Косово и Метохија Саопштењe

Србија да замрзне преговоре у Бриселу док се не формира ЗСО

Остављајући по страни чињеницу да противуставан Бриселски споразум уопште требало потписивати, ДЈБ констатује да је Република Србија испунила све преузете обавезе из тог противуставног споразума, док Приштина није испунила ниједну. У најдубљем интересу Републике Србије је да обустави даље разговоре у Бриселу све док Приштина не достави нацрт Статута ЗСО о коме би се на тим разговорима расправљало. Приштини Република Србија за ово треба да одреди рок од три месеца. Уколико се то не деси, Влада Републике Србије треба Бриселски споразум да прогласи ништавим због неиспуњења Приштине и напусти даље разговоре у Бриселу.

На парламентарним изборима одржаним 21.јуна ове године, власт је фалсификовала записнике са бирачких места. ДЈБ их је ухватио у овом фалсификату и правно оборио изборе. Користећи правно насиље и чињеницу да је Уставни суд на жалост подређен странци на власти и да у том суду седе страначке судије, власт је игнорисала право и на основу фалсификованих записника и формирала фалсификовану скупштину са фалсификованим посланицима који још увек није формирала фалсификовану владу. Ни председник државе ни тренутна техничка влада, а ни будућа фалсификована влада, немају правни основ за било какво преговарање.

За становништво Косова и Метохије које живи јужно од Ибра, ЗСО је критично важна. Пуних шест година, од потписивања споразума у Бриселу 2013. године, Приштина није чак понудила ни нацрт Статута СЗО. Србија треба прво да замрзне све разговоре у Бриселу док Приштина не испуни своје обавезе и не формира ЗСО, а уколико се то не деси у року од три месеца, Бриселски споразум треба прогласити ништавним због неиспуњења Приштине.

Повезани текстови:

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар