Saopštenje

DJB dopunio svoj izveštaj Savetu Evrope o izbornom procesu koji je još uvek u toku

Narodni poslanici DJB obavestili su 1. jula izvestioce za Srbiju Odbora za monitoring Saveta Evrope o skandaloznom falsifikovanju zapisnika tokom izbora održanih 21. juna, kao i o 2700 prigovora koje je tim povodom DJB podneo Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), a čije rešavanje je još uvek u toku. 

S obzirom da je RIK 5. jula objavio konačne rezultate izbora uprkos činjenici da je rešavanje po ovim prigovorima još uvek u toku i nema svoj konačni ishod, narodni poslanici DJB poslali su dopunu izveštaja Savetu Evrope 8. jula, obaveštavajući ih o pravnom nasilju koje vlast sprovodi zahvaljući nedozvoljenom političkom pritisku na sve državene institucije koje bi morale biti nezavisne u svom radu, uključujući i pravosudne institucije.

Odbor za monitoring Saveta Evrope zadužen je za redovno praćenje i periodično pisanje izveštaja o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u državama koje su članice Saveta Evrope, a koje se nalaze u postupku monitoringa. Republika Srbija se u ovom postupku nalazi od samog svog pristupanja Savetu Evrope pre par decenija. Tokom tog perioda, stanje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava iznova u izveštajima Saveta Evrope ne uspeva da dobije dovoljno dobru ocenu, uprkos zapomaganjima svih vlasti u poslednjih dvadesetak godina, da bi iz tog postupka mogla izaći. Svaki ostvareni napredak uvek je bio praćen skandaloznim urušavanjem, kao što je to, na primer, bila “reforma” pravosuđa Demokratske stranke tokom koje su spiskovi nepodobnih sudija pravljeni u kafani. Trenutna vlast, pak, dobija izuzetno loše ocene po pitanju borbe protiv korupcije i medijskih sloboda. 

U dopuni izveštaja, narodni poslanici DJB obavestili su Savet Evrope o činjenici da je RIK vodio zakonom nedozvoljeni PONOVLJENI postupak po DJB prigovorima, umesto da ih automatski usvoji i ponovo raspiše izbore. Dopuna izveštaja Savetu Evrope objašnjava i skandaloznu činjenicu da je Upravni sud, nakon što je u svojim odgovorima u prvom krugu naših žalbi imao argumentaciju da je RIK morao utvrditi činjenično stanje (tj. otvoriti džakove s glasačkim listićima i uporediti da li se njihov sadržaj slaže sa sadržajem pripadajućih zapisnika) pre donošenja rešenja, u drugom krugu naših žalbi sam sebi uleteo u usta i porekao argumentaciju iz prvih presuda. Savet Evrope obavešten je i o činjenici da su prvih 500 presuda Upravnog suda koje smo do sad primili istovetnog teksta, od reči do reči, od slovne greške do slovne greške, uprkos činjenici da su ih potpisala različita sudska veća iz različitih gradova Srbije, kao i da su čak presude donete u Novom Sadu poslate na našu adresu iz pošte u Beogradu. Iz toga se nameće neizbežan zaključak da su sve presude pisane na istom mestu, kao i da sudska veća o njima nisu suštinski ni odlučivala, već ih samo potpisala.

Imajući u vidu činjenicu da su ovih prvih 500 sudskih postupaka vođeni, kao da se još 2200 sličnih postupaka i dalje vodi pred Upravnim sudom, takođe se nameće zaključak da proglašavanje konačnih rezultata izbora RIK-a pre njihovog okončanja predstavlja nedozvoljeni politički uticaj na pravosuđe.

DJB je apelovao na izvestioce za Srbiju Odbora za monitoring Saveta Evrope, gospodina Lidl Grejndžera iz Velike Britanije i gospodina Fasina iz Italije, da preuzmu aktivnu ulogu u spasavanju demokratije i vladavine prava u Srbiji, koja u poslednjih 20 godina nikad nije bila ovoliko ugrožena.

Pročitajte još i:

DJB poslao izveštaj Savetu Evrope o izborima u Srbiji

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kao dipl. pravnik sa polozenim pravosudnim ispitom pomno pratim ovu vasu aktivnost. Istrajte u ovome! Ima Boga i uspecete.

  • Kao dipl. pravnik sa polozenim pravosudnim ispitom pomno pratim ovu vasu aktivnost. Istrajte u ovome! Udruzite se sa programski slicnim vama jer nijedna politicka opcija sama nece uspeti! To je i stav vecine naroda. Razocarajte AV! On je sad ubedjen da je uspesno razjedinio opravdane proteste. Ima Boga i uspecete.