Vojvodina Komentar Mediji Politika

La Haine

Srbija, kao država i kao društvo, nema gotovo nijedan element demokratije.

Država nam je papirna demokratija- suverenitet je otet od građana, nema slobodnih i fer izbora, vlast postupa po zakonu kada joj to odgovara a državne institucije su paralisane od strane režima.

Društvo nije demokratsko zato što u Srbiji ne postoji nijedna osoba koja je u dužem periodu proživela demokratiju i demokratski uređen sistem. Građani, kao i nosioci vlasti, jednostavno ne znaju šta znači demokratija.

Odrasli i formirani u autokratskom, totalitarnom, režimu (kao i naši roditelji) generacijski smo prihvatali takve društvene modele, obrasce ponašanja i razmišljanja.

Naučeni smo da postoji Vođa koji nešto daje, koji je nepogrešiv, savršen. Naučeni smo da ćutimo jer može gore, da idemo „niz dlaku“…

A, što je najopasnije od svega, naučeni smo da je svako ko misli različito i drugačije neprijatelj!

Neprijatelj koji je opasan, kog treba pobediti, koji ne treba da postoji i protiv koga je sve dozvoljeno: uvrede, pretnje, zastrašivanje, direktno nasilje… Sve!

Zato je u Srbiji nemoguć politički i društveni dijalog, zato je gotovo nezamisliva promena vlasti mirnim putem i uvažavanje drugačijeg mišljenja.

U takvim okolnostima, čvrsta i jaka je samo vlast. Država je slaba i podložna pritiscima, ekonomski nestabilna, prezadužena, industrijski, privredno i tehnološki zaostala, građani su na ivici siromaštva i budućnost svoje dece ne planiraju u Srbiji.

Ta klica mržnje, zasejana pre gotovo stotinu godina, rasla je i razvijala se u našem društvu. Mnoge generacije su imale priliku da je iskorene. Nisu uspeli.

Danas, režim ne samo da se ne bori protiv takvog, užasnog stanja nego svakodnevno i bez prestanka zaliva i đubri tu plantažu mržnje!

Umesto u uređen park, pretvaramo se u džunglu, a u džugli vlada samo zakon jačeg.

Žuč kojom je običan čovek zasut, iz tabloida i sa ekrana, od jutra do mraka razara svaku ljudskost. Sužava prostor za normalno razmišljanje i pretvara razumno biće u zver koja traži žrtvu.

Moramo, svi zajedno, da shvatimo da živimo u atmosferi podele i mržnje, da je za takvo stanje najodgovorniji onaj koji o svemu odlučuje i da će nas ovakvo stanje odvesti u otvoreni sukob.

Verujemo da se glasači i simpatizeri režima, initmno, ne slažu sa ovakvim stanjem i da žele promenu društvene klime…

Jasno je ko je na potezu!

 

Pokret „Dosta je bilo“

Gradski odbor Novi Sad

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar