да у таквим ситуацијама договор није немогућ.

Чим је противуставно суспендована Народна скупштина, и чим су јој на силу отете надлежности, и ваш лидер је, баш као и лидери Демократске странке, Странке слободе и правде, Народне странке и Покрета слободних грађана, примио лични позив од лидера ДЈБ, Саше Радуловића, да сви заједно станемо у одбрану Устава Републике Србије. Мало је рећи да смо у ДЈБ сви остали потпуно запањени вашим заједничким ставом да “није сад време да се прича о Уставу”. 

У покушају да вас охрабримо да заштити уставног поретка у земљи ипак дате предност над страхом да би вам рејтинг можда могао пасти због неизвесног даљег тока епидемије, 18. марта упутили смо вам свима и јавни позив да нам се ваши, али и сви остали народни посланици, придруже у Народној скупштини и да заједнички потпишемо захтев Маји Гојковић за хитним сазивањем седнице Народне скупштине, како би се функционисање државе вратило у уставне оквире. Док су народни посланици свих опозиционих странака које припадају СзС политичком блоку остали неми и на тај наш позив, пет самосталних посланика је 23. марта обавило своју дужност према грађанима Србије, као што су то учинила и три народна посланика ДЈБ. Лидер ваше странке се у то доба грађанима обраћао из свог дома у Чачку, као и текстовима. Наше позиве на одбрану Устава називао је “политиком и опозиционим радом против власти”, успут позивајући на поштовање суманутих мера затварања здравих грађана у кућни притвор, јер то тако саветују партијски лекари СНС-а.

Две недеље након што је уведено противуставно ванредно стање – надајући се да је међу челницима СзС у међувремену можда попустио страх од пада рејтинга због неизвесности даљег тока епидемије, јер је постало много очигледније да власт манипулише страхом грађана како би им наметала неразумне мере – ДЈБ вам је упутила последњи јавни позив 30. марта да нам се придружите у борби за заштиту Устава и народне суверености. 

Поново сте сви остали неми. И поново смо у ДЈБ сви остали не само запањени таквим изостанком реакције, већ и дубоко разочарани. Још тада смо слутили, а сада смо у вашем отвореном писму за то добили и потврду, да одлуку о одбијању наших многобројних позива нисте донели зато што се слажете или не слажете са оним на шта вас позивамо, већ искључиво водећи рачуна о томе да пристанком случајно не завршите у улози следбеника, а не лидера (цитирамо део вашег писма: “Разумемо да би (ДЈБ) волели да буду тата свима”). Поражавајуће је то што не схватате да је у ситуацији државног удара једини “тата” свима – Отаџбина Србија.

Ту се, међутим, наше разочарање у лидере СзС опозиције не завршава – а признајемо да је разочарање највеће управо у случају Двери, које се макар декларативно залажу за суверенистичку политику, иако су део глобалистичког политичког блока СзС. Учешће вашег лидера, заједно са осталим лидерима СзС и ПСГ, у костимираној представи СНС-а с маскама након што је седница Народне скупштине коначно заказана 28. априла, као и срамни покушаји да се представите као борци за заштиту уставног поретка након што сте пре тога током 44 дана безочно издали очекивања грађана и заклетву коју сте у Скупштини положили, представља најгору врсту лицемерја. Не приличи вам, драге наше колеге из Двери, да се китите туђим перјем, нарочито након што сте отперјали све наше позиве да заједно бранимо уставни поредак у Србији.

Уместо што се уздате у то да ће вам пропагандна гласила глобалистичког СзС блока коме припадате, а која потпуно игноришу све активности ДЈБ, опрати срамоту због четрдесетчетвородневног нечињења, искрени савет ДЈБ вам је да се извините грађанима Србије. Грађани ће вам можда и опростити, јер – хришћански је праштати, ако се искрено покајете.

Искрено се надамо да ћете скупити храбрости да пред грађанима Србије преузмете одговорност за грешку коју сте направили, јер грешити је људски. И ДЈБ се грађанима извинио након председничких избора 2017. године, што су они веома ценили. Тако бисте грађанима показали да их поштујете. Уверени смо да би ваше извињење наишло на разумевање, чиме би се поново отворила врата за могућност евентуалне будуће сарадње. 

У нади да ћете разумети да је наше инсистирање на вашем извињењу грађанима Србије црвена линија преко које ДЈБ не може да пређе, срдачно вас поздрављамо.

ДЈБ тим за комуникације с јавношћу

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • ne znam zato insistirate na maskama i szo. maske nosi ceo svet!! nema bolnice gde ne nose i skafandere. drugo, szo je toliko referentan da im SAD uskratile finansiranje. Predsednik iz Etiopije nije lekar i krajnje sporna licnost. Virus je zarazan i napada sve organe respiratornim putem, nesto i preko ociju. a to da zarazan i vi ste istakli. zato je nosenje maski neophodno. poentirajte i dalje, ovo izostavite osim ako nemate referencu i potvrdu vodeceg virusoloskog instituta. a nema je. krsenje ustava je uobicajena stvar 20 godina. sudije biraju oni koji sumnjivo dobiju izbore, a onda im za polozaj i novac cuvaju tu istu vlast. to se zove moralna prostitucija. citavo drustvo je korumpirano. pa celokupn G-17, kadrovi DS i JULa su stozeri u rezimu. ovi ostali su brojevi i botovi. samo su rektalni speleolozi nasli drugu straznjicu da joj sluze.

    • ”..кrsenje ustava je uobicajena stvar 20 godina. sudije biraju oni koji sumnjivo dobiju izbore, a onda im za polozaj i novac cuvaju tu istu vlast. to se zove moralna prostitucija. citavo drustvo je korumpirano. pa celokupn G-17, kadrovi DS i JULa su stozeri u rezimu. ovi ostali su brojevi i botovi. samo su rektalni speleolozi nasli drugu straznjicu da joj sluze.”
      Одговори

      И због свега овога брате Митре ”ДОСТА ЈЕ БИЛО”. Али стварно доста!

    • Maske ne nosi ceo svet i kako praksa potvrdjuje nisu neophodne za gradjanstvo. Navodim za primer Australiju gde se, ukratko, preporucuje da se ne izlazi bez preke potrebe, ali da razmak izmedju ljudi, i na tome se insistira, ne sme biti manji od 1.5 metra. Maske, izuzev zdravstvenih radnika, koristi mali broj ljudi. Ovakve mere su dale sledece rezultate:
      ukupno pozitivnih 6852, ozdravljenih 5859, broj preminulih 95, ukupno testirano vise 650 000 ljudi.

  • Skromno je reći da je svaka reč na svom mestu. Građani Srbije, na kojima je teret izbora vlasti, moraju povisiti nivo političke svesti tako što će obratiti pažnju na dela a ne reči svih bivših i sadašnjih političkih aktera. Nažalost, u odsustvu otvorenih i nezavisnih medija, to trenutno nije moguće i upravo je medijski prostor bojište na kom valja pobediti; da građani zaista ostvare pravo da znaju sve.

  • СР јесте једно време званично предао функцију председника и то је за похвалу, али не очекујем то од БО сада као што нисам очекивао ни од АВ 2008 што им није за похвалу…

  • Maske su vam autogol. U zatvorenom prostoru je važno nositi maske ne radi sopstvene zaštite, već zaštite drugih, kako bi se sprečilo širenje virusa. Kada ste napolju i udaljeni ste bar 1,5 metara od nekog naravno da vam ne treba maska. Morate da napravite balans između realnih stvari i čiste tvrdoglavosti. Postoji toliko stvari za koje treba da uputite kritiku vlastima (držanje penzionera u pritvoru a mogli su da izlaze svaki dan u vreme policijskog časa, nedostatak opreme za lekare, ponašanje vladinih medija…), ali maske imaju smisla. Govoriti da ne treba da se nose maske jer “smo zdravi” je nonsens jer možda ste zaraženi a da to ni ne znate. Opet, ponavljam, na otvorenom prostoru nema potrebe za maskom. Ne budite oni teoretičari zavera, u tom slučaju ću smatrati da ste grupa ludaka a ne ozbiljni borci za demokratiju.

    • Upravo je problem taj što maske ne sprečavaju širenje virusa, a, na koncu, i to što maske nisu obavezne tamo gde nisu uključene kamere. Insistiranje na maskama čija cena je skočila 600% ima neku drugu poentu.

  • Trenutna okolnost, kako u svetu, tako i u nasoj zemlji, daje jasnu predstavu narodu u okolnostima u kojima zive. Nazalost, cena sagledavanja situacije se placa uskracivanjem osnovnih ljudskih prava, pa i uskracivanjem zivota. Nikada necemo do kraja razjasniti kako je nastao virus, ali, evidetno je da nesto postoji i da napada coveka u svakom smislu. Sada, vise neko ikada, narod mora da ima zastitnika, koji ce govoriti u njihovo ime i boriti se za njihova osnovna ljudska prava. Narod nije slep i nije malouman. Sada, vise nego ikada, prati i slusa ko zastupa njihova prava u trenutku kada su sabijeni u cosak. U zavisnosti, ko se kako i na koji nacin bude borio za narod, reflektovace odgovor naroda u bliskoj buducnosti. Granice trpljenja i tolerancije, imaju svoju granicu. Budimo sigurni da ce se razocarenje naroda itekako cuti, a zahvalnost ce biti iskazana prema onima koji su bili na strani pravde i slobode. Svaki potez se posmatra i meri. Ponavljam, narod slusa i prati. Pitanje je trenutka kada ce se izjasniti. Vazno je da se barem neko bori. I ne mozemo ocekivati da je svako spreman da se iskreno bori za svoje bliznje. Patriotizam je retka pojava. Biti patriota, znaci braniti osnovna ljudska prava svog naroda. U zavisnosti ko se bude i na koji nacin zalagao za svoj narod, tako ce se i prepoznati ko je patriota. Nemojte biti u zabludi! Narod ce to prepoznati.

  • odgovor g stojkovu, do 7 maja, testirano tek 117000 https://www.021.rs/story/Info/Srbija/242585/Preminula-jos-tri-pacijenta-ukupno-9791-zarazenih-virusom-ko..,gde ste procitali da ne nose maske u australiji i cija odluka. znate li da su zatvorili skole i prosvetne ustanove u australiji. za ono sto pricate morate imati argumente. a ne jedno idolopokloonstvo menjati za drugo. ako ne trebaju maske, objasnite kako se virus prenosi koji respiratornim – disajnim putevima napada sve organe?naprotiv imaju ogromnu nestasicu maski i kupuju kao ludi kvalitetne maske https://www.finder.com.au/buy-p2-face-mask-online jos od 27 aprila!!!

  • Маске, маске…Бошков перформанс у Скупштини ме подсети на Војин. Ваљало је квинтал и по изнети. Тада Радоман, сада Маја. За ДЈБ Двери су биле велика грешка. Али, да је памети до кадије, као од кадије. Треба се чувати тих миложвучних партија и заветника. Грлати су и они што су прошли кроз “школу” Двери, интелектом много јачи о Бошка.

  • Pratim politiku u Srbiji iako ne zivim vec godinama u istoj.
    U Norveskoj maske nisu obavezne ni u zdravstvenim ustanovama sem u slucaju kada postoji zarazen pacijent ili kada se radi sa pacijentom koji spada u ugrozenu grupu. Cak ni u starackim domovima se maske ne nose na regularnoj bazi. Maske koje narod masovno nosi su upotrebljive najvise prvih 2 do 3 sata i to samo ako se pravilno rukuje sa njima sto ogromna vecina ne radi. Norveska nije imala nikakve policajske casove, nije imala zabranu izlaska napolje, nije cak zatvorila ni restorane niti trzne centre. Uvedene su silne preventivne mere koje su dovele do toga da gde god ulazite mozete oprati ruke, dezinfikovati ili staviti rukavice. Obdanista i skole su radili za decu roditelja koji moraju da rade. Veliki deo posla je presao u kucnu varijantu, intezivirana je isporuka na kucnu adresu. Zabranjena su bila okupljanja. To vam je neki model koji je svakako ostriji nego u Svedskoj, ali daleko blazi nego u Srbiji. Norveska ima jasan, nedvosmislen pad obolelih, nema veliki broj preminulih niti broj zarazenih kada se pogleda u odnosu na broj stanovnika. Takodje Norveska je medju prvima uvezla slucajeve sa koronom jer su stigli u periodu nakon zimskog raspusta i to uglavnom iz Austrije. Norvesku kao primer niko ne pominje, a postigli su mnogo sa prilicno labavim merama i uz ogranicenja pre svega za usluge 1 na 1 i zatvaranje ili ogranicen pristup odredjenim javnim i obrazovnim institucijama. Sada se zavrsava treca nedelja od skidanja vecine mera i stvari idu poprilicno dobro, nadamo se da ostanu takve. Ovo ne znaci da sam ja slepo saglasan sa svim sto DJB kaze ili zastupa, ali u delu vezanih za sprovedene mere u Srbiji saglasan sam u potpunosti da su mere pre svega bile politicke, represivne i oportunisticke nego sto su imale utemeljenje u struci. Da je doneta vandredna situacija, da je paralisana drzava na dve do cetiri nedelje imao bi razumevanje da je struka trazila, ali ovo delimicno i to kada kako odgovara vlasti uz monodrame, patetiku i pretnje je prosto cista politika i nista drugo.