Војводина Урбанизам

Нестајање

 

Дуго очекивани Генерални урбанистчки план Новог Сада, као и прва (од три најављене) јавна расправа о предложеном плану показале су, по ко зна који пут, ко смо, шта смо, какви смо постали и докле нас је довела актуелна градска власт.

Са једне стране, свемоћни представници режима. Недодирљиви, глуви и слепи за сваку врсту другачијег мишљења, без жеље да саслушају а још мање да уваже критику. Горди, силни, господари свега и свакога.

Са друге стране, грађани (појединци или мање организоване групе). Немоћни, незадовољни, свесни да аргументи не вреде ништа пред силом, огорчени због чињенице да учествују у игроказу са унапред познатим исходом али довољно достојанствени и храбри да ипак покушају.

Између њих, и око њих, град који све мање личи на себе.

Неко, ко је из Новог Сада отишао пре 10 или 15 година, данас не би препознао готово ништа. Не само у физичком смислу- зграде, објекти, улице… Не би препознао људе који иду улицама, не би препознао дух, атмосферу…

Неко, ко је дошао у Нови Сад у последњих 10 или 15 година, сигурно не осећа ту врсту конфузије. То је потпуно нормално и није ни за какву осуду или критику.

Ипак, готово је сигурно да тај део наших суграђана не разуме шта је то у Новом Саду због чега је зарадио надимак „Српска Атина“ и на шта су то Новосађани толико поносни?

Зато, што разлога за тај надимак и ту врсту поноса више нема. Нестали су.

Продали смо их онда када смо решили да продамо историју Града, да срушимо све старо да би се изградило нешто ново… Продајемо их и данас, када фарбамо фасаде, подижемо споменике онима који их нису достојни а, из излога готово сваке улице у Граду, нам се смешка познато лице па смо сличнији азијским неко хеленској престоници. Продаваћемо га, по предлогу ГУП-а, и у годинама које долазе јер ће још један, значајан, део идентитета Града бити замењен нечим новим, бљештавим.

Нови Сад ће опстати, јер је и теже преживео. Али, Српска Атина се, нажалост, убрзано сели у сећања.

Власт, као што смо много пута видели, пита грађане само на дан гласања. Чак и тада врло сугестивно. Између избора, само колико мора и ради испуњења „некакве форме“. А Атина је, не заборавимо, и колевка демократије!

Иако Покрет „Доста је било“ нема илузија у погледу будућих потеза власти, у потпуности подржавамо све примедбе и сугестије које ће не предлог ГУП-а дати све струковне организације, групе грађана и појединци јер немамо дилему да они много више воде рачуна о заштити општег интереса и побољшању услова живота у Новом Саду него што то чине они чији је то посао.

Власт позивамо да о предлогу ГУП-а распишу фер референдум, ако смеју…

 

Покрет „Доста је било“

Градски одбор Нови Сад

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар