Izvor: Kossev
Izvor: Kossev
Kosovo i Metohija Saopštenje Spoljna politika

DJB: Predsednik Srbije da pozove sve relevantne političke aktere na dogovor oko odbrane KiM uoči nove runde dijaloga u junu

Pritisak SAD-a, Nemačke i EU na Srbiju da prizna prištinsku kvazi-državu se povećava. Uoči nove runde razgovora u junu, juče je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara izjavio u Prištini da dijalog između Beograda i Prištine treba da se okonča međusobnim priznanjem.

Dok je predsednik Tramp bio na vlasti, Srbija je imala četiri godine pauze bez pritisaka iz SAD-a da prizna prištinsku kvazi-državu. Nakon haosa koji je bacio ogromnu senku na izbore SAD-u pritisak na Srbiju se povećava. Nemačku očekuju izbori krajem septembra ove godine i Angela Merkel želi da progura pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine pre izbora. Pravno obavezujući sporazum je drugo ime za priznanje prištinske kvazi-države.

Kosmet nije izgubljen. Postoje samo dva načina da se Kosmet odvoji od Srbije:

  1. Da Savet bezbednosti UN poništi rezoluciju 1244 i donese novu
  2. Da Srbija sama prizna prištinsku kvazi-državu

Treći način ne postoji. Pošto Savet bezbednosti UN neće promeniti Rezoluciju 1244, nova američka administracija i Nemačka su sve karte bacili na pritisak na Srbiju da potpiše pravno-obavezujući sporazum i tako sama prizna prištinsku kvazi-državu.

Da bi se Srbija odbranila od ovih pritisaka potrebno je unutrašnje jedinstvo svih relevantnih političkih aktera po pitanju Kosova i Metohije. Odbrana KiM je najvažnije državno i nacionalno pitanje i tu ne bi smelo biti razlike među nama. Vlast i opozicija se ne slažu po mnogim pitanjima, ali oko ovog jednog ne bi smelo biti neslaganja: Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i bilo kakav poptis na pravno-obavezujući sporazum bi predstavljao čin veleizdaje.

Da bi Srbija bila jaka i mogla da odbrani svoje državne i nacionalne interese, Srbiji je potrebna jaka opozicija i jaka Skupština. Vlast je učinila Srbiju slabom odbijajući prošle godine da unapredi izborne uslove. Vlast je dobila praktično sve poslanike u Skupštini i tako sebe i Srbiju stavila na vetrometinu velikih svetskih sila.

Vreme je da se politička scena u Srbiji uozbilji, da stavimo sve razlike po strani, da se ujedinimo po ovom jednom pitanju i da svi zajedno shvatimo da jedino zajedno i složno možemo da odbranimo državne i nacionalne interese i odupremo se spoljnim pritiscima.

Pozivamo predsednika Srbije da što pre organizuje sastanak relevantnih političkih aktera i da sa tog sastanka pošaljemo poruku da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da Srbija nikada neće potpisati nezavisnost prištinske kvazi-države bez ozbira na to ko je na vlasti.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar