LOKAL Politika

Program Za novo lice Rakovice

Uvodni deo

Rakovica ne mora da bude, kao do sada, periferija Beograda, radničko naselje-spavaonica izolovano od svega, bez ikakvih sadržaja, za naše sugrađane.

Rakovica može da postane mnogo više od toga – daleko lepše i humanije mesto za život, i opština u koju će rado dolaziti i oni koji ne žive na njenoj teritoriji. Za to postoje svi uslovi, samo je potrebna politička volja kako bi se isto sprovelo u delo.

Plan je da učinimo Rakovicu interesantnom, ne samo za lokalno stanovništvo, već i za druge stanovnike i posetioce Beograda.

Program – Dosta je bilo-Rakovica, usmeren je na četiri celine koje obuhvataju ono što smatramo trenutno najvećim nedostacima na našoj opštini.

  1. Nedostatak javnih sadržaja i znamenitosti
  2. Komunalni nered i saobraćaj
  3. Zaštita životne sredine
  4. Zdravstvo i sport

Ukoliko dobijemo poverenje građana, učinićemo sve iz nadležnosti opštine radi ostvarenja svog programa, a u saradnji sa Gradom i Republikom ćemo se zalagati i inicirati da se ostvare i tačke programa koje su u nadležnosti Grada, odnosno Republike.

Saradnja će biti utoliko uspešnija ako naša stranka dobije veliko poverenje građana i na nivou Grada i Republike.

Naš program se ne ograničava samo na nabrojano, već predstavlja smernice i opšti plan delovanja, i u tom smislu obuhvata poboljšanje i unapređenje kvaliteta životne sredine u celoj našoj opštini, tako da ni jedan njen deo ne bude izostavljen.

Ništa se ne može odjednom, ali uz podršku vas, naših sugrađana, zajedno možemo uspeti.

  1. Nedostatak javnih sadržaja i znamenitosti

U našoj opštini ne postoji dovoljno javnih prostora za građane u vidu trgova, parkova, šetališta i drugih javnih sadržaja. Rakovici nedostaje i pravi lokalni centar koji bi se mogao smatrati središtem opštine. Postoje uslovi za uređenje nekoliko prostora koji bi postali javni, i koji bi unapredili kvalitet života i ulepšali celokupnu opštinu.

–  Na mestu gde se nalazi nadvožnjak kod zgrade Skupštine Opštine, ispred zgrade opštine i crkve želimo da uredimo prostor, napravimo pešačku zonu, park i trg, koji bi postao središte opštine, kao i javni parking, a nadvožnjak izmestimo dalje prema Kapitol parku.

–  Uz  Topčidersku reku želimo da napravimo šetalište, koje bi predstavljalo još jedan novi lokalni centar, a na istom mogu da funkcionišu ugostiteljski i trgovinski objekti. Zalagaćemo se i za otvaranje umetničko-zanatskog centra na prostoru budućeg šetališta koje bi se produžilo do Topčiderskog parka. Ovo mesto povezuje linija tramvaja broj 3, pa bi ovom centru kao i šetalištu bio olakšan pristup i ostalih građana Beograda.

–  Obnovićemo dečije igralište na Labudovom Brdu kod starog Doma Zdravlja i urediti prostor oko novog Doma Zdravlja, te obnoviti stazu kako bi bilo prohodno preko zelene površine u pravcu ka Labudovom Brdu.

–  Na najvišem delu Kanarevog Brda moguće je napraviti Panorama park sa Avantura parkom, mini-žičarom i mestom koje bi moglo da se iskoristi za upražnjavanje ekstremnih sportova – na primer park za ekstremni biciklizam.

  1. Komunalni nered i saobraćaj

Opšti je negativan utisak stanje u saobraćaju, nedostatak parking prostora, prljavština , divlje deponije, očajno stanje kolovoza i trotoara, zapušteni parkovi i zelene površine.

Smatramo da je moguće ove probleme rešiti i da za to postoji dovoljno novca, ali nema političke volje, pa se novac rasipa na nepotrebne stvari i sitne lične interese.

Rešićemo saobraćajni haos koji vlada u Rakovici – jednosmerne ulice, parkirani automobili na trotoarima, rupe na putevima, nedostatak parkinga, gužve na prometnim saobraćajnicama (najnoviji negativan primer je očajno rešen prilaz „Lidlu“ u već preopterećenoj ulici).

–  Nedostatak parking prostora ćemo rešiti prvenstveno proširivanjem postojećih parkinga na račun gradskog zemljišta, za šta postoje uslovi. Takođe, nastojaćemo da se naprave, tamo gde je moguće i potrebno, nadzemne i podzemne garaže, na primer na Miljakovcu. Podzemne garaže bi trebalo projektovati i izgraditi tako da u slučaju nužde mogu poslužiti i kao javna skloništa, jer poznato je da se u novogradnji već decenijama unazad ona uopšte ne projektuju.

–  Pored problema sa parkingom rešićemo i problem sa trotoarima koji postoji u celoj opštini, gde je često nemoguće proći, pogotovo roditeljima koji voze kolica sa decom ili đacima na putu od kuće do škole i obratno. Kada rešimo problem nedostatka parkinga, biće moguće i rasteretiti trotoare pa će moći da se prolazi na normalan način, što je do sada bilo nezamislivo. Iste ćemo dovesti u red jer su u očajnom stanju.

–  Problem divlje gradnje postoji u našoj opštini kao i u celom gradu, i Republici. Preduzećemo sve mere koje opština može, i u saradnji sa svim gradskim i republičkim organima ćemo da iskorenimo divlju gradnju, da svi nelegalni objekti budu uklonjeni.

–  U Rakovici ne postoji uređen prostor za biciklistički saobraćaj. Plan je da izradimo i sprovedemo projekat biciklističkih staza koje bi se povezale sa Banovim brdom, Adom Ciganlijom, Novim Beogradom. Za to će nam biti potrebna saradnja Gradskih organa.

–  Potrebno je proširiti i ponovo asfaltirati veliki broj ulica u Rakovici, jer mnoge više ne ispunjavaju uslove za normalno odvijanje saobraćaja- preuske su, pune rupa, i prljave. Takođe je hitno potrebno dovesti u red javnu rasvetu, zbog bezbednosti kako vozača tako i pešaka, ali i da nam opština ne bi izgledala kao „geto“.

–  Planiranje izmene trase pruge kroz središte opštine Rakovica u podzemnu železnicu koja bi povezala Prokop, Skojevsko naselje, Vidikovac, Labudovo brdo, Petlovo brdo i dalje ka Resniku i Čačku predstavlja infrastrukturni projekat koji bi trebalo da poboljša javni prevoz i smanji gužve na putevima u Beogradu.

–    Izgradnja tunela kroz Rakovicu i delove Beograda koji se nalaze na putu prema Resniku i Čačku bi imala i dodatni značaj za našu opštinu. Naime, sadašnja trasa pruge predstavlja fizičku prepreku i deli Rakovicu na dva dela, što otežava kretanje stanovnika i komunikaciju između različitih delova opštine. Izgradnja tunela i podzemne železnice bi to rešila, povezujući delove Rakovice i omogućavajući lakši pristup gradskim sadržajima, kao što su škole, zdravstvene ustanove i tržni centri.

  1. Zaštita životne sredine

–  Hitno izmestiti van naseljenog mesta pogone kompanija za preradu i zbrinjavanje opasnog otpada „MITECO“ i „Brem group“.

–  Otvoriti reciklažni centar van naseljenog mesta što bi bilo od značaja za zdraviju životnu sredinu, kao i postaviti još veći broj kontejnera za prikupljanje reciklažnog materijala na celoj teritoriji opštine.

–  Miljakovačka šuma koja je pod državnom zaštitom, sada je zapuštena i prepuna divljih deponija. Taj prostor ćemo urediti, očistiti i redovno održavati, kako bi postao omiljeno odredište naših sugrađana za odmor i boravak u prirodi. Za to postoje svi uslovi, ali ne i politička volja.

–  Želimo da se Resničko Jezero približi građanima Rakovice i Beograda i učini privlačnim mestom za odmor i zabavu, tako što ćemo urediti prilaz i infrastrukturu oko njega; da u blizini ovog jezera napravimo teren za golf, što bi učinilo ovaj deo opštine lepšim i privlačnijim mestom.

–  Potrebno je čišćenje divlje deponije koje su ruglo u celoj opštini i mnogo bolje održavanje čistoće svih delova opštine, kao što su pijace, zelene površine, parkovi, dečija igrališta itd. Zalagaćemo se da naša opština izgleda uvek što čistije i lepše, da postane mnogo pogodnije mesto za život nego što je to sada.

  1. Zdravstvo i sport

Na mestu gde se sada nalazi mrtva industrijska zona postoje uslovi za mnogo bolje iskorišćavanje tog prostora. Upravo tu želimo da izgradimo javni sportski centar sa sportskim halama, bazenima, igralištima, u čemu opština oskudeva.

Smatramo da bi najpogodnije bilo na mestu industrije „21 maj“, međutim i ostali prostori industrijske zone, IMR i slični, mogu se iskoristiti za druge javne sadržaje; na primer, izgradnju nove dečije klinike i porodilišta, na čemu bismo sarađivali sa Gradom Beogradom.

–  Kako bi Srbija postala lepše mesto za život, potrebno je podići nove generacije i pružiti im sve uslove za uspešan razvoj. To bi trebalo učiniti na nivou cele države, međutim, i opština će se zalagati i tražiti načine da učini sve iz svoje nadležnosti kako bi tome doprinela.

–  Postoji potreba za jednim isturenim odeljenjem Doma Zdravlja u MZ Skojevska kako bi bio olakšan pristup zdravstvenoj zaštiti građana iz tog dela opštine.

–  Zalažemo se da sva deca koja imaju interesovanja imaju i mogućnost da besplatno treniraju sport koji žele, te će u tom smislu lokalna vlast subvencionisati sportske klubove sa teritorije Opštine.

–  Takođe, opština će pokrenuti inicijativu da vrtići za decu na teritoriji celog grada budu besplatni, kao i da se kapaciteti povećaju kako na teritoriji opštine, tako i na teritoriji grada.

–  U međuvremenu, opština će nastojati da nađe način da vrtiće sa teritorije opštine dotira, kako bi bili besplatni ili sa simboličnom cenom, da bi sva deca imala mogućnost za mesto u vrtićima.

Završni deo

Naš san je SRBIJA u kojoj se rado i lepo radi i živi, ona za kojom čeznemo i kad iz nje odemo i dok u njoj ostajemo. Srbija upornih, izuzetnih, ponosnih ljudi kadrih da prepoznaju i štite sopstvene interese i stvore sreću za sebe, svoju porodicu i okruženje.

Naš cilj je SISTEM u kom vlada red, gde ista pravila važe za sve, sistem jači od svakog pojedinca.

 

Opštinski odbor Dosta je bilo Rakovica.

Oznake

O autoru

Dosta je bilo - Suverenisti

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar