Преносимо

Радуловић за Политику: Неприхватљиво је да у једној сувереној земљи странци и „невладине” организације сазивају дијалог власти и опозиције

Извор: Политика

Преносимо Вам интегралну веризију интервјуа који је Саша Радуловић дао за дневни лист “Политика” 08. фебруара ове године

1. Да ли ће покрет Доста је било учествовати у дијалогу власти и опозиције?

ДЈБ ће учествовати у дијалогу власти и релевантне опозиције уколико будемо позвани. Пошто се ДЈБ оштро противи изузетно штетној активности ЕУ и пре свих Берлина у Србији који се понаша као да смо немачка колонија а не суверена држава, могуће је да у организацији ЕУ и разних НВО, као непожељна политичка опција чија је политика противна интересима Берлина и ЕУ, ДЈБ неће бити ни позван.

2. Како коментаришете учешће странаца у том дијалогу?

У новембру 2019., осам месеци пре избора, сам организовао састанак лидера релевантних политичких опиција Јеремића, Обрадовића, Ђиласа, Лутовца и Трифуновића и тражио да поставимо неколико једноставних захтева који ће бити разумљиви свим грађанима Србије без обзира на то за кога гласају и захтевао да контролишемо изборе јер без контроле власт може да објави резултате како им падне на памет. Сви заједно су одбили и контролу избора и постављање једноставних захтева и тражили техничке владе, смене министара и сличне захвете за које ће сваки гласач казати да нису разумни и да траже да се власт преда без избора. Народ за то каже: “хоће леба без мотике”.

Када је противуставно проглашено ванредно стање, цела бојкот опозиција је громогласно ћутала. То ћутање је државу коштало преко 4 милијарде евра прошле године и огроман проблем за домаћу привреду.

3. Како коментаришете што вас не сматрају за опозицију оне партије које су бојкотовале изборе 21. јуна?

У том тренутку ДЈБ је одлучио да одбаци бојкот као опцију. Да би бојкот био успешан, мора да постоји контрола избора како бисмо могли да измеримо смањену излазност и морају да постоје једноставни захтеви које народ разуме. Иначе бојкот губи смисао и изгледа као да је циљ бојкота да власт добије ¾ већину у скупштини и могућност да самостално мења Устав. То је изгледа била и жеља ЕУ. Власт је тим непромишљеним потезом себе ставила на ветрометину светских сила, чега смо сведоци данас. Доласком Бајдена на чело САД-а након очигледне крађе избора долази тешко време притисака за Србију. Власти је потребна јака опозиција у одбрани државних интереса.

Изласком на изборе ДЈБ је постигао следеће: доказали смо да је власт помагала у прикупљању потписа готово свим листама осим ДЈБ,, контролом избора спречили смо сателит листе власти да уђу у скупштину и тамо глуме опозицију, правно смо оборили изборе, доказали да је власт фалсификовала записнике и открили механизме крађе. Од нас доста. Ми остале нећемо питати шта су постигли бојкотом.

4. С ким Доста је било планира да иде у предизборну коалицију за београдске изборе?

ДЈБ на изборе излази самостално, тако да то планирамо и за ове изборе. На листи увек имамо места за госте, као што смо на претходним изборима на листи имали Алека Кавчића са чијом смо фондацијом заједно покренули пројекат бесплатних уџбеника и Милу Алечковић. 

Што се предизборних коалиција са релевантним политичким опцијама тиче, црвене линије политике ДЈБ су: развој домаће привреде, а не сувенционисање странаца, одбрана Косова и Метохије и Републике Српске, заустављање исељавања наших људи и не насељавању миграната, не политици “ЕУ нема алтернативу” јер само Србија нема алтернативу.

5. Да ли ћете имати свог председничког кандидата?

Стратегија власти и на овим председничким изборима ће бити да избегне други круг и да све заврши у првом кругу. ДЈБ сматра да главни фокус опозиције треба да буде други круг и контрола избора. Више кандидата значи и боља контрола избора и већи избор за грађане. Црна Гора нам је показала да није потребна једна листа или један кандидат да би се променила власт. Довољно је да се листе и кандидати међусобно не нападају. Први круг управо служи да гласачи одаберу која два кандидата треба да уђу у други круг, а не да закулисни договори то одлуче уместо бирача.


ДЈБ је основан 2014.године четири дана након што сам поднео оставку на место министра привреде. Од тада па до 2018.године смо покушали да о тешким државним питањима говоримо дипломатским речником, округло па на ћоше и да избегавамо директан речник. 2018. смо схватили да је то погрешан пут и да морамо бирачима директно да се обратимо са чињеницама и истином.

Под плаштом политике “ЕУ нема алтернативу” Србија нестаје пред нашим очима. Човек по човек, породица по породица, док нас на овим просторима више не буде било. Нећемо нестати као појединци, већ нестајемо као народ. Сваке године из Србије се исели преко 50.000 људи. Полако постајемо немачка колонија јефтине радне снаге. Оно што нису успели за 200 година и два светска рата, сада добијају на тацни. Већина опозиције и даље мисле да је ово најбољи пут за Србију. ДЈБ мисли управо супротно.

Најважнији посао ДЈБ је подизање свести народа о овим питањима. Ако то успемо, колонизатор је изгубио. Из свих ових разлога, ДЈБ ће имати свог председничког кандидата. Суверенисту.

6. Шта учинити да се побољшају изборни услови?

Сви знамо да су изборни услови веома лоши и да се нису значајно мењали већ 30 година, од почетка вишестраначја у Србији. Све власти су намештале бирачке спискове, фалсификовале записнике, куповале гласове, партијски запошљавали, имали буразерску економију, живели на корупцији, застрашивали гласаче, делили поклоне бирачима из буџета пред изборе, контролисали медије и чинили све да избори буду намештени за власт.

Оно што ће сви гласачи разумети је да желимо да спречимо крађу и добијемо фер и поштене изборе и да победи она политичка опција која има највише гласова грађана:

  • да се среди бирачки списак да не гласају мртви људи и људи који су ван Србије
  • да се снимају бирачке кутије и бројање гласова (камере су јефтине)
  • да РИК има обавезу да записнички констатује да ли садржај џакова одговара записнику са бирачког места
  • да се отвори РТС и сви други медији да омогуће и опозицији да представи своје ставове гласачима

Разлог за ове захтеве није смена власти већ спречавање изборне крађе и избор за бираче који ће довести до тога да се врати поверење народа у изборни процес и омасови излазност, посебно код младих. Смењива власт је у интересу народа.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар