Zdravstvo Saopštenje

DJB pozdravlja sporazum Torlaka za proizvodnju ruske Sputnjik V vakcine

Juče je potpisan sporazum o proizvodnji ruske Sputnjik V vakcine u Srbiji na Institutu Torlak. DJB pozdravlja potpisivanje ovog sporazuma i najave da će proizvodnja krenuti već krajem maja ove godine.

Za zdravstveni sistem svake države od suštinske je važnosti da očuva autonomiju u proizvodnji najvažnijih medicinskih sredstava i lekova. Nažalost, u Srbiji je u prethodnih 20 godina u potpunosti uništena domaća farmaceutska industrija, jer su fabrike lekova prodate stranim multinacionalnim kompanijama u bescenje. Srbija se tako našla na vetrometini farmaceutskog lobija i postala izuzetno ranjiva na ucene kada je reč o uvozu lekova i vakcina, kako po pitanju cene, tako i po pitanju kvaliteta, rokova trajanja i rokova isporuke.

DJB se nada i da su detalji ovog sporazuma sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskim farmaceutskim institutom “Gemalej” u skladu sa našim državnim i nacionalnim interesima. DJB se nada i da će vlast raditi na tome da se uspostave bliske veze i sa Kubom u oblasti zdravstva. Kuba je izgradila jedan od najboljih zdravstvenih sistema u svetu.

DJB smatra da Institutu Torlak u budućnosti treba poveriti i proizvodnju što većeg broja vakcina koje su predmet obavezne imunizacije za predškolsku i školsku decu, kako bi Srbija povratila mogućnost stroge kontrole sadržaja i kvaliteta vakcina namenjenih našoj deci.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar