Саопштењe

Званичан извештај РЕМ-а: ДЈБ-Суверенисти имали 0 секунди за референдумску кампању

У оквиру Споразума о побољшању изборних услова, РЕМ је објавио извештај за период од 1. јануара до 15. јануара 2022. о заступљености политичких опција на националним телевизијама: РТС, РТВ, Пинк, Прва, Б92, Хепи, Н1, Нова С. Иако су поред Не давимо Београд једини имали званично регистровану референдумску кампању, ДЈБ Суверенисти су имали 0 секунди у медијима.

По извештају РЕМ-а за период од 1. јануара до 15. јануара 2022. осам националних телевизија су емитовале готово 112 сати програма са политичким садржајем од чега:
РТС 10, РТВ 7, Пинк 32, Хепи 31, Б92 2, Прва 8, Н1 12 и Нова С 8 часова.

Од 112 сати политичког програма, власти је припало 60 сати, аналитичарима 29 сати, другим учесницима кампање 12 сати, а опозицији 10.

10 сати који су дати опозицији су подељени на 28 политичких опција. Подсећамо да само 4 или 5 опозиционих политичких опција може самостално да пређе цензус.

Највише време од опозиционих опција, готово трећину укупног времена је добила СРС Војислава Шешеља: преко 3 сата. Затим Народна странка Вука Јеремића и Двери Бошка Обрадовића по 1 сат. Затим иду Заветници са 48 минута, ДС и ДСС са по 28 минута, Не давимо Београд 25, Крени Промени 23, Скупштина слободне Србије 22, Странка слободе и правде 18 итд. ДЈБ-Суверенисти су имали 0 секунди у медијима.

Квалитет емисија је у потпуности на страни власти где представници власти могу неометано да износе своје ставове и углавном нападају Ђиласа кога је власт изгледа одабрала као омиљеног опозиционара кога користи као симбол за целу опозицију, док је опозиција увек у емисијама у којима неки представник власти омета излагање. Власт има практично 100% простора у најгледанијим политичким емисијама: дневницима и вестима.

Што се аналитичара тиче који су имали укупно 29 сати, 20 сати су на РТС, РТВ, Пинк, Прва и Б92 програмима имали аналитичари власти, а 9 сати на Н1 и Нова С аналитичари који промовишу про-ЕУ политику и политичке опције које је подржавају. Аналитичари власти су хвалили власт и нападали Ђиласа, док су Н1 аналитичари нападали власт и промовисали ЕУ и про-ЕУ политичке опције.

Овај први јавно достаупан извештај РЕМ-а коначно и у бројевима потврђује постојање медијског мрака и потпуне манипулације у медијском простору где су се практично сви медији претворили у пропагандне канале. Ово је јако лоше за демократију, лоше за цело дршутво, за све грађане и слаби Србију и споља и изнутра. Анализа показује и да нема неке велике разлике између медија блиских власти и наводно опозиционих медија како себе зову Н1 и Нова С.

Прилог:

Анализа извештаја РЕМ-а 1-15.јануар