Здравство Саопштењe

ДЈБ поздравља споразум Торлака за производњу руске Спутњик V вакцине

Јуче је потписан споразум о производњи руске Спутњик V вакцине у Србији на Институту Торлак. ДЈБ поздравља потписивање овог споразума и најаве да ће производња кренути већ крајем маја ове године.

За здравствени систем сваке државе од суштинске је важности да очува аутономију у производњи најважнијих медицинских средстава и лекова. Нажалост, у Србији је у претходних 20 година у потпуности уништена домаћа фармацеутска индустрија, јер су фабрике лекова продате страним мултинационалним компанијама у бесцење. Србија се тако нашла на ветрометини фармацеутског лобија и постала изузетно рањива на уцене када је реч о увозу лекова и вакцина, како по питању цене, тако и по питању квалитета, рокова трајања и рокова испоруке.

ДЈБ се нада и да су детаљи овог споразума са Руским фондом директних инвестиција и руским фармацеутским институтом “Гемалеј” у складу са нашим државним и националним интересима. ДЈБ се нада и да ће власт радити на томе да се успоставе блиске везе и са Кубом у области здравства. Куба је изградила један од најбољих здравствених система у свету.

ДЈБ сматра да Институту Торлак у будућности треба поверити и производњу што већег броја вакцина које су предмет обавезне имунизације за предшколску и школску децу, како би Србија повратила могућност строге контроле садржаја и квалитета вакцина намењених нашој деци.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар