Саопштењe

ДЈБ допунио свој извештај Савету Европе о изборном процесу који је још увек у току

Народни посланици ДЈБ обавестили су 1. јула известиоце за Србију Одбора за мониторинг Савета Европе о скандалозном фалсификовању записника током избора одржаних 21. јуна, као и о 2700 приговора које је тим поводом ДЈБ поднео Републичкој изборној комисији (РИК), а чије решавање је још увек у току. 

С обзиром да је РИК 5. јула објавио коначне резултате избора упркос чињеници да је решавање по овим приговорима још увек у току и нема свој коначни исход, народни посланици ДЈБ послали су допуну извештаја Савету Европе 8. јула, обавештавајући их о правном насиљу које власт спроводи захваљући недозвољеном политичком притиску на све државене институције које би морале бити независне у свом раду, укључујући и правосудне институције.

Одбор за мониторинг Савета Европе задужен је за редовно праћење и периодично писање извештаја о стању демократије, људских права и владавине права у државама које су чланице Савета Европе, а које се налазе у поступку мониторинга. Република Србија се у овом поступку налази од самог свог приступања Савету Европе пре пар деценија. Током тог периода, стање демократије, владавине права и људских права изнова у извештајима Савета Европе не успева да добије довољно добру оцену, упркос запомагањима свих власти у последњих двадесетак година, да би из тог поступка могла изаћи. Сваки остварени напредак увек је био праћен скандалозним урушавањем, као што је то, на пример, била “реформа” правосуђа Демократске странке током које су спискови неподобних судија прављени у кафани. Тренутна власт, пак, добија изузетно лоше оцене по питању борбе против корупције и медијских слобода. 

У допуни извештаја, народни посланици ДЈБ обавестили су Савет Европе о чињеници да је РИК водио законом недозвољени ПОНОВЉЕНИ поступак по ДЈБ приговорима, уместо да их аутоматски усвоји и поново распише изборе. Допуна извештаја Савету Европе објашњава и скандалозну чињеницу да је Управни суд, након што је у својим одговорима у првом кругу наших жалби имао аргументацију да је РИК морао утврдити чињенично стање (тј. отворити џакове с гласачким листићима и упоредити да ли се њихов садржај слаже са садржајем припадајућих записника) пре доношења решења, у другом кругу наших жалби сам себи улетео у уста и порекао аргументацију из првих пресуда. Савет Европе обавештен је и о чињеници да су првих 500 пресуда Управног суда које смо до сад примили истоветног текста, од речи до речи, од словне грешке до словне грешке, упркос чињеници да су их потписала различита судска већа из различитих градова Србије, као и да су чак пресуде донете у Новом Саду послате на нашу адресу из поште у Београду. Из тога се намеће неизбежан закључак да су све пресуде писане на истом месту, као и да судска већа о њима нису суштински ни одлучивала, већ их само потписала.

Имајући у виду чињеницу да су ових првих 500 судских поступака вођени, као да се још 2200 сличних поступака и даље води пред Управним судом, такође се намеће закључак да проглашавање коначних резултата избора РИК-а пре њиховог окончања представља недозвољени политички утицај на правосуђе.

ДЈБ је апеловао на известиоце за Србију Одбора за мониторинг Савета Европе, господина Лидл Грејнџера из Велике Британије и господина Фасина из Италије, да преузму активну улогу у спасавању демократије и владавине права у Србији, која у последњих 20 година никад није била оволико угрожена.

Прочитајте још и:

ДЈБ послао извештај Савету Европе о изборима у Србији

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Kao dipl. pravnik sa polozenim pravosudnim ispitom pomno pratim ovu vasu aktivnost. Istrajte u ovome! Udruzite se sa programski slicnim vama jer nijedna politicka opcija sama nece uspeti! To je i stav vecine naroda. Razocarajte AV! On je sad ubedjen da je uspesno razjedinio opravdane proteste. Ima Boga i uspecete.