Vojvodina Urbanizam

Nestajanje

 

Dugo očekivani Generalni urbanistčki plan Novog Sada, kao i prva (od tri najavljene) javna rasprava o predloženom planu pokazale su, po ko zna koji put, ko smo, šta smo, kakvi smo postali i dokle nas je dovela aktuelna gradska vlast.

Sa jedne strane, svemoćni predstavnici režima. Nedodirljivi, gluvi i slepi za svaku vrstu drugačijeg mišljenja, bez želje da saslušaju a još manje da uvaže kritiku. Gordi, silni, gospodari svega i svakoga.

Sa druge strane, građani (pojedinci ili manje organizovane grupe). Nemoćni, nezadovoljni, svesni da argumenti ne vrede ništa pred silom, ogorčeni zbog činjenice da učestvuju u igrokazu sa unapred poznatim ishodom ali dovoljno dostojanstveni i hrabri da ipak pokušaju.

Između njih, i oko njih, grad koji sve manje liči na sebe.

Neko, ko je iz Novog Sada otišao pre 10 ili 15 godina, danas ne bi prepoznao gotovo ništa. Ne samo u fizičkom smislu- zgrade, objekti, ulice… Ne bi prepoznao ljude koji idu ulicama, ne bi prepoznao duh, atmosferu…

Neko, ko je došao u Novi Sad u poslednjih 10 ili 15 godina, sigurno ne oseća tu vrstu konfuzije. To je potpuno normalno i nije ni za kakvu osudu ili kritiku.

Ipak, gotovo je sigurno da taj deo naših sugrađana ne razume šta je to u Novom Sadu zbog čega je zaradio nadimak „Srpska Atina“ i na šta su to Novosađani toliko ponosni?

Zato, što razloga za taj nadimak i tu vrstu ponosa više nema. Nestali su.

Prodali smo ih onda kada smo rešili da prodamo istoriju Grada, da srušimo sve staro da bi se izgradilo nešto novo… Prodajemo ih i danas, kada farbamo fasade, podižemo spomenike onima koji ih nisu dostojni a, iz izloga gotovo svake ulice u Gradu, nam se smeška poznato lice pa smo sličniji azijskim neko helenskoj prestonici. Prodavaćemo ga, po predlogu GUP-a, i u godinama koje dolaze jer će još jedan, značajan, deo identiteta Grada biti zamenjen nečim novim, blještavim.

Novi Sad će opstati, jer je i teže preživeo. Ali, Srpska Atina se, nažalost, ubrzano seli u sećanja.

Vlast, kao što smo mnogo puta videli, pita građane samo na dan glasanja. Čak i tada vrlo sugestivno. Između izbora, samo koliko mora i radi ispunjenja „nekakve forme“. A Atina je, ne zaboravimo, i kolevka demokratije!

Iako Pokret „Dosta je bilo“ nema iluzija u pogledu budućih poteza vlasti, u potpunosti podržavamo sve primedbe i sugestije koje će ne predlog GUP-a dati sve strukovne organizacije, grupe građana i pojedinci jer nemamo dilemu da oni mnogo više vode računa o zaštiti opšteg interesa i poboljšanju uslova života u Novom Sadu nego što to čine oni čiji je to posao.

Vlast pozivamo da o predlogu GUP-a raspišu fer referendum, ako smeju…

 

Pokret „Dosta je bilo“

Gradski odbor Novi Sad

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar