Policija Protest Saopštenje

Pravni tim DJB izradio uputstvo za postupanje građana po prekršajnim nalozima policije

Pošto su pripadnici MUP-a na protestu ispred Narodne skupštine 3. avgusta 2020. godine okupljenim građanima, suprotno Zakonu o policiji, pisali prekršajne naloge, pravni tim DJB izradio je uputstvo za postupanje po tim nalozima. 

Građani koje je policija bezrazložno legitimisala i optužila za prekršaj mogu taj prekršaj ili priznati i platiti razrezanu kaznu, ili pak podneti zahtev za sudsko odlučivanje o prekršaju, uz svoju pisanu odbranu.

S obzirom da je policija na protestu postupala ne samo suprotno Zakonu o policiji, već i suprotno članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, predlog pisane odbrane koju je sačinio pravni tim DJB za građane koji smatraju da nisu načinili nikakav prekršaj jasno navodi sve učinjene propuste pripadnika MUP-a.

Pozivamo građane da ustanu u odbranu vladavine prava i ljudskog prava na slobodu okupljanja i izražavanja svog stava, koji su garantovano demokratsko pravo svih građana koje su potpisnice Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao što je to slučaj i sa Republikom Srbijom. 

Prilog:

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo! Nisam pravnik, ali mi deluje osnovano, a najbitnije je što se ljudi ovime podstiču na izražavanje bunta i na ovaj miran, legalan način. Da zlotvore nerviramo kako god možemo pa će se valjda urušiti skoro.

  • Svaka cast. Samo ih ubijajte vasom borbom za vladavinu prava. Kao sto vec rekoh, negde ovo mora uroditi plodom!