Saopštenje

Zašto je našim državljanima u Londonu uskraćeno pravo glasa?

Srpski siti klub (SSK) ovom prilikom želi da se izjasni zbog činjenice da je punoletnim državljanima Republike Srbije koji privremeno ili stalno borave u Velikoj Britaniji uskraćeno pravo glasa na ovogodišnjim izborima za Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Prema našim informacijma, Ambasadi Republike Srbije u Londonu se uredno prijavilo više od 100 srpskih državljana za izbore koji su predviđeni da se održe danas, 20. juna 2020. godine, dan ranije u odnosu na izbore u Srbiji. Iako je brojem zainteresovanih i registrovanih građana uredno stečen zakonski uslov za otvaranje biračkog mesta u Ambasadi Srbije u Londonu, glasanje na republičkim izborima neće biti održano. U kratkom pismu, koje je srpska ambasada poslala svakom prijavljenom glasaču tek u četvrtak uveče, 18. juna 2020. godine, razlozi zbog kojih se biračko mesto neće otvoriti nisu saopšteni.

U Londonu, kao i u ostatku Velike Britanije, ne postoji zabrana kretanja uzrokovana pandemijom korona virusa, niti je korona virus naveden kao uzrok uskraćivanja biračkog prava državljanima Srbije u Velikoj Britaniji.

SSK se više godina bavi pitanjem glasačkog prava državljana Republike Srbije sa privremenim ili stalnim boravkom u inostranstvu. Specifično, u Londonu je SSK spremno pomagao i u više navrata ulagao svoje kapacitete kako bi London dobio i zadržao izborno mesto. Nepotrebno komplikovan proces prijave i glasanja, neusklađenog sa realnim potrebama naših državljana van Srbije, smatra se glavnim uzrokom generalno malog broja svetskih gradova koji ostvaruju pravo da otvore izborna mesta za naše sugrađane. Kada se na tu činjenicu dodaju i neki drugi činioci, koji to već ostvareno pravo lako mogu da ponište, smatramo da je neophodno da se u izborni sistem Srbije uključe poštanska i digitalna metoda glasanja, kako bi svim našim građanima bilo omogućeno neometano, jednostavno i za budžet države Srbije primereno, ispunjenje ustavom garantovanog prava na glasanje bez obzira da li se u tom trenutku nalazili u Srbiji ili van nje.

Primera radi, našim sugrađanima prijavljenim za glasanje na Malti, kojima je takođe zatvoreno izborno mesto, iako je zakonska kvota od 100 prijavljenih glasača ispunjena, kao alternativa ostvarenja svog izbornog prava je ponuđen Rim. Takav predlog iziskuje ogroman i nepotreban trošak za naše sugrađane, te jasno pokazuje da država Srbije nije niti zakonodavno niti organizaciono u stanju da svim svojim građanima omogući ravnopravan pristup glasanju. Državljanima Srbije u Velikoj Britaniji nije ponuđena nikakva alternativa, čak ni mogućnost da odlaskom u Srbiju to pravo ostvare.

Shodno tome, SKK će uskoro organizovati virtuelnu diskusiju na ovu temu. Ukoliko ste zainteresovani da budete deo dijaloga, molimo vas da se javite na info@serbiancityclub.org.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar