LOKAL Политика

Програм За ново лице Раковице

Уводни део

Раковица не мора да буде, као до сада, периферија Београда, радничко насеље-спаваоница изоловано од свега, без икаквих садржаја, за наше суграђане.

Раковица може да постане много више од тога – далеко лепше и хуманије место за живот, и општина у коју ће радо долазити и они који не живе на њеној територији. За то постоје сви услови, само је потребна политичка воља како би се исто спровело у дело.

План је да учинимо Раковицу интересантном, не само за локално становништво, већ и за друге становнике и посетиоце Београда.

Програм – Доста је било-Раковица, усмерен је на четири целине које обухватају оно што сматрамо тренутно највећим недостацима на нашој општини.

  1. Недостатак јавних садржаја и знаменитости
  2. Комунални неред и саобраћај
  3. Заштита животне средине
  4. Здравство и спорт

Уколико добијемо поверење грађана, учинићемо све из надлежности општине ради остварења свог програма, а у сарадњи са Градом и Републиком ћемо се залагати и иницирати да се остваре и тачке програма које су у надлежности Града, односно Републике.

Сарадња ће бити утолико успешнија ако наша странка добије велико поверење грађана и на нивоу Града и Републике.

Наш програм се не ограничава само на набројано, већ представља смернице и општи план деловања, и у том смислу обухвата побољшање и унапређење квалитета животне средине у целој нашој општини, тако да ни један њен део не буде изостављен.

Ништа се не може одједном, али уз подршку вас, наших суграђана, заједно можемо успети.

  1. Недостатак јавних садржаја и знаменитости

У нашој општини не постоји довољно јавних простора за грађане у виду тргова, паркова, шеталишта и других јавних садржаја. Раковици недостаје и прави локални центар који би се могао сматрати средиштем општине. Постоје услови за уређење неколико простора који би постали јавни, и који би унапредили квалитет живота и улепшали целокупну општину.

–  На месту где се налази надвожњак код зграде Скупштине Општине, испред зграде општине и цркве желимо да уредимо простор, направимо пешачку зону, парк и трг, који би постао средиште општине, као и јавни паркинг, а надвожњак изместимо даље према Капитол парку.

–  Уз  Топчидерску реку желимо да направимо шеталиште, које би представљало још један нови локални центар, а на истом могу да функционишу угоститељски и трговински објекти. Залагаћемо се и за отварање уметничко-занатског центра на простору будућег шеталишта које би се продужило до Топчидерског парка. Ово место повезује линија трамваја број 3, па би овом центру као и шеталишту био олакшан приступ и осталих грађана Београда.

–  Обновићемо дечије игралиште нa Лабудовом Брду код старог Дома Здравља и уредити простор око новог Дома Здравља, те обновити стазу како би било проходно преко зелене површине у правцу ка Лабудовом Брду.

–  На највишем делу Канаревог Брда могуће је направити Панорама парк са Авантура парком, мини-жичаром и местом које би могло да се искористи за упражњавање екстремних спортова – на пример парк за екстремни бициклизам.

  1. Комунални неред и саобраћај

Општи је негативан утисак стање у саобраћају, недостатак паркинг простора, прљавштина , дивље депоније, очајно стање коловоза и тротоара, запуштени паркови и зелене површине.

Сматрамо да је могуће ове проблеме решити и да за то постоји довољно новца, али нема политичке воље, па се новац расипа на непотребне ствари и ситне личне интересе.

Решићемо саобраћајни хаос који влада у Раковици – једносмерне улице, паркирани аутомобили на тротоарима, рупе на путевима, недостатак паркинга, гужве на прометним саобраћајницама (најновији негативан пример је очајно решен прилаз „Лидлу“ у већ преоптерећеној улици).

–  Недостатак паркинг простора ћемо решити првенствено проширивањем постојећих паркинга на рачун градског земљишта, за шта постоје услови. Такође, настојаћемо да се направе, тамо где је могуће и потребно, надземне и подземне гараже, на пример на Миљаковцу. Подземне гараже би требало пројектовати и изградити тако да у случају нужде могу послужити и као јавна склоништа, јер познато је да се у новоградњи већ деценијама уназад она уопште не пројектују.

–  Поред проблема са паркингом решићемо и проблем са тротоарима који постоји у целој општини, где је често немогуће проћи, поготово родитељима који возе колица са децом или ђацима на путу од куће до школе и обратно. Када решимо проблем недостатка паркинга, биће могуће и растеретити тротоаре па ће моћи да се пролази на нормалан начин, што је до сада било незамисливо. Исте ћемо довести у ред јер су у очајном стању.

–  Проблем дивље градње постоји у нашој општини као и у целом граду, и Републици. Предузећемо све мере које општина може, и у сарадњи са свим градским и републичким органима ћемо да искоренимо дивљу градњу, да сви нелегални објекти буду уклоњени.

–  У Раковици не постоји уређен простор за бициклистички саобраћај. План је да израдимо и спроведемо пројекат бициклистичких стаза које би се повезале са Бановим брдом, Адом Циганлијом, Новим Београдом. За то ће нам бити потребна сарадња Градских органа.

–  Потребно је проширити и поново асфалтирати велики број улица у Раковици, јер многе више не испуњавају услове за нормално одвијање саобраћаја- преуске су, пуне рупа, и прљаве. Такође је хитно потребно довести у ред јавну расвету, због безбедности како возача тако и пешака, али и да нам општина не би изгледала као „гето“.

–  Планирање измене трасе пруге кроз средиште општине Раковица у подземну железницу која би повезала Прокоп, Скојевско насеље, Видиковац, Лабудово брдо, Петлово брдо и даље ка Реснику и Чачку представља инфраструктурни пројекат који би требало да побољша јавни превоз и смањи гужве на путевима у Београду.

–    Изградња тунела кроз Раковицу и делове Београда који се налазе на путу према Реснику и Чачку би имала и додатни значај за нашу општину. Наиме, садашња траса пруге представља физичку препреку и дели Раковицу на два дела, што отежава кретање становника и комуникацију између различитих делова општине. Изградња тунела и подземне железнице би то решила, повезујући делове Раковице и омогућавајући лакши приступ градским садржајима, као што су школе, здравствене установе и тржни центри.

  1. Заштита животне средине

–  Хитно изместити ван насељеног места погоне компанија за прераду и збрињавање опасног отпада „MITECO“ и „Brem group“.

–  Отворити рециклажни центар ван насељеног места што би било од значаја за здравију животну средину, као и поставити још већи број контејнера за прикупљање рециклажног материјала на целој територији општине.

–  Миљаковачка шума која је под државном заштитом, сада је запуштена и препуна дивљих депонија. Тај простор ћемо уредити, очистити и редовно одржавати, како би постао омиљено одредиште наших суграђана за одмор и боравак у природи. За то постоје сви услови, али не и политичка воља.

–  Желимо да се Ресничко Језеро приближи грађанима Раковице и Београда и учини привлачним местом за одмор и забаву, тако што ћемо уредити прилаз и инфраструктуру око њега; да у близини овог језера направимо терен за голф, што би учинило овај део општине лепшим и привлачнијим местом.

–  Потребно је чишћење дивље депоније које су ругло у целој општини и много боље одржавање чистоће свих делова општине, као што су пијаце, зелене површине, паркови, дечија игралишта итд. Залагаћемо се да наша општина изгледа увек што чистије и лепше, да постане много погодније место за живот него што је то сада.

  1. Здравство и спорт

На месту где се сада налази мртва индустријска зона постоје услови за много боље искоришћавање тог простора. Управо ту желимо да изградимо јавни спортски центар са спортским халама, базенима, игралиштима, у чему општина оскудева.

Сматрамо да би најпогодније било на месту индустрије „21 мај“, међутим и остали простори индустријске зоне, ИМР и слични, могу се искористити за друге јавне садржаје; на пример, изградњу нове дечије клинике и породилишта, на чему бисмо сарађивали са Градом Београдом.

–  Како би Србија постала лепше место за живот, потребно је подићи нове генерације и пружити им све услове за успешан развој. То би требало учинити на нивоу целе државе, међутим, и општина ће се залагати и тражити начине да учини све из своје надлежности како би томе допринела.

–  Постоји потреба за једним истуреним одељењем Дома Здравља у МЗ Скојевска како би био олакшан приступ здравственој заштити грађана из тог дела општине.

–  Залажемо се да сва деца која имају интересовања имају и могућност да бесплатно тренирају спорт који желе, те ће у том смислу локална власт субвенционисати спортске клубове са територије Општине.

–  Такође, општина ће покренути иницијативу да вртићи за децу на територији целог града буду бесплатни, као и да се капацитети повећају како на територији општине, тако и на територији града.

–  У међувремену, општина ће настојати да нађе начин да вртиће са територије општине дотира, како би били бесплатни или са симболичном ценом, да би сва деца имала могућност за место у вртићима.

Завршни део

Наш сан је СРБИЈА у којој се радо и лепо ради и живи, она за којом чезнемо и кад из ње одемо и док у њој остајемо. Србија упорних, изузетних, поносних људи кадрих да препознају и штите сопствене интересе и створе срећу за себе, своју породицу и окружење.

Наш циљ је СИСТЕМ у ком влада ред, где иста правила важе за све, систем јачи од сваког појединца.

 

Општински одбор Доста је било Раковица.

Ознаке

О аутору

Доста је било - Суверенисти

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар