Преносимо

Радуловић за Бету: Ово је ДЈБ стратегија за председничке изборе

Председник ”Доста је било” Саша Радуловић у одговорима на питања новинара агенције ”Бета” дао је увид у стратегију коју ДЈБ припрема у сусрет предстојећим председничким изборима. Интервју вам преносимо интегрално и у целости.

– Како би опозиција требало да наступи на предстојећим председничким изборима, с једним или више кандидата, и због чега?

Скупштина Слободне Србије је изашла с идејом да се уместо да се опозициони председнички кандидат бира у неким договорима иза леђа народа, организују избори за најбољег опозиционог кандидата, па да опозициони гласачи одреде ко је најбољи кандидат да победи председника СНС-а.

ДЈБ се у принципу слаже са овим, само бисмо направили једну “малу” модификацију. Организација неких предизбора у опозицији је практично немогућа из много разлога који су очигледни. Срећа па већ постоји “први круг председничких избора” који управо служи као предизбор за праве изборе који се дешавају у другом кругу између два кандидата са навећом подршком у бирчком телу. Само још да то сви заједно промовишемо.

Да бисмо победили председника СНС-а, потребно је да дођемо до другог круга председничких избора. Ако председник СНС-а у првом кругу освоји преко 50% гласова, џаба нам одличан кандидат кога су изабрале “елите” иза леђа народа – сви смо изгубили. Значи, први задатак мора бити да подигнемо излазност и да у првом кругу председник СНС-а освоји мање од 50% гласова.

Баш као и у Црној Гори, опозиционо бирачко тело у Србији је јако подељено. Један опозициони кандидат то не може да покрије. Али може више кандидата, ако се сви договоре да се не нападају и да у другом кругу сви промовишу кандидата који добије највише гласова у првом кругу.

Ако сви заједно усвојимо стратегију да се не нападамо и да сви третирамо први круг председничких избора као празник демократије у коме ће опозициони бирачи изабрати најбољег/најбољу за победу у другом кругу, онда препуцавања, рецимо,између Тадића и Ђиласа о “најбољем кандидату” нестају.

Ко год изађе на изборе и освоји неке гласове, ако не буде нападао друге и буде активно промовисао празник демократије у првом кругу – добродошао је. Да бисмо спречили поплаву кандидата, треба да се договоримо да се сви кандидати обавежу да ће се, ако освоје мање од 1% гласова, извинити бирачима и више никада неће кандидовати за председника.

У другом кругу, обавеза свих је да активно подрже оног кандидата који је првом кругу добио највише гласова од народа. То је демократија. Воља народа. Не како се неко договори иза кулиса, или у намештеним анкетама, већ гласовима на изборима.

И онда најважнија ствар: ако имамо више кандидата имаћемо много више контролора на терену. Они морају да раде заједно да би спречили изборну крађу и имали довољно представника у РИК-у. Џаба нам кампања ако не можемо да заштитимо записнике и џакове.

Један од бенефита овог плана који ДЈБ зове “Круг за други круг” је да избегава гложење у опозицији, омогућава свима да имају свог кандидата, без обзира на коалиције које буду прављене за београдске, борске и евентуалне парламентарне изборе. Уколико смо сви заједно у пројекту “Круг за други круг”, онда чак и више кандидата из једне коалиције не смета. ДЈБ сматра да ако верујемо у демократију и вољу народа, онда је ово пут.

– Да ли ће покрет Доста је било имати председничког кандидата и да ли се у овом тренутку зна ко ће то бити? 

У складу са овом стратегијом Доста је било ће имати председничког кандидата. Прерано је да се објављује ко ће тај кандидат бити.

– Да ли ћете Ви бити кандидат за председника Србије?

Када дође време, ДЈБ ће одредити свог председничког кандидата за кога у томе тренутку буде сматрао да је набољи/најбоља да допринесе што већој излазности на тим изборима.

– Зашта би требало да се залаже опозициони кандидат који би могао да победи Александра Вучића?

Власт се мења када део гласача власти и део апстинената одлучи да промени власт. Огромна већи њих гласа из убеђења, не из користи. Може то њихово убеђење некоме да се не свиђа, али они процењују да је власт боља од алтернативе. Власт се не мења тако што опозициони политичари и гласасачи све гласније јуре сопствени реп и вређају гласаче власти. Посао нам је да придобијемо гласаче власти, не да их вређамо.

Свидело се то нама или не, већина грађана Србије још увек мисли да председник СНС-а најбоље штити државне и националне интересе, да су и садашња и бивша власт лопови, а само је председник СНС-а поштен и ипак држи лопове под контролом колико може. Није идеално, али мисле да не може боље. Медијски мрак и недостатак информација, било да се ради о РТС-у и Пинку, било да се ради о Н1 и Новој С, је разлог за овакво мишљење већине.

То је мислила и већина грађана Црне Горе, упркос очигледној корупцији и непотизму у Црној Гори током 30 година владавине претходне власти. Када се то променило? Када је претходна власт кренула да укида СПЦ и прави црногорску цркву. То је била тема за коју је 10% гласача власти, који су на претходним изборима гласали за власт, и око 10% апстинената, који на претходним изборима нису гласали јер нису имали разлог, рекло: ово не може.

Оно што је за Ђукановића био покушај укидања СПЦ у Црној Гори, то је за Вучића признање приштинске квази државе.

Кандидат који има шансе је суверенистички кандидат који се бори за националне и државне интересе и за кога само Србија нема алтернативу, кандидат који штити КиМ у саставу Србије, који је гарант опстанка Републике Српске, који није марионета Берлина и ЕУ и који може да привуче не само гласове опозције, већ и гласаче власти.

– Како би опозиција требало да наступи на београдским и праламентарним изборима, у колико колона и због чега? 

Избори у Црној Гори, где се ишло у три идеолошки компактне колоне, и поред крађе избора од стране власти, практично без нових људи и икаквог конкретног програма, разбили су и неколико митова који се већ годинама пласирају бирачима у Србији. Пали су мит о једној колони, мит да промена не може да се деси на изборима, мит да су за победу потребно нови, новцати људи, мит да опозиција добија изборе нудећи конкретна решења грађанима, као и мит да се промена дешава само на председничким изборима.

За разлику од председничких избора, на локалним и парламентарним изборима цензус игра значајну улогу. ДЈБ сматра да политичке опције које самостално могу да пређу цензус треба да буду стожери прављења идеолошки компактних колона и да оне које не могу самостално преко цензуса треба да се приклоне неком од стожера. Власт ће, као и на свим изборима до сада, имати комби-квази-опозицију којој ће сакупити потписе и чији је једини циљ да власти обезбеде неопходна места у РИК-у.

– Да ли ће и с ким покрет Доста је било на предстојећим изборима, београдским и парламентарним, изаћи у коалицији? 

ДЈБ од свог оснивања 2014. сматра да све странке треба самостално да излазе на изборе. ДЈБ сматра да политичке опције које не могу самостално да пређу цензус не треба да постоје. ДЈБ је један од стожера окупљања и видећемо да ли ће бити потребе да некоме помогнемо да не остане испод цензуса.

– С којим опозиционим странкама покрет Доста је било сигурно неће наступити у коалицији? 

ДЈБ неће правити коалицију са било ким коме је власт прикупљала потписе на изборима у јуну прошле године. ДЈБ неће правити коалицију са политичким опцијама за које “ЕУ нема алтернативу”, које су спремне да “тргују” са Косовом и Метохијом, који подржавају мигрантску политику власти, којима је у реду тровање наше воде, ваздуха и земље и гурање наших река у цеви.

– Да ли очекујете да ће кроз дијалог власти и опозиције доћи до равноправних и поштених изборних услова за све учеснике на изборима?

На жалост, то не очекујемо. Покушаћемо да поправимо ствари, али не очекујемо ништа.

– Каква ће, у том дијалогу, бити улога европарламентараца? 

Једној сувереној земљи не требају тутори из ЕУ или из било које друге државе света. Идеја да ЕУ, односно владајућа већина у ЕУ, буде независни модератор је у најмању руку трагична. ЕУ владајућа већина коју предводи Берлин подржава ову власт у свему што ради у Србији. ЕУ само смета у разговорима власти и опозиције.

– Да ли постоји могућност да покрет Доста је било бојкотује предстојеће изборе, ако се не поправе изборни услови?

Пасиван бојкот се показао као потпун фијаско, не само по опозицију, већ и по државне и националне интересе. Власт је својим неодговорним понашањем, уништавањем демократије и владавине права, фалсификовањем избора довела Србију и себе у ситуацију да са трочетвртинском већином у Скупштини буде на ватрометини интереса Берлина, без заштите опозиције по питањима од националног и државног интереса, као што је то питање Косова и Метохије.

– Колико је реално да на предстојећим изборима дође до промене власти на било којем нивоу?

Реално је, ако будемо озбиљни. На жалост, опозиција се до сада показала као веома непромишљена и неозбиљна, са неозбиљним захтевима и исхитреним одлукама. Питање је да ли се ради о незнању или свесној намери. Ово не чуди с обзиром да осим пет озбиљних, релевантних политичких опција, а то су ДЈБ, ССП, ДСС, Двери и Народна странка, остатак опозиције чине лидери без организације и без бирачког тела, који добијају и арче простор у медијима и помажу власти да слуђује бирачко тело. Захтеви да власт поднесе оставку, да се направи техничка влада, да се направи паралелан Управни одбор РТС-а итд. су неозбиљи и тако их виде и бирачи. Морамо се уозбиљити.

Линк ка интервјуу на сајту агенције Бета:

https://beta.rs/politika/144813-sasa-radulovic-djb-ce-imati-kandidata-na-predsednickim-izborima