Reagovanje

DJB: Odgovor kolegama iz Dveri

Drage kolege, 

Zahvaljujemo na vašem otvorenom i iskrenom pismu te, kao što je to i red, hitro otpisujemo. Zahvaljujemo i što ste nam otvorili mogućnost da javnost Srbije upoznamo sa svim događajima od trenutka protivustavno proglašenog vanrednog stanja 15. marta pa do danas. 

Ne znamo da li razumete, drage kolege, da ste svojim ćutanjem i svim što ste radili od 15. marta do danas, osim što ste pogazili zakletvu koju ste položili kao narodni poslanici, išli na ruku Aleksandru Vučiću i da ste mu dali pokriće da ostvari sve što je planirao. Dok je sakupljao potpise, Vučić je govorio da je virus smešan. Vi ste zajedno sa celim SzS govorili da je virus strašan i tražili vanredno stanje i drakonske mere. Onda vas je Vučić “poslušao” i uveo te drakonske mere koje ste sami tražili, koje su nepotrebne i koje uništavaju domaću privredu i građane Srbije. Čak ste nosili i potpuno nepotrebne maske i pomogli Vučiću u njegovoj scenografiji zastrašivanja ljudi. Ne znamo da li znate drage kolege da je čak i SZO kazao da maske za građane nisu potrebne. Potrebne su za medicinsko osoblje. Svojim ćutanjem ste dozvolili da vlast zatvori zdrave ljude u kućni pritvor, a da u isto vreme ne sačuva stare i bolesne.

Od samog ulaska i DJB i Dveri u Narodnu skupštinu 2016. godine, ne postoji period u kome je javnost više gledala u svoje narodne predstavnike u Skupštini Srbije s očekivanjem da zaštite njene interese dok diktatorska vlast SNS-a krši Ustav i otima nadležnosti Narodne skupštine kako bi mogla paušalno da ukida prava i slobode građana, nego što je to period od 15. marta do danas. 

S velikim žaljenjem moramo da konstatujemo da su važnost tog trenutka, važnost zaštite narodne suverenosti, kao i ta velika očekivanja građana Srbije, liderima SzS političkog bloka kome Dveri pripadaju – potpuno promakli. DJB je dao sve od sebe da sve ostale opozicione lidere trgne iz obamrlosti u koju su upali zbog straha od mogućnosti pada rejtinga zbog neizvesnosti daljeg toka epidemije korona virusa, jer nam je bilo jasno da vas je taj strah toliko paralisao da ste zaboravili na zakletvu koju su vaši narodni poslanici položili 3. juna 2016. godine. Verovali smo da je zajednička odbrana Ustava moguća, jer odbrana od diktature prevazilazi sve ideološke razlike, a dogovorom o zajedničkom bojkotu unapred nameštenih izbora, što je još jedna tema koja prevazilazi ideloške razlike, već smo dokazali da u takvim situacijama dogovor nije nemoguć.

Čim je protivustavno suspendovana Narodna skupština, i čim su joj na silu otete nadležnosti, i vaš lider je, baš kao i lideri Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Pokreta slobodnih građana, primio lični poziv od lidera DJB, Saše Radulovića, da svi zajedno stanemo u odbranu Ustava Republike Srbije. Malo je reći da smo u DJB svi ostali potpuno zapanjeni vašim zajedničkim stavom da “nije sad vreme da se priča o Ustavu”. 

U pokušaju da vas ohrabrimo da zaštiti ustavnog poretka u zemlji ipak date prednost nad strahom da bi vam rejting možda mogao pasti zbog neizvesnog daljeg toka epidemije, 18. marta uputili smo vam svima i javni poziv da nam se vaši, ali i svi ostali narodni poslanici, pridruže u Narodnoj skupštini i da zajednički potpišemo zahtev Maji Gojković za hitnim sazivanjem sednice Narodne skupštine, kako bi se funkcionisanje države vratilo u ustavne okvire. Dok su narodni poslanici svih opozicionih stranaka koje pripadaju SzS političkom bloku ostali nemi i na taj naš poziv, pet samostalnih poslanika je 23. marta obavilo svoju dužnost prema građanima Srbije, kao što su to učinila i tri narodna poslanika DJB. Lider vaše stranke se u to doba građanima obraćao iz svog doma u Čačku, kao i tekstovima. Naše pozive na odbranu Ustava nazivao je “politikom i opozicionim radom protiv vlasti”, usput pozivajući na poštovanje sumanutih mera zatvaranja zdravih građana u kućni pritvor, jer to tako savetuju partijski lekari SNS-a.

Dve nedelje nakon što je uvedeno protivustavno vanredno stanje – nadajući se da je među čelnicima SzS u međuvremenu možda popustio strah od pada rejtinga zbog neizvesnosti daljeg toka epidemije, jer je postalo mnogo očiglednije da vlast manipuliše strahom građana kako bi im nametala nerazumne mere – DJB vam je uputila poslednji javni poziv 30. marta da nam se pridružite u borbi za zaštitu Ustava i narodne suverenosti. 

Ponovo ste svi ostali nemi. I ponovo smo u DJB svi ostali ne samo zapanjeni takvim izostankom reakcije, već i duboko razočarani. Još tada smo slutili, a sada smo u vašem otvorenom pismu za to dobili i potvrdu, da odluku o odbijanju naših mnogobrojnih poziva niste doneli zato što se slažete ili ne slažete sa onim na šta vas pozivamo, već isključivo vodeći računa o tome da pristankom slučajno ne završite u ulozi sledbenika, a ne lidera (citiramo deo vašeg pisma: “Razumemo da bi (DJB) voleli da budu tata svima”). Poražavajuće je to što ne shvatate da je u situaciji državnog udara jedini “tata” svima – Otadžbina Srbija.

Tu se, međutim, naše razočaranje u lidere SzS opozicije ne završava – a priznajemo da je razočaranje najveće upravo u slučaju Dveri, koje se makar deklarativno zalažu za suverenističku politiku, iako su deo globalističkog političkog bloka SzS. Učešće vašeg lidera, zajedno sa ostalim liderima SzS i PSG, u kostimiranoj predstavi SNS-a s maskama nakon što je sednica Narodne skupštine konačno zakazana 28. aprila, kao i sramni pokušaji da se predstavite kao borci za zaštitu ustavnog poretka nakon što ste pre toga tokom 44 dana bezočno izdali očekivanja građana i zakletvu koju ste u Skupštini položili, predstavlja najgoru vrstu licemerja. Ne priliči vam, drage naše kolege iz Dveri, da se kitite tuđim perjem, naročito nakon što ste otperjali sve naše pozive da zajedno branimo ustavni poredak u Srbiji.

Umesto što se uzdate u to da će vam propagandna glasila globalističkog SzS bloka kome pripadate, a koja potpuno ignorišu sve aktivnosti DJB, oprati sramotu zbog četrdesetčetvorodnevnog nečinjenja, iskreni savet DJB vam je da se izvinite građanima Srbije. Građani će vam možda i oprostiti, jer – hrišćanski je praštati, ako se iskreno pokajete.

Iskreno se nadamo da ćete skupiti hrabrosti da pred građanima Srbije preuzmete odgovornost za grešku koju ste napravili, jer grešiti je ljudski. I DJB se građanima izvinio nakon predsedničkih izbora 2017. godine, što su oni veoma cenili. Tako biste građanima pokazali da ih poštujete. Uvereni smo da bi vaše izvinjenje naišlo na razumevanje, čime bi se ponovo otvorila vrata za mogućnost eventualne buduće saradnje. 

U nadi da ćete razumeti da je naše insistiranje na vašem izvinjenju građanima Srbije crvena linija preko koje DJB ne može da pređe, srdačno vas pozdravljamo.

DJB tim za komunikacije s javnošću

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • ne znam zato insistirate na maskama i szo. maske nosi ceo svet!! nema bolnice gde ne nose i skafandere. drugo, szo je toliko referentan da im SAD uskratile finansiranje. Predsednik iz Etiopije nije lekar i krajnje sporna licnost. Virus je zarazan i napada sve organe respiratornim putem, nesto i preko ociju. a to da zarazan i vi ste istakli. zato je nosenje maski neophodno. poentirajte i dalje, ovo izostavite osim ako nemate referencu i potvrdu vodeceg virusoloskog instituta. a nema je. krsenje ustava je uobicajena stvar 20 godina. sudije biraju oni koji sumnjivo dobiju izbore, a onda im za polozaj i novac cuvaju tu istu vlast. to se zove moralna prostitucija. citavo drustvo je korumpirano. pa celokupn G-17, kadrovi DS i JULa su stozeri u rezimu. ovi ostali su brojevi i botovi. samo su rektalni speleolozi nasli drugu straznjicu da joj sluze.

    • ”..krsenje ustava je uobicajena stvar 20 godina. sudije biraju oni koji sumnjivo dobiju izbore, a onda im za polozaj i novac cuvaju tu istu vlast. to se zove moralna prostitucija. citavo drustvo je korumpirano. pa celokupn G-17, kadrovi DS i JULa su stozeri u rezimu. ovi ostali su brojevi i botovi. samo su rektalni speleolozi nasli drugu straznjicu da joj sluze.”
      Odgovori

      I zbog svega ovoga brate Mitre ”DOSTA JE BILO”. Ali stvarno dosta!

    • Maske ne nosi ceo svet i kako praksa potvrdjuje nisu neophodne za gradjanstvo. Navodim za primer Australiju gde se, ukratko, preporucuje da se ne izlazi bez preke potrebe, ali da razmak izmedju ljudi, i na tome se insistira, ne sme biti manji od 1.5 metra. Maske, izuzev zdravstvenih radnika, koristi mali broj ljudi. Ovakve mere su dale sledece rezultate:
      ukupno pozitivnih 6852, ozdravljenih 5859, broj preminulih 95, ukupno testirano vise 650 000 ljudi.

  • Svaka čast na odgovoru.
    Kulturno, koncizno i tačno, u duhu članova DJB.
    Veliki pozdrav!

  • Skromno je reći da je svaka reč na svom mestu. Građani Srbije, na kojima je teret izbora vlasti, moraju povisiti nivo političke svesti tako što će obratiti pažnju na dela a ne reči svih bivših i sadašnjih političkih aktera. Nažalost, u odsustvu otvorenih i nezavisnih medija, to trenutno nije moguće i upravo je medijski prostor bojište na kom valja pobediti; da građani zaista ostvare pravo da znaju sve.

  • SR jeste jedno vreme zvanično predao funkciju predsednika i to je za pohvalu, ali ne očekujem to od BO sada kao što nisam očekivao ni od AV 2008 što im nije za pohvalu…

  • Maske su vam autogol. U zatvorenom prostoru je važno nositi maske ne radi sopstvene zaštite, već zaštite drugih, kako bi se sprečilo širenje virusa. Kada ste napolju i udaljeni ste bar 1,5 metara od nekog naravno da vam ne treba maska. Morate da napravite balans između realnih stvari i čiste tvrdoglavosti. Postoji toliko stvari za koje treba da uputite kritiku vlastima (držanje penzionera u pritvoru a mogli su da izlaze svaki dan u vreme policijskog časa, nedostatak opreme za lekare, ponašanje vladinih medija…), ali maske imaju smisla. Govoriti da ne treba da se nose maske jer “smo zdravi” je nonsens jer možda ste zaraženi a da to ni ne znate. Opet, ponavljam, na otvorenom prostoru nema potrebe za maskom. Ne budite oni teoretičari zavera, u tom slučaju ću smatrati da ste grupa ludaka a ne ozbiljni borci za demokratiju.

    • Upravo je problem taj što maske ne sprečavaju širenje virusa, a, na koncu, i to što maske nisu obavezne tamo gde nisu uključene kamere. Insistiranje na maskama čija cena je skočila 600% ima neku drugu poentu.

  • Trenutna okolnost, kako u svetu, tako i u nasoj zemlji, daje jasnu predstavu narodu u okolnostima u kojima zive. Nazalost, cena sagledavanja situacije se placa uskracivanjem osnovnih ljudskih prava, pa i uskracivanjem zivota. Nikada necemo do kraja razjasniti kako je nastao virus, ali, evidetno je da nesto postoji i da napada coveka u svakom smislu. Sada, vise neko ikada, narod mora da ima zastitnika, koji ce govoriti u njihovo ime i boriti se za njihova osnovna ljudska prava. Narod nije slep i nije malouman. Sada, vise nego ikada, prati i slusa ko zastupa njihova prava u trenutku kada su sabijeni u cosak. U zavisnosti, ko se kako i na koji nacin bude borio za narod, reflektovace odgovor naroda u bliskoj buducnosti. Granice trpljenja i tolerancije, imaju svoju granicu. Budimo sigurni da ce se razocarenje naroda itekako cuti, a zahvalnost ce biti iskazana prema onima koji su bili na strani pravde i slobode. Svaki potez se posmatra i meri. Ponavljam, narod slusa i prati. Pitanje je trenutka kada ce se izjasniti. Vazno je da se barem neko bori. I ne mozemo ocekivati da je svako spreman da se iskreno bori za svoje bliznje. Patriotizam je retka pojava. Biti patriota, znaci braniti osnovna ljudska prava svog naroda. U zavisnosti ko se bude i na koji nacin zalagao za svoj narod, tako ce se i prepoznati ko je patriota. Nemojte biti u zabludi! Narod ce to prepoznati.

  • odgovor g stojkovu, do 7 maja, testirano tek 117000 https://www.021.rs/story/Info/Srbija/242585/Preminula-jos-tri-pacijenta-ukupno-9791-zarazenih-virusom-ko..,gde ste procitali da ne nose maske u australiji i cija odluka. znate li da su zatvorili skole i prosvetne ustanove u australiji. za ono sto pricate morate imati argumente. a ne jedno idolopokloonstvo menjati za drugo. ako ne trebaju maske, objasnite kako se virus prenosi koji respiratornim – disajnim putevima napada sve organe?naprotiv imaju ogromnu nestasicu maski i kupuju kao ludi kvalitetne maske https://www.finder.com.au/buy-p2-face-mask-online jos od 27 aprila!!!

  • Maske, maske…Boškov performans u Skupštini me podseti na Vojin. Valjalo je kvintal i po izneti. Tada Radoman, sada Maja. Za DJB Dveri su bile velika greška. Ali, da je pameti do kadije, kao od kadije. Treba se čuvati tih miložvučnih partija i zavetnika. Grlati su i oni što su prošli kroz “školu” Dveri, intelektom mnogo jači o Boška.

  • Pratim politiku u Srbiji iako ne zivim vec godinama u istoj.
    U Norveskoj maske nisu obavezne ni u zdravstvenim ustanovama sem u slucaju kada postoji zarazen pacijent ili kada se radi sa pacijentom koji spada u ugrozenu grupu. Cak ni u starackim domovima se maske ne nose na regularnoj bazi. Maske koje narod masovno nosi su upotrebljive najvise prvih 2 do 3 sata i to samo ako se pravilno rukuje sa njima sto ogromna vecina ne radi. Norveska nije imala nikakve policajske casove, nije imala zabranu izlaska napolje, nije cak zatvorila ni restorane niti trzne centre. Uvedene su silne preventivne mere koje su dovele do toga da gde god ulazite mozete oprati ruke, dezinfikovati ili staviti rukavice. Obdanista i skole su radili za decu roditelja koji moraju da rade. Veliki deo posla je presao u kucnu varijantu, intezivirana je isporuka na kucnu adresu. Zabranjena su bila okupljanja. To vam je neki model koji je svakako ostriji nego u Svedskoj, ali daleko blazi nego u Srbiji. Norveska ima jasan, nedvosmislen pad obolelih, nema veliki broj preminulih niti broj zarazenih kada se pogleda u odnosu na broj stanovnika. Takodje Norveska je medju prvima uvezla slucajeve sa koronom jer su stigli u periodu nakon zimskog raspusta i to uglavnom iz Austrije. Norvesku kao primer niko ne pominje, a postigli su mnogo sa prilicno labavim merama i uz ogranicenja pre svega za usluge 1 na 1 i zatvaranje ili ogranicen pristup odredjenim javnim i obrazovnim institucijama. Sada se zavrsava treca nedelja od skidanja vecine mera i stvari idu poprilicno dobro, nadamo se da ostanu takve. Ovo ne znaci da sam ja slepo saglasan sa svim sto DJB kaze ili zastupa, ali u delu vezanih za sprovedene mere u Srbiji saglasan sam u potpunosti da su mere pre svega bile politicke, represivne i oportunisticke nego sto su imale utemeljenje u struci. Da je doneta vandredna situacija, da je paralisana drzava na dve do cetiri nedelje imao bi razumevanje da je struka trazila, ali ovo delimicno i to kada kako odgovara vlasti uz monodrame, patetiku i pretnje je prosto cista politika i nista drugo.