Saopštenje Stranka DJB

DJB dostavio predsedniku Narodne skupštine svoju platformu za razgovore vlasti i opozicije

Nakon otvorenog poziva predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića opoziconim političkim organizacijama da uzmu učešća u najavljenim razgovorima vlasti i opozicije radi sticanja uslova za sprovođenje fer i slobodnih izbora u Srbiji, Dosta je bilo je danas na pisarnici Skupštine predao svoju platformu za te razgovore. 

U pismu predsedniku Narodne skupštine DJB ističe svoje razočaranje što je suverena država Srbija dopustila mešanje EU parlamentaraca u razgovore čija tema je isključivo unutrašnjopolitičke prirode, apelujući na predsednika Narodne skupštine da razgovore ubuduće zadrži isključivo unutar institucija Republike Srbije.

DJB je takođe izrazio bojazan da bi se razgovori mogli pretvoriti u cirkus i izgubiti na svojoj važnosti i delotvornosti ukoliko bi se učešće na njima bez bilo kakve diskriminacije dozvolilo i političkim opcijama koje imaju sasvim zanemarljivu ili nikakvu podršku glasača. Zbog toga se u pismu predsedniku Skupštine Dačiću predlaže da učesnici razgovora budu isključivo predstavnici relevantnih političkih stranaka ili koalicija koje imaju znatnu podršku glasača, dok bi se marginalni pokreti i stranke bez takve podrške uputile da imenuju zajedničkog predstavnika putem međusobnog dogovora.

Platforma DJB sastoji se od tri jasna i svima prihvatljiva predloga koji nisu usmereni na rušenje ili preuzimanje vlasti mimo izbora, već na stvaranje uslova za fer i slobodne izbore na kojima će građani moći informisano i slobodno da glasaju za političku opciju koju podržavaju, što je u interesu svih glasača, bez obzira da li podržavaju trenutnu vlast ili opoziciju:

1. Sređivanje biračkih spiskova

2. Sprečavanje svih oblika izborne krađe

3. Fer predstavljanje političkih opcija u medijima

Formiranje međustranačke komisije čiji bi članovi imali pravo nadzora nad biračkim spiskom i svakom pojedinačnom promenom tog spiska, uz ovašćenja da od službenika nadležnog ministarstva zahtevaju sve provere autentičnosti i verodostojnosti sadržaja spiska, a bez prava fotografisanja i kopiranja, kao i uz obavezu čuvanja tajnosti podataka predstavlja pouzdan način za sređivanje biračkih spiskova.

Kada je reč o spreačavanju izborne krađe, DJB u svojoj platformi za razgovore predlaže sledeće:

a) Pravo svake izborne liste da zahteva zapisničko otvaranje džakova i ponovno brojanje glasova uz pristustvo RIK-a na maksimalno 5% izbornih mesta i njihovo poređenje sa zapisnikom sa biračkog mesta i prateću obavezu RIK-a da obori svako biračko mesto na kome postoji bilo kakva razlika između sadržaja džaka i zapisnika.

b) Obaveza RIK-a da uz prisustvo predstavnika izbornih lista otvori sve džakove za sva biračka mesta i da se ponovo prebroje svi glasovi ukoliko se u prvom koraku pronađe bar 0,1% džakova kod kojih postoji razlika između sadržaja džaka i zapisnika.

v) Obaveza RIK-a da obori izbore ukoliko na više od 1% biračkih mesta i/ili biračkih mesta koja u zbiru predstavljaju više od 1% biračkog tela postoji nesaglasnost između sadržaja džaka i sadržaja zapisnika.

g) Video i audio snimanje: otvaranja biračkih mesta, brojanja zaduženih glasačkih listića i inicijalno popunjavanje zapisnika, izbornih kutija, izbornih knjiga i brojanje gasova i popunjavanje zapisnika, bez snimanja birača.

d) Zabrana bilo kakvih paralelnih spiskova na biračkom mestu i zabrana korišćenja mobilnih telefona unutar samog biračkog mesta, u suštinskom smislu, sa delotvornim mehanizmom sprovođenja.

đ) Zabrana prisustva bilo kojih lica osim članova biračkog odbora i birača na samom biračkom mestu.

e) Zabrana zvanja telefonom i obilaženja birača u vreme izborne ćutnje i na izborni dan.

ž) Mogućnost za svakog birača da nakon izbora jednostavnim uvidom preko internet stranice nadležnog Ministarstva proveri da li je zabeležno da je glasao.

z) Prisustvo odnosno dostupnost pripadnika policije ispred svakog biračkog mesta i trenutno reagovanje na svaku nepravilnost i prisustvo i zadržavanje neovlašćenih lica unutar ili ispred biračkog mesta.

Konačno, kao najvažniji predlog za razgovore DJB ističe pitanje medijskih sloboda i mogućnosti da se sve relevantne političke opcije na fer način predstave javnosti preko javnog medijskog servisa RTS, jer za slobodne i fer izbore nije dovoljno samo da birači mogu da glasaju, već da mogu informisano da glasaju.

Sugestija DJB je i da se trenutno važeći izborni zakon koji propisuje cenzus od 3% izmeni tako da taj prag od 3% važi za samostalno učešće političkih stranka i grupa građana, dok bi za koalicije važio viši izborni prag, tačnije: 6% za koaliciju 2 stranke ili GG, 9% za koaliciju 3 stranke ili GG, itd.

DJB je kao svoje predstavnike na razgovorima odredio predsednika DJB Sašu Radulovića i potpredsednika DJB Vojina Biljića.

Prilog:

– Pismo predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću

NRS_Dacic

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar