Vojvodina Saopštenje

Još jedan krug u Novom Sadu

Iako su lokalni izbori održani 21.06.2020. godine, Grad Novi Sad je tek nakon tri meseca uspeo da konstituiše vlast za naredni mandatni period. Zašto se na ovaj potez čekalo toliko dugo, a rezultat izbora je takav da se vlast mogla formirati u roku od nekoliko dana, ostaće nepoznato.

Ono što je poznato je činjenica da novu vlast čine, uglavnom, ista lica delimično zarotirana sa jedne fukcije na drugu. Za očekivati je i da rezultati i postignuća nove-stare vlasti budu slična onome što smo imali prilike da proživimo u prethodne četiri godine.

Od dolaska SNS-a na vlast u Novom Sadu, nije izgrađen nijedan novi vrtić. Nebrojano puta se, sa neosnovanim ponosom, najavljivalo da će liste čekanja za upis u predškolsku ustanovu biti samo ružno sećanje a, nažalost, realnost su i danas.

Deponija, odnosno neuređeno smetlište, na ulasku u Novi Sad nastavlja da raste iz dana u dan i predstavlja sve veću ekološku bombu i realnu opasnost. I o uređenju smetlišta naprednjaci su često i opširno pričali, ali je sve ostalo samo na rečima dok su dela izostala.

Identična situacija je i sa sakupljačem otpadnih voda- mnogo najava, mnogo optimizma a rezultata nema.

Putna i biciklistička infrastruktura je, u prethodne četiri godine, pala potpuno u zapećak. Iz godine u godinu su se smanjivala sredstva za održavanje putne privrede. Bulevari i ulice su u takvom stanju da je svakog objektivnog sugrađanina sramota.

Gradsko saobraćajno preduzeće je, pod kontrolom SNS-a, palo na verovatno najniže grane od svog osnivanja. Kvalifikovani i iskusni vozači i mehaničari na dnevnom nivou napuštaju preduzeće, rukovodstvo nema načina da obezbedi adekvatne zamene, finansijska dubioza je sve veća a nikakvih najava nema da će se bilo šta promeniti.

Grad je, nejasno na koji način, ušao u partnerstvo sa Fudbalskim klubom „Vojvodina“. Podsetićemo, sportski klubovi su udruženja građana i zakonski osnov za njihovo finansiranje od strane jedinica lokalne samouprave ne postoji.

Otvorenu podršku gradske vlasti ima i FK „Kabel“, koji je od dolaska SNS-a na vlast u Gradu, od najnižeg ranga takmičenja došao do Prve lige Srbije. Prošle godine FK „Kabel“ je kažnjen zbog nameštanja rezultata novčanom kaznom od 5.000.000,00 dinara i oduzimanjem bodova. Rukovodstvo „Kabela“ je čest gost kod Gradonačelnika iako se radi o licima koja su, najblaže rečeno, iz problematičnog miljea.

U junu 2016. godine, prilikom predstavljanja plana rada za naredni mandatni period, tadašnji a i sadašnji Gradonačelnik je najavio i izgradnju trećeg mosta preko klisanskog kanala. Istog dana, najavljivana je i reforma gradske uprave. Jednom pomenuto i zaboravljeno.

Istom prilikom, gradonačelnik je zaboravio da najavi ideju rušenja SPENS-a od koje se, bar za sada, odustalo.

Nešto kasnije, gradonačelnik je još jednom iskazao zaboravnost kada je propustio da postupi po nalogu inspekcije i smeni svoje saradnike Vladimira Balabana i Dejana Šijaka.

Zaboravljani su, ili ignorisani, i zakoni Republike Srbije. Najbolji primer za to je dugogodišnje kršenje zakona o budžetskom sistemu u delu koji se odnosi na rokove za usvajanje budžeta.

Urbanistički haos u Gradu je, takođe, postao deo svakodnevnice. Izazak u susret investitorima, bez obzira na javni interes, je nešto što se apsolutno podrazumeva. Gradonačelnik i gradska vlast se ponašaju kao agenti za nekretnine, a građani se od takvih poteza i odluka vlasti, kako znaju i umeju, organizovano brane.

Kao verovatno najbolja ogledala naprednjačke vlasti u Novom Sadu, iako je konkurencija prilična, izdvajaju se manifestacija „Ledena šuma“ svake zime u Dunavskom parku- spomeniku prirode i najveći nelegalni objekat u regionu- tržni centar „Promenada“.

Propaganda i samopromocija je nešto u čemu je SNS prvak sveta. Bacanje prašine u oči građanima, spinovanje i krivljenje realnosti još uvek daje rezultat ali ni to ne može trajati beskrajno.

Doći će dan kada će se sruštiti sve laži i opsene, kada će se podvući crta i kada će svako morati da odgovara za ono što jeste i što nije uradio. Neki i krivično…

Mi ne odustajemo!

Pokret „Dosta je bilo“
GO Novi Sad

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar