Војводина Пољопривреда

Како се изборити са поскупљењем ђубрива од 300%

Ове године имамо знатно скупљу сетву него прошле године.Поред повећања цене горива, цене минералних ђубрива су највише у историји. Ових дана цена Урее је достигла врхунац. Цена износи око 120 динара по килограму са ПДВ-ом. То је 3 пута више него прошле године (35 дин/кг).

Ситуација је слична свуда у свету због повећања цене енергената, пре свега гаса и угља.

Кина која извози 20% светске производње ђубрива је 15.10.2021. престала да извози минерално ђубриво. У Европи су због високе цене гаса неки произвођачи смањили производњу, а неки су је потпуно прекинули. Због овога погони за производњу ђубрива раде капацитетом од 70%.

Русија је један од највећих произвођача и извозника минералних ђубрива. Њихово удружење произвођача је изразило спремност да домаћим произвођачима испоручи ђубриво по старим ценама (без повећања). За извоз ће повећати цене.

Процена је да ће моћи да извезу 5.35 милиона тона комплексних ђубрива и 5.9 милиона тона азотних ђубрива од 1.12.2021. до 1.06.2022.

Услед високих цена и могуће несташице сматрамо да би робне резерве требале да интервенишу. Да изврше замену дела рода меркантилне пшенице за 2022., за минерално ђубриво Уреу по паритету 1:3 (1кг ђубрива за 3 кг пшенице). Исто важи и  за кукуруз у паритету 1:4.

Овом разменом би пољопривредним произвођачима била осигурана набавка и оптимална употреба минералног ђубрива у предстојећој години, а држава би добила сигурну производњу ових житарица у наредној години.

Доста је било Зрењанин

Ознаке

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар