Војводина

Стратегија решавања пијаће воде у Зрењанину погрешна

Ако уопште постоји могућност да постројење за прераду воде проради како треба, град је требао да се  заложи да постројење за прераду питке воде откупи држава.  Претпоставка је да постројење може да се доради. То вероватно потврђују тајни извештаји две комисије које су испитивале рад. Уместо тога стратегија решавања проблема пијаће воде градске власти после фијаска са фабриком воде остала је иста. Да се пронађе нови приватни инвеститор који ће да уради оно што прошли који је победио на тендеру није.

Имовина пропале Фабрике воде која је процењена на 835 милиона динара ( 7 милиона ЕУР) на првом покушају продаје била је понуђена за 70% процењене вредности. Пошто није било заинтересованих купаца, продаја одложена за 24.12., када је фабрика бити понуђена по цени 50% од процењене вредности. Изгледа да се за ту цену нашао купац.

Купац  је изгледа фирма “Panonian watter DOO” која је основана пре непуна 3 месеца са оснивачким улогом од 100 динара.

Догодило се управо оно што није требало да се догоди. Сада на место фирме која је победила на тендеру, која је формално морала да испуни неке услове од постројење дошла је фирма која није требала да испуни никакве услове. Једини услов је да био да има новац.

Предстоји нам борба на два фронта.

  1. Треба да се врати стари закон о комуналним делатностима који је због зрењанинске фабрике промењен. Вода, као и пре треба да буде јавно добро, а не приватна својина. Да свим пословима око дистрибуције и пречишћавања воде могу да се баве само јавна предузећа у власништву државе односно локалне самоуправе.
  2. Уговор о услузи пречишћавања воде је раскинут. Нови власник самим власништвом не стиче право да пречишћава воду за Град Зрењанин.

Александар Коровљев
Доста је било – Зрењанин

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар