Saopštenje

Ustavni sud na stubu srama

Ustavni sud je konačno objavio Rešenje kojim je odbacio inicijative za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja. S obzirom na sadržinu obrazloženja, jasno je da su sudije Ustavnog suda dobile nalog da opravdaju državni udar i da su to pokušale da učine na najskandalozniji mogući način – gaženjem svim pravnih stadnarda, izmišljanjem kategorija koje Ustav ne poznaje i ignorisanjem narodne suverenosti kao najvećeg ideala slobode bilo kog naroda.

Ne samo da je sednicom predsedavala predsednica Ustavnog suda Snežana Marković, koja se svakako morala izuzeti s obzirom da je pod krivičnom prijavom poslanika DJB u vezi sa predmetom odlučivanja, ne samo da se u obrazloženju rešenja može naći i iz konteksta istrgnuta praksa vezana za strane države i citati stranih autora i pominjanje stranih država, već i dalje od toga, iz obrazloženja provejava stav da nosioci izvršne vlasti imaju pravo da kad god im padne na pamet mogu od naroda oteti narodnu suverenost i postati suverni.

Iako ovo nije začuđujuće s obzirom da se Ustavni sud još ranije sam stavio u funkciju Vladinog izvršioca, kada je odlučio da ne zaseda u vreme vanrednog stanja zato što je tako odlučila Vlada, to ne znači da nije opasno. Činjenica je da su sudije Ustavnog suda ništa drugo do stranački izvršioci unapred donetih odluka koje od njih zahteva izvršna vlast, kao što je činjenica da i sami imaju ograničene sposobnosti koje ih ograničavaju da to sprovedu u delo na način koji neće razoriti sve temelje demokratije i narodne suverenosti.

Sudije Ustavnog suda koji su ovu odluku doneli i to Snežana Marković, Vesna Ilić Prelić, Dragana Kolarić, Tijana Šurlan, Tamaš Korhec, Jovan Ćirić, Gordana Ajnšpiler Popović, Vladan Petrov, ostaće u istoriji upamćeni kao primeri servilnosti, poltronstva, kukavičluka i pravnog diletantizma.

Istorija neće zaboraviti ni druge sudije koje nisu bile u veću, ali koje su kukavički ćutale i to Milana Škulića, Tatjanu Đurkić, Natašu Plavšić, Miroslava Nikolića i Lidiju Đukić. Svi oni zajedno su uspeli da ponize i svoju funkciju i Ustavni sud i sve građane i državu sudiju.

Obrazloženje pomenute odluke je dokaz da su to učinili sa namerom da zloupotrebom svoje funkcije opravdaju državni udar i time omoguće izvršnoj vlasti da i ubuduće, kad god joj padne na pamet, od naroda otme suvernost. I za to će jednog dana odgovarati u skladu sa zakonom. DJB im to obećava.

Pročitajte još i:

DJB: Tužilaštvo da utvrdi krivičnu odgovornost predsednice Ustavnog suda Snežane Marković

Ustava se treba držati kao „pijan plota“, a Ustavni sud se poneo kukavički

DJB zahteva od Ustavnog suda ocenu ustavnosti uredaba Vlade

DJB podneo krivičnu prijavu protiv Republičkog tužioca i predsednice Ustavnog suda

DJB podneo urgenciju Ustavnom sudu Srbije

DJB zahteva od Ustavnog suda da po hitnom postupku suspenduje protivustavnu odluku o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština

(Video) Poslanici DJB: Na kršenje Ustava da reaguju državni tužilac i predsednici Vrhovnog kasacionog i Ustavnog suda

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar