Saopštenje

Zvaničan izveštaj REM-a: DJB-Suverenisti imali 0 sekundi za referendumsku kampanju

U okviru Sporazuma o poboljšanju izbornih uslova, REM je objavio izveštaj za period od 1. januara do 15. januara 2022. o zastupljenosti političkih opcija na nacionalnim televizijama: RTS, RTV, Pink, Prva, B92, Hepi, N1, Nova S. Iako su pored Ne davimo Beograd jedini imali zvanično registrovanu referendumsku kampanju, DJB Suverenisti su imali 0 sekundi u medijima.

Po izveštaju REM-a za period od 1. januara do 15. januara 2022. osam nacionalnih televizija su emitovale gotovo 112 sati programa sa političkim sadržajem od čega:
RTS 10, RTV 7, Pink 32, Hepi 31, B92 2, Prva 8, N1 12 i Nova S 8 časova.

Od 112 sati političkog programa, vlasti je pripalo 60 sati, analitičarima 29 sati, drugim učesnicima kampanje 12 sati, a opoziciji 10.

10 sati koji su dati opoziciji su podeljeni na 28 političkih opcija. Podsećamo da samo 4 ili 5 opozicionih političkih opcija može samostalno da pređe cenzus.

Najviše vreme od opozicionih opcija, gotovo trećinu ukupnog vremena je dobila SRS Vojislava Šešelja: preko 3 sata. Zatim Narodna stranka Vuka Jeremića i Dveri Boška Obradovića po 1 sat. Zatim idu Zavetnici sa 48 minuta, DS i DSS sa po 28 minuta, Ne davimo Beograd 25, Kreni Promeni 23, Skupština slobodne Srbije 22, Stranka slobode i pravde 18 itd. DJB-Suverenisti su imali 0 sekundi u medijima.

Kvalitet emisija je u potpunosti na strani vlasti gde predstavnici vlasti mogu neometano da iznose svoje stavove i uglavnom napadaju Đilasa koga je vlast izgleda odabrala kao omiljenog opozicionara koga koristi kao simbol za celu opoziciju, dok je opozicija uvek u emisijama u kojima neki predstavnik vlasti ometa izlaganje. Vlast ima praktično 100% prostora u najgledanijim političkim emisijama: dnevnicima i vestima.

Što se analitičara tiče koji su imali ukupno 29 sati, 20 sati su na RTS, RTV, Pink, Prva i B92 programima imali analitičari vlasti, a 9 sati na N1 i Nova S analitičari koji promovišu pro-EU politiku i političke opcije koje je podržavaju. Analitičari vlasti su hvalili vlast i napadali Đilasa, dok su N1 analitičari napadali vlast i promovisali EU i pro-EU političke opcije.

Ovaj prvi javno dostaupan izveštaj REM-a konačno i u brojevima potvrđuje postojanje medijskog mraka i potpune manipulacije u medijskom prostoru gde su se praktično svi mediji pretvorili u propagandne kanale. Ovo je jako loše za demokratiju, loše za celo dršutvo, za sve građane i slabi Srbiju i spolja i iznutra. Analiza pokazuje i da nema neke velike razlike između medija bliskih vlasti i navodno opozicionih medija kako sebe zovu N1 i Nova S.

Prilog:

Analiza izveštaja REM-a 1-15.januar

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar