Образовање Саопштењe

Почела настава на факултетима без јасне идеје о ”комбинованом моделу”

Након што су крајем септембра отпочела предавања на једном броју факултета у Републици Србији, јуче је званично почела нова школска година за студенте свих универзитета у земљи. И даље је непознато на који начин ће се настава одвијати по најављеном “комбинованом моделу” и колико ће овај начин наставе одузети од квалитета предавања и вежби, што доводи у питање образовање и акадамску судбину читавих генерација студената.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић казала је прекјуче да су “факултети спремни за комбиновани модел наставе” не наводећи ниједну појединост о томе како ће тачно изгледати тај “комбиновани модел”, осим што нам је открила да ће “теоријска предавања ићи УГЛАВНОМ онлајн, док ће вежбе ићи уживо у седишту факултета”. Како ће наши студенти похађати наставу у овој школској години и са коликом сигурношћу ће УГЛАВНОМ моћи да прате онлајн теоријска предавања – остаје непознаница за јавност и студенте који су изгледа “покусни кунићи” у лавиринту комбиноване наставе.

И поред тога што студенти на почетку школске године углавном немају појма на који начин ће пратити предавања и вежбе, како ће полагати испите и каквог ће квалитета бити настава у наредном периоду, још увек нема навода о томе да ли ће и на који начин Универзитети у Београду, Новом Саду и Нишу цене модела “комбиноване наставе” прилагодити новонасталој ситуацији. Београдски Универзитет најављује да ће се “размотрити сваки појединачни захтев студената који су у тешкој финансијској ситуацији”, што сматрамо скандалозним спином, будући да студенти на недавно одржаним протестима нису тражити смањење цена школарина за финансијски угрожене студенте, већ смањење цена које ће пратити смањени квалитет наставе у “комбинованом моделу”. Уколико универзитети у земљи остану при својој изузетно штетној одлуци да задрже онлајн наставу, онда морају да констатују да су постали онлајн школе на нивоу квалитета свих других онлајн курсева и да цену школарина ускладе са њима.

Још једном апелујемо на све универзитете у Србији да под хитно обезбеде квалитетну наставу на факултетима, као и конкретне мере за имунокомпромитоване студенте и професоре, а да се осталим студентима омогући нормално похађање предавања, вежби и испита, како не бисмо целу генерацију судената осудили на неквалитетно онлајн студирање.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар