Косово и Метохија Преносимо

Француска и Немачка: Вучић и Хоти сложили се да нормализују односе уз постизање споразума

„Нормализација односа између Косова и Србије незаменљива је за безбедност и стабилност региона и од великог је значаја за перспективу приступања две земље у ЕУ“, поручили су у заједничком саопштењу француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел након данас одржаног самита Београд-Приштина. На њему су, под њиховим покровитељством, разговарали Александар Вучић и Авдулах Хоти. Нормализација односа подразумева потписивање „коначног свеобухватног правно обавезујућег споразума“ и „мере изградње поверења“ две стране.

После одвојених оглашавања српског председника и косовског премијера, и покровитељи данашњег догађаја, као трећа страна дали су свој коментар.

Подсећајући да је дијалог прекинут у новембру 2018, у саопштењу за јавност које преносе амбасаде ових држава, наводи се да су се Вучић и Хоти сложили да наставе дијалог под покровитељством ЕУ, а са циљем „нормализације односа Србије и Косова, уз постизање коначног правно-обавезујућег споразума“.

Своју сарадњу Вучић и Хоти „продубиће“ преко „многих области које су предложене у Берлинском процесу“, уз „једнако важне мере изградње поверења између две стране“.

Макрон и Меркел охрабрују Вучића и Хотија да у „следећим месецима постигну суштински напредак“ а француски председник и немачка канцеларка „остаће ангажовани по овом питању“, а уз подршку ЕУ.

„Биће спремни да организују нови самит у каснијој фази преговора уколико буде био потребан“, наводи се у заједничком саопштењу две водеће европске земље.

Следећи термин за састанак је 16. јул, који је забележен као први састанак у Бриселу и организују га Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак.

На данашњем видео самиту поред ове четворке, учествовали су и високи представник Европске уније за спољне послове и безбедност и потпредседник Европске комисије, Жозеп Борељ, као и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак.