Istočna Srbija Politika Saopštenje Socijalna zaštita

Nije protivzakonito, ali je nemoralno

Na današnjoj sednici Skupštine Grada opet smo mogli da se uverimo da predsednik Skupštine Predrag Mijatović postupa diskriminatorski prema odbornicima iz opozicionog kluba DOSTA JE BILO-RIIS ISTOK. Prilikom izlaganja Gradonačelnika kada je on rekao da opozicioni odbornici pričaju gluposti nije ga prekidao, a odbornici Tatijani Stojadinović (DJB) nije dozvolio da replicira zbog uvredljivog obraćanja tom rečju. Podučio ju je tada da traži reč zbog povrede Poslovnika. Kada je odbornica pokušala da objasni zbog čega je tražila reč isključio joj je mikrofon.
Ono što se Gradonačelniku nije dopalo u izlaganjima jeste izneta zamerka na račun toga što direktori javnih preduzeća i Ustanova gostuju na tribinama stranke SNS u svojstvu direktora. Međutim, prevideo je rečenicu u kojoj je odbornica Stojadinović rekla da svako u svoje ime i ime svojih profesionalnih kompetencija može da gostuje gde god želi i da bude član bilo koje stranke, ali to je ocenila kao zloupotrebu direktorskog položaja. Žao nam je, ali ta pojava ima i svoj naziv a to je funkcionerska kampanja koja možda nije zakonom regulisana, ali je potpuno nemoralna. Takođe, javna je tajna da direktori javnih preduzeća i Ustanova dobijaju kvote za sigurne glasove i prikupljaju ih tako što ucenjuju svoje zaposlene da im budu kapilarni glasovi. Mnoštvo je stvari koje direktori „moraju“ da bi pokazali svoju lojalnost vladajućoj stranci i svi to znamo. Reći ćemo „to svi rade kada su na vlasti“. Upravo protiv ovoga se bori Pokret DOSTA JE BILO. Potrebno je bezuslovno poštovati zakon i ako su političke radnje zabranjene na radnom mestu onda su zabranjene za sve, i za radnike i za rukovodioce. Važno je, takođe, detektovati sve zloupotrebe javnih resursa u političkim kampanjama i zakonski ih ograničavati. Dok se ovo ne uspostavi nećemo imati pravedan izborni sistem i pravednu vlast. Za početak, važno je izaći na biralište i jasno pokazati da li si za ovo što sprovodi SNS, a potom potrebno je odbraniti svoj izbor.
Ono što je, takođe, paradoks sa poslednje sednice Skupštine Grada jeste i više puta ponovljena činjenica da Grad Požarevac izdvaja veliki procenat budžeta za socijalna davanja. Tužno je da čak i po kriterijumima loše socijalne politike koju ima ova vlast Grad Požarevac, Grad sa najvećim prosekom ličnih primanja ima toliku potrebu za socijalnim davanjima, a da pri tom humanitarna udruženja i humani pojedinci neprestano imaju „posla“. Tužno je da i dalje ni jedno od bolesne dece iz našeg Grada još uvek nije prikupilo sredstva za lečenje. Tužno je da postoje beskućnici, da nam stari umiru sami i gladni, da postoje deca koja nemaju od koga da prime paketić za Novu Godinu… Da, socijalna davanja, sa jedne strane treba da budu veća, ali da se ne odnose samo na najteže slučajeve i osetljive kategorije stanovništva, već svako dete treba da ima podršku, svaki čovek treba da ima podršku svoje države, jer čovek je najvažniji njen resurs. Sa druge strane, Grad sa najvećim budžetom u rangu Gradova iste veličine mora da ima bolju politiku smanjenja stope nezaposlenosti i siromaštva.
Tatijana Stojadinović, predsednik Gradskog Odbora DJB, odbornica u Skupštini Grada Požarevca

O autoru

Vladan Aćimović

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar