Људска права Полиција Саопштењe Унутрашњи послови

ДЈБ захтева да се повуче противуставан нацрт закона о полицији

Министарство унутрашњих послова је у великој тајности, без медијских најава, осим објаве на својој интернет страници, спровело “јавну” расправу о новом закону о унутрашњим пословима који би требао да замени важећи закон о полицији. Овај нацрт је толико скандалозан и очигледно противуставан да би морао хитно бити повучен из процедуре.

Нацрт новог закона полицију дефинише као организовану снагу принуде. Ова нова дефиниција као да је изашла из Орвелових романа. Надамо се да то није била намера МУП-а када је радио на овом нацрту. Садашњи закон полицију дефинише као државни орган који има могућност употребе средстава принуде.

Нацрт новог закона дефинише начело приоритета које каже да приликом обављања унутрашњих послова, заштита и спасавање људских живота има приоритет у односу на друге вредности. Ово практично значи да се МУП-у дају одрешене руке да игнорише законитост и сваку слободу и права људи, ако процени да постоји угроженост људских живота. Надамо се да то није била намера МУП-а.

Нацрт новог закона забрањује објављивање идентитета припадника МУП-а и кажњава и грађане и медије уколико те податке објаве. Ово практично значи да, ако вас малтретира неки припадник МУП-а, немате право да то објавите или да неко ваш камером снима то малтретирање. Нисмо сигурни да ово није била намера МУП-а.

Нацрт новог закона предвиђа да МУП може без икаквог судског или било ког другог налога да користи видео снимке с многобројних камера које се без икакве контроле постављају по Србији и користи рачунарске програме за препознавање лица на основу биометеријских карактеристика лица. Ово је очигледна намера МУП-а.

ДЈБ позива владајућу већину да повуче овај скандалозан нацрт закона из процедуре. Оваква законска решења би од Србије направиле полицијску државу надзираних грађана по угледу на Орвелове романе. Можда власт управо то и жели, али то сигурно није воља грађана Србије.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар