Saopštenje

Referendum pao zbog proteka roka iz člana 203 stav 8 Ustava: Suverenisti podneli zahtev Dačiću da Narodna skupština po sili Ustava stavi van snage Akt o promeni Ustava

Dana 30.11.2021. godine Narodna skupština je usvojila Akt o promeni Ustava Republike Srbije. U skladu sa odredbom člana 203 stav 8 Ustava Republike Srbije građani se na referendumu izjašnjavaju najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja akta o promeni Ustava. Taj rok je istekao 29. januara.

Neshvatljivim propustom i ignorišući član 203 Ustava RIK je zakazao glasanje na biračkom mestu 59 Voždovac za 2. februar, nakon što je Upravni sud poništio glasanje na tom biračkom mestu usled činjenice da su dvoje glasača koji su se pojavili da glasaju na svom biračkom mestu u 18 časova u izvodu iz biračkog spiska pronašli da se neko drugi potpisao kao da je glasao umesto njih.

Po slovu Ustava, od nedelje nije više moguće izvršiti promenu Ustava, s obzirom da postupak sprovođenja referenduma još uvek nije sproveden i to na glasačkom mestu 59 Voždovac, niti su utvrđeni rezultati referenduma, a rok za sprovođenje referenduma je protekao.

Ustav u članu 203 član 8 propisuje da se referendum mora sprovesti najkasnije 60 dana od dana usvajanja Akta o promeni Ustava. Kako ni Ustav, tako ni Zakon o referendumu, ne predviđaju mogućnost produženja ovog roka, a kako je sa druge strane Akt o promeni ustava usvojen dana 30.11.2021. godine, to je jedina moguća posledica proteka roka konstatovanje da referendum nije sproveden u roku koji je predvideo Ustav i da samim tim akt o promeni Ustava mora biti stavljen van snage.

Suverenisti su u svojstvu zvaničnog organizatora referendumske kampanje podneli zvaničan zahtev Ivici Dačiću da Narodna skupština po sili Ustava konstatuje da referendum nije sproveden, te da Akt o promeni ustava više ne proizvodi pravno dejstvo.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar