Здравство Изјава Преносимо

Велика Барингтон Декларација

Као епидомиолози за инфективне болести и научници у јавном здрављу озбиљно смо забринути због штетних утицаја по физичко и психичко здравље претежних здравствених KОВИД 19 државних политика и препоручујемо приступ који називамо фокусирана заштита. 

Тиме што смо и левичарски и десничарски опредељени и са свих страна света, посветили смо своје професионалне каријере заштити људи. Тренутне ‘политике затварања’ (lockdown прим.прев.) изазивају ужасне ефекте по краткорочно и дугорочно јавно здравље. Резултати (да само наведемо неколицину) укључују ниже стопе вакцинације деце, погоршане исходе кардиоваскуларних болести, мањи број скрининга за канцер и нарушено ментално здравље  – што ће довести до веће и претеране смртности у годинама које предстоје, а радничка класа и млађи чланови друштва ће сносити најтежи терет свега овога. Ускраћивање одлазка у школу ђацима је озбиљна неправда.

Одржавање ових мера док вакцина не буде била на располагању ће изазвати непоправиву штету, а они који живе без привилегија у друштву ће бити несразмерно оштећени.

На срећу, све више разумемо овај вирус. Знамо да је вулнерабилност и смртност од KОВИДа 19 више него хиљаду пута већа код старих и болесних него код младих. Заиста, KОВИД 19 је мање опасан него многи други негативни ефекти, укључујући и грип. 

Како се имунитет гради међу становништвом, ризик од инфекције по све – укључујући и оне у вулнерабилним групама  – опада. Знамо да ће све популације временом достићи имунитет крда – тј. доћи до тачке у којој је стопа нових зараза стабилна –  а да ово може бити потпомогнуто вакцинама (мада неће зависити од њих). Наш циљ стога треба да буде да се минимизира смртност и штета по друштво док не будемо стекли имунитет крда. 

Приступ који носи највећи степен хуманости и који балансира ризике и добробити од стицања имунитета крда је да се дозволи онима који су на минималном ризику од смртности да живе своје животе нормално да би изградили имунитет на вирус кроз природну зараженост, а кроз бољу заштиту оних који су у највећем ризику. Назвали смо је фокусирана заштита. 

Усвајање мера заштите вулнерабилних група треба да буде главни циљ активности служби за јавно здравље везано за KОВИД 19. Дајући пример другима, домови за негу старих и болесних треба да ангажују особље са стеченим имунитетом и да спроводе учестало ПЦР тестирање осталог особља и свих посетилаца. Ротација особља треба да буде минимизирана. Пензионери који живе у својим домовима треба да добијају намирнице  и остале потрепштине испоручене на  адресу. Када је то могуће, треба да се налазе са члановима породице напољу пре него унутра. Обимна и детаљна листа мера, укључујући и одговарајуће приступе домаћинствима са више генерација може бити имплементирана, а то је сасвим у оквиру обима и могућности радних обавеза професионалаца за јавно здравље. 

Онима који нису вулнерабилни треба одмах да буде дозвољено да наставе да живе нормалан живот. Једноставне мере хигијене, као што је прање руку и останак код куће када су болесни треба да се практикује од свакога да се умањи ‘праг имунитета крда’. Школе и универзитети треба да буду отворени за наставу уживо. Ваннаставне активности, попут спорта, треба да се наставе. Одрасли људи млађе старосне доби треба да раде нормално радије него од куће. Ресторани и остала предузећа треба да се отворе. Уметност, музика, спорт и остале културне активности треба да се поново обављају. Људи који су у већем ризику могу да учествују ако тако желе, док друштво као целина ужива заштиту омогућену вулнерабилним групама од стране оних који су изградили имунитет крда. 

Ову декларацију су написали и потписали 4. октобра 2020. године у Грејт Берингтону, Сједињене Америчке Државе

Др Мартин Кулдорф, професор медицине на Универзитету Харвард, биостатистичар и епидемиолог, специјализован за детекцију и мониторинг избијања заразних болести и процену безбедности вакцина

Др Сунетра Гупта, професор на Универзитету Оксфорд, епидемилог са специјализацијом у имунологији, развоју вакцина и математичком моделовању заразних болести

Др Џеј Батачарја, професор на Медицинској школи Универзитета Станфорд, лекар, епидемиолог, стручњак за економију здравства и политике јавног здравља када је реч о заразним болестима и рањивим популацијама

Списак осталих потписника и линк за ваш потпис: https://gbdeclaration.org/

Превод: anglo.world.translations@gmail.com

О аутору

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар