Water drop - Water drop background. Water of the World
Autorski tekst Ekologija Istočna Srbija

VODA NAŠA NA(SUŠNA)

Činjenica i podatak je da više od 70 odsto stanovništva Srbije u sistemima za javno vodosnadbevanje koristi izvorišta podzemnih voda. E, tu sad dolazimo do ključnog pitanja i problema a to je zapravo zaštita i održivo korišćenje podzemnih voda.

U vodi je spas,u vodi je spasenje. Voda kao spas ljudkog tela i voda kao spasenje ljudske duše. Voda je život jer bez vode nema života. U vodi se stvaramo i obitavamo u majčinoj utrobi, kad dolazimo na ovaj svet prvo nas vodom okupaju, potom nas na krštenju vodom očiste od svih grehova, tokom života vodu iskorišćavamo za održavanje higijene, za uživanje i na kraju nas poslednji put okupaju vodom , da odemo čisti na onaj svet.
Voda svuda oko nas, negde je ima i previše, negde umiru od nedostatka iste. Voda je zlato ili čak i više. Danas se obeležava svetski dan vode, pod sloganom „Učiniti nevidljivo vidljivim“ sa posebnim akcentom na važnost podzemnih voda, koje čine skoro 99 procenata tečne slatke vode na planeti. Usvajanjem rezolucije UN 1992. godine 22.mart je proglašen kao Svetski dan voda.Podatak da trenutno u svetu 2,2 milijardi ljudi trenutno nema pristup svežoj pijaćoj vodi je poražavajući za ljudsku vrstu u 21.veku. S obzirom na činjenicu da od ukupnih slatkovodnih svežih voda, 30% čine podzemne vode. Dakle, podzemne vode predstavljaju neprocenjivo blago. Klimatske promene imaju ogroman uticaj na resurse vode, jer će one prouzrokovati povećane potrebe za vodom za sav živi svet. A sada da vidimo gde mi i kako kao država Srbija stojima sa našim vodenim resursima i što je najvažnije pitanje od svih pitanja kako se odnosimo i kako raspolažemo vodom.
Činjenica i podatak je da više od 70 odsto stanovništva Srbije u sistemima za javno vodosnadbevanje koristi izvorišta podzemnih voda. E, tu sad dolazimo do ključnog pitanja i problema a to je zapravo zaštita i održivo korišćenje podzemnih voda.
Ono čime se mi kao narod suočavamo u proteklim i trenutnim vremenima je zapravo beskrupulozno i štetočinsko uništavanje vodenih resursa kroz stavljanja reke u cevi, kroz zagađenje voda hemikalijama, jalovištima, fekalijama, otpadnim fabričkim prerađevinama, otrovima. Pijaća voda predstavlja osnovno ljudsko pravo koje za sobom povlači i pravo na zdravlje a kao vrh svega najveće ljudsko pravo, pravo na život. Imaju li pojedinci pravo da celom jednom narodu oduzmu pravo na pijaću vodu zarad svojih sebičnih i trenutnih materijalističkih ciljeva. Ono što je krucijalni zadatak svih nas to je da zaštitimo podzemne vode od zagađenja i da ih koristimo na održiv način. Naše vode su naše prirodno nasleđe i ne smeju se prodavati stranim kompanijama koje stiču vlasničko pravo nad našim prirodnim i za život neophodnim resursom-VODOM. Naša Rosa voda prodata je stranoj kompaniji Coca-Cola koja sada zaradjuje enormno naplaćujući je zemlji i narodu basnoslovno skupo.
Danas je svetski dan vode ali je i naš srpski dan borbe za očuvanje prirodnih vodoizvorišta i podzemnih voda u ime sadašnjih a naročito budućih pokoljenja.

Anđela Janjić, DOSTA JE BILO Požarevac

Oznake

O autoru

Vladan Aćimović

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar