Саопштењe

Уставни суд на стубу срама

Уставни суд је коначно објавио Решење којим је одбацио иницијативе за оцену уставности Одлуке о проглашењу ванредног стања. С обзиром на садржину образложења, јасно је да су судије Уставног суда добиле налог да оправдају државни удар и да су то покушале да учине на најскандалознији могући начин – гажењем свим правних стаднарда, измишљањем категорија које Устав не познаје и игнорисањем народне суверености као највећег идеала слободе било ког народа.

Не само да је седницом председавала председница Уставног суда Снежана Марковић, која се свакако морала изузети с обзиром да је под кривичном пријавом посланика ДЈБ у вези са предметом одлучивања, не само да се у образложењу решења може наћи и из контекста истргнута пракса везана за стране државе и цитати страних аутора и помињање страних држава, већ и даље од тога, из образложења провејава став да носиоци извршне власти имају право да кад год им падне на памет могу од народа отети народну сувереност и постати суверни.

Иако ово није зачуђујуће с обзиром да се Уставни суд још раније сам ставио у функцију Владиног извршиоца, када је одлучио да не заседа у време ванредног стања зато што је тако одлучила Влада, то не значи да није опасно. Чињеница је да су судије Уставног суда ништа друго до страначки извршиоци унапред донетих одлука које од њих захтева извршна власт, као што је чињеница да и сами имају ограничене способности које их ограничавају да то спроведу у дело на начин који неће разорити све темеље демократије и народне суверености.

Судије Уставног суда који су ову одлуку донели и то Снежана Марковић, Весна Илић Прелић, Драгана Коларић, Тијана Шурлан, Тамаш Корхец, Јован Ћирић, Гордана Ајншпилер Поповић, Владан Петров, остаће у историји упамћени као примери сервилности, полтронства, кукавичлука и правног дилетантизма.

Историја неће заборавити ни друге судије које нису биле у већу, али које су кукавички ћутале и то Милана Шкулића, Татјану Ђуркић, Наташу Плавшић, Мирослава Николића и Лидију Ђукић. Сви они заједно су успели да понизе и своју функцију и Уставни суд и све грађане и државу судију.

Образложење поменуте одлуке је доказ да су то учинили са намером да злоупотребом своје функције оправдају државни удар и тиме омогуће извршној власти да и убудуће, кад год јој падне на памет, од народа отме суверност. И за то ће једног дана одговарати у складу са законом. ДЈБ им то обећава.

Прочитајте још и:

ДЈБ: Тужилаштво да утврди кривичну одговорност председнице Уставног суда Снежане Марковић

Устава се треба држати као „пијан плота“, а Уставни суд се понео кукавички

ДЈБ захтева од Уставног суда оцену уставности уредаба Владе

ДЈБ поднео кривичну пријаву против Републичког тужиоца и председнице Уставног суда

ДЈБ поднео ургенцију Уставном суду Србије

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина

(Видео) Посланици ДЈБ: На кршење Устава да реагују државни тужилац и председници Врховног касационог и Уставног суда

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар