Ljudska prava Policija Saopštenje Unutrašnji poslovi

DJB zahteva da se povuče protivustavan nacrt zakona o policiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u velikoj tajnosti, bez medijskih najava, osim objave na svojoj internet stranici, sprovelo “javnu” raspravu o novom zakonu o unutrašnjim poslovima koji bi trebao da zameni važeći zakon o policiji. Ovaj nacrt je toliko skandalozan i očigledno protivustavan da bi morao hitno biti povučen iz procedure.

Nacrt novog zakona policiju definiše kao organizovanu snagu prinude. Ova nova definicija kao da je izašla iz Orvelovih romana. Nadamo se da to nije bila namera MUP-a kada je radio na ovom nacrtu. Sadašnji zakon policiju definiše kao državni organ koji ima mogućnost upotrebe sredstava prinude.

Nacrt novog zakona definiše načelo prioriteta koje kaže da prilikom obavljanja unutrašnjih poslova, zaštita i spasavanje ljudskih života ima prioritet u odnosu na druge vrednosti. Ovo praktično znači da se MUP-u daju odrešene ruke da ignoriše zakonitost i svaku slobodu i prava ljudi, ako proceni da postoji ugroženost ljudskih života. Nadamo se da to nije bila namera MUP-a.

Nacrt novog zakona zabranjuje objavljivanje identiteta pripadnika MUP-a i kažnjava i građane i medije ukoliko te podatke objave. Ovo praktično znači da, ako vas maltretira neki pripadnik MUP-a, nemate pravo da to objavite ili da neko vaš kamerom snima to maltretiranje. Nismo sigurni da ovo nije bila namera MUP-a.

Nacrt novog zakona predviđa da MUP može bez ikakvog sudskog ili bilo kog drugog naloga da koristi video snimke s mnogobrojnih kamera koje se bez ikakve kontrole postavljaju po Srbiji i koristi računarske programe za prepoznavanje lica na osnovu biometerijskih karakteristika lica. Ovo je očigledna namera MUP-a.

DJB poziva vladajuću većinu da povuče ovaj skandalozan nacrt zakona iz procedure. Ovakva zakonska rešenja bi od Srbije napravile policijsku državu nadziranih građana po ugledu na Orvelove romane. Možda vlast upravo to i želi, ali to sigurno nije volja građana Srbije.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar