Vojvodina

Strategija rešavanja pijaće vode u Zrenjaninu pogrešna

Ako uopšte postoji mogućnost da postrojenje za preradu vode proradi kako treba, grad je trebao da se  založi da postrojenje za preradu pitke vode otkupi država.  Pretpostavka je da postrojenje može da se doradi. To verovatno potvrđuju tajni izveštaji dve komisije koje su ispitivale rad. Umesto toga strategija rešavanja problema pijaće vode gradske vlasti posle fijaska sa fabrikom vode ostala je ista. Da se pronađe novi privatni investitor koji će da uradi ono što prošli koji je pobedio na tenderu nije.

Imovina propale Fabrike vode koja je procenjena na 835 miliona dinara ( 7 miliona EUR) na prvom pokušaju prodaje bila je ponuđena za 70% procenjene vrednosti. Pošto nije bilo zainteresovanih kupaca, prodaja odložena za 24.12., kada je fabrika biti ponuđena po ceni 50% od procenjene vrednosti. Izgleda da se za tu cenu našao kupac.

Kupac  je izgleda firma “Panonian watter DOO” koja je osnovana pre nepuna 3 meseca sa osnivačkim ulogom od 100 dinara.

Dogodilo se upravo ono što nije trebalo da se dogodi. Sada na mesto firme koja je pobedila na tenderu, koja je formalno morala da ispuni neke uslove od postrojenje došla je firma koja nije trebala da ispuni nikakve uslove. Jedini uslov je da bio da ima novac.

Predstoji nam borba na dva fronta.

  1. Treba da se vrati stari zakon o komunalnim delatnostima koji je zbog zrenjaninske fabrike promenjen. Voda, kao i pre treba da bude javno dobro, a ne privatna svojina. Da svim poslovima oko distribucije i prečišćavanja vode mogu da se bave samo javna preduzeća u vlasništvu države odnosno lokalne samouprave.
  2. Ugovor o usluzi prečišćavanja vode je raskinut. Novi vlasnik samim vlasništvom ne stiče pravo da prečišćava vodu za Grad Zrenjanin.

Aleksandar Korovljev
Dosta je bilo – Zrenjanin

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar