Правосуђе Саопштењe

Суд оборио листу “Суверенисти” у Новом Саду због правилне употребе српског језика

Скадналозним решењем Управног суда оборена је листа “Суверенисти” зато што је предлагач “Доста је било” у Споразуму о оснивању групе грађана користио знаке навода да би назив листе, у складу са правописним правилима, одвојио од остатка текста. Иако Устав као ни закон не познају могућност да се изборна воља грађана укине због коришћења интерпункције приликом означавања листе, судије Управног суда су демонстрирале не само то да их ни Устав ни закон, а ни изборна воља грађана не интересују, већ и даље од тога – да и они сами имају озбиљан проблем са основном писменошћу. По мишљењу судија Управног суда, кад дете питате у коју школу иде, оно треба да одговори следеће: ”У освновну школу отворени наводници Бранко Радичевић затворени наводници”, а кад грађане питате коју изборну листу подржавају они треба да одговоре: ”Подржавам листу отворени наводници Суверенисти затворени наводници”.

Како сматрамо да је јасно да чак ни поред општепознате чињенице плашљивог и у добром делу нестручног правосуђа, ово силовање права превазилази границе замисливог и не постоји ни теоријска могућност да се овакво решење донесе без конкретне и директне намере да се извршењем кривичног дела кршења закона од стране судије како би се “Доста је било” спречило да учествује на градским изборима у Новом Саду, јасно је шта је намера.

Овакав срамни однос судија према Уставу и грађанима Србије, али и према правопису српског језика, не представља нити може представљати слободно судијско уверење већ је у питању очигледна злоупотреба судијске функције у политичке сврхе.

Из свих ових разлога, позивамо надлежног тужиоца да против судија које су донеле овакво решење иницира кривични поступак због основане сумње да су извршиле кривично дело кршење закона од стране судије, а Високи савет судства да покрене поступак разрешења судија због очигледне политичке инструираности и грубог кршења изборне воља грађана.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • Slazem se. Ako treba na proteste na proteste.. Nadamo se da ce se ovo resiti iako u zemlji Mega diplomaca nista nema sto ne moze da iznenadi.

  • Ovaj panicni, nezakonski, nepromisljeni, prostacki udarac je sa jedne strane veoma dobar znak – “Ekipa” se plasi. Dosta ih je sa puterom i postalo je bas klizavo.
    Znaju koji prtljag nose i sta ih ceka ako izgube “vlast”. Situacija je zrela za prvog pacova.

  • Da li je potreban veći dokaz diktature od kontrole pravosuđa i izborne volje građana? Da li je i dalje nejasno zašto se Srbija iseljava? Srbija postaje opasno mesto za život, država nasilja nad pravnim poretkom i pravnog razbojništva, država pravne nesigurnosti, privatna država nekolicine bandita.
    Šta je još potrebno da se dogodi da bi građani shvatili značaj masovne izlaznosti i glasa za suštinski SUVERENIZAM i povratka vlasti u ruke građana?!
    Oslobodimo se straha!
    Život bez slobode nema smisla.

  • Невезано за тему, зар се отворени наводници не пишу доле, у равни зареза? Дакле „Суверенисти“, а не “Суверенисти”.

  • Право увек тумачити у сврху заштите слободе и права човека. Овде је нарушено највише политичко право човека да бира органе власти! Међутим, мене ова фарса од изборног поступка, и управног поступка пред ГИК и спора пред Управним судом по жалби неког учесника избора (УДС – ЛСВ – Вој.фронт) неодољиво подсећа на ововремену заштиту женске полне припадности језичким акробацијама и лингивстичким искривљењима: суткиња, боркиња, стручњакиња…, а судије суде по страху од царства Његовог, тако и РЕМ, тако и ВКС, тако поступају јавни бележници. ДЈБ је очито организација с подршком, тако да правно тумачење да знакови интерпункције нису део назива изборне листе, јер нису истакнути на обрасцу за изјаву бирача о подршци предлогу изборне листе, и да се о томе нужно мора повести спор, како би била отклоњена заблуда бирача у погледу стварног назива проглашене изборне листе, заправо има за циљ да отклони ДЈБ са изборне листе у Новом Саду, јер много је незваничних центара моћи, картела, мреже интересних група и подељених утицаја те се не може стварати простор за нови политички фактор утицаја…, а то је суштина овог спора.

  • Da li možete da nadjete sudskog veštaka za ovu oblasti osporite brisanje liste? U ime demokratije neprihvatljivo je da se lista briše zbog gramatičkih začkoljica. Suština je da ljudi koji su potpisali listu žele da izadjete na izbore sa svojim programom sa navodnicima ili bez njih…

  • Очекивати писменост, лажних дипломаца и доктора, баш као и од режимских судија примену закона, исто ја као да верујете и Деда Мраза!

  • Objektivno u ovakvim okolnostima tesko je s politicke margine preci u politicki centar. Pored nesumnjive podrške gradjana jos je potrebniji profesionalni odnos i odgovornost prema radu i organizaciji. DJB se tu jos nije snašao, mogu kao birac i gradjanin i simpatizer Pokreta to javno i slobodno da iskazem.

  • Neverovatnoooo!!!! Hvataju se za slamcice ali je zalosno sto je njihova zadnja, pa mamicu im krvavu, DOKLE bre?!? DOKLE??? Zbog navodnika, ej! Ko zna ko kakvu tastaturu koristi i koji softver, ma daaaj…
    Sta se sad da uraditi? Mora da postoji opcija za zalbu, al koju nece zaboraviti.

  • Porazavajuce je da nemate listu kandidata za izbor odbornika u SG Novi Sad, izborna lista za SG ZR se “umuvala” u zaustavnom vremenu…Očekivanja gradjana od Pokreta su neispunjena. Pokret svojom formom ne ispunjava očekivanja i interese gradjana. Morali ste odavno da prerastete u politicku partiju. Izvanredan politicki program je nedovoljan, ako ga ne iznese politička i kadrovsko-organizaciona struktura na terenu.

  • U najdubljem interesu naroda i demokratije u Srbiji je da lista Suverenista otvari pravo na raspodelu mandata. Ukoliko ne registrujete političku partiju neposredno zatim, i sami treba da se pomerite s politicke scene, i oslobodite prostor za druge cinioce.

    • Mislite da naša borba ima poentu samo ako se institucionalizuje, odnosto registruje kao stranka?

  • Vaša Velika greška je istupanje pod nazivom suverenisti. Ja nisam mogao da nađem na listi DJB. Jednostavno je tako bilo. Zamislite da čitate sadržaj kompletne liste da bi nešto videli! Moje je mišljenje da je to jedini razlog zbog čega niste u Skupštini.