Војводина Саопштењe

Jош један круг у Новом Саду

Иако су локални избори одржани 21.06.2020. године, Град Нови Сад је тек након три месеца успео да конституише власт за нaредни мандатни период. Зашто се на овај потез чекало толико дуго, а резултат избора је такав да се власт могла формирати у року од неколико дана, остаће непознато.

Оно што је познато је чињеница да нову власт чине, углавном, иста лица делимично заротирана са једне фукције на другу. За очекивати је и да резултати и постигнућа нове-старе власти буду слична ономе што смо имали прилике да проживимо у претходне четири године.

Од доласка СНС-а на власт у Новом Саду, није изграђен ниједан нови вртић. Небројано пута се, са неоснованим поносом, најављивало да ће листе чекања за упис у предшколску установу бити само ружно сећање а, нажалост, реалност су и данас.

Депонија, односно неуређено сметлиште, на уласку у Нови Сад наставља да расте из дана у дан и представља све већу еколошку бомбу и реалну опасност. И о уређењу сметлишта напредњаци су често и опширно причали, али је све остало само на речима док су дела изостала.

Идентична ситуација је и са сакупљачем отпадних вода- много најава, много оптимизма а резултата нема.

Путна и бициклистичка инфраструктура је, у претходне четири године, пала потпуно у запећак. Из године у годину су се смањивала средства за одржавање путне привреде. Булевари и улице су у таквом стању да је сваког објективног суграђанина срамота.

Градско саобраћајно предузеће је, под контролом СНС-а, пало на вероватно најниже гране од свог оснивања. Квалификовани и искусни возачи и механичари на дневном нивоу напуштају предузеће, руководство нема начина да обезбеди адекватне замене, финансијска дубиоза је све већа а никаквих најава нема да ће се било шта променити.

Град је, нејасно на који начин, ушао у партнерство са Фудбалским клубом „Војводина“. Подсетићемо, спортски клубови су удружења грађана и законски основ за њихово финансирање од стране јединица локалне самоуправе не постоји.

Отворену подршку градске власти има и ФК „Кабел“, који је од доласка СНС-а на власт у Граду, од најнижег ранга такмичења дошао до Прве лиге Србије. Прошле године ФК „Кабел“ је кажњен због намештања резултата новчаном казном од 5.000.000,00 динара и одузимањем бодова. Руководство „Кабела“ је чест гост код Градоначелника иако се ради о лицима која су, најблаже речено, из проблематичног миљеа.

У јуну 2016. године, приликом представљања плана рада за наредни мандатни период, тадашњи а и садашњи Градоначелник је најавио и изградњу трећег моста преко клисанског канала. Истог дана, најављивана је и реформа градске управе. Једном поменуто и заборављено.

Истом приликом, градоначелник је заборавио да најави идеју рушења СПЕНС-а од које се, бар за сада, одустало.

Нешто касније, градоначелник је још једном исказао заборавност када је пропустио да поступи по налогу инспекције и смени своје сараднике Владимира Балабана и Дејана Шијака.

Заборављани су, или игнорисани, и закони Републике Србије. Најбољи пример за то је дугогодишње кршење закона о буџетском систему у делу који се односи на рокове за усвајање буџета.

Урбанистички хаос у Граду је, такође, постао део свакодневнице. Изазак у сусрет инвеститорима, без обзира на јавни интерес, је нешто што се апсолутно подразумева. Градоначелник и градска власт се понашају као агенти за некретнине, а грађани се од таквих потеза и одлука власти, како знају и умеју, организовано бране.

Као вероватно најбоља огледала напредњачке власти у Новом Саду, иако је конкуренција прилична, издвајају се манифестација „Ледена шума“ сваке зиме у Дунавском парку- споменику природе и највећи нелегални објекат у региону- тржни центар „Променада“.

Пропаганда и самопромоција је нешто у чему је СНС првак света. Бацање прашине у очи грађанима, спиновање и кривљење реалности још увек даје резултат али ни то не може трајати бескрајно.

Доћи ће дан када ће се сруштити све лажи и опсене, када ће се подвући црта и када ће свако морати да одговара за оно што јесте и што није урадио. Неки и кривично…

Ми не одустајемо!

Покрет „Доста је било“
ГО Нови Сад

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар