Akcija Obrazovanje Saopštenje

Poziv roditeljima za zajedničku tužbu zbog cene vrtića

Tokom četiri godine, od 3. aprila 2010 do 31. decembra 2014. godine, roditelji su plaćali gotovo duplu cenu boravka dece u vrtićima, nego što je to propisao Zakon o predškolskom vaspitanju. Pošto lokalne vlasti u Beogradu, Kragujevcu, Smederevu i drugim gradovima Srbije očigledno ne nameravaju da roditeljima vrate nezakonito uzet novac, pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” poziva sve koji su oštećeni da se pridruže zajedničkoj tužbi i tako ostvare svoje pravo, pre nego što nastupi zastarelost.

Roditelji su oštećeni za veliki novac i pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” odlučio je da pruži pravnu podršku roditeljima koji žele da tuže gradove Beograd, Kragujevac, Smederevo… i zatraže nazad preplaćeni novac. Pozivamo stoga sve roditelje da nam se pridruže u tužbi koju želimo da podignemo protiv grada Beograda i drugih gradova i zatražimo povraćaj novca.

vrtic

Skupština Srbije je u martu 2010. godine usvojila izmene zakona o predškolskom vaspitanju, a jedna od novina je bila i da roditelj ili staratelj deteta, koje je upisano u vrtić čiji je osnivač grad ili lokalna samouprava, pokrivaju samo 20% ekonomske cene po detetu. U praksi je bilo obrnuto: roditelji su plaćali od 22,3% do 72,8%, a grad ostatak. Recimo, u Beogradu, umesto da plaćaju 5.540, roditelji su plaćali maksimalno 9.705,5 dinara mesečno. Ekonomska cena je, takođe, bila proizvoljno određena, jer sve do kraja 2014. godine lokalne vlasti nisu donele Pravilnik o merilima i kriterijumima za njeno utvrđivanje, iako ih je Zakon na to obavezivao.

Dokumenta koja su potrebna za tužbu navedena su u prilogu na kraju ovog teksta i primaćemo ih do kraja septembra.

Ako su deca zaista prioritet društva, a morala bi da budu, onda društvo treba da stvori uslove da svi ljudi koji žele da imaju decu, mogu sebi to i da “priušte”. Pokret ”Dosta je bilo – Saša Radulović” smatra da država iz budžeta treba da plaća sve troškove boravka dece u obdaništima za sve građane Srbije, kao i da izjednači privatni sektor sa državnim i omogući i privatnim obdaništima da po istoj ceni čuvaju decu. Pokret takođe smatra da država treba da snosi i sve troškove u osnovnim i srednjim školama, uključujući i knjige, sveske i pribor koji je deci potreban, prevoz do i od škole, topli obrok, kao i sportske i kulturne aktivnosti za svu decu. Ovo je posebno bitno u ruralnim sredinama.

A deca boljestojećih roditelja? I za njih takođe, bez razlike i bez odvajanja socijalno ugrožene dece. Isto za sve. Da li je to pravedno? Jeste. Jer sa druge strane, država treba da ima sintetički, progresivan poreski sistem po kome oni koji imaju malo i plaćaju malo, a oni koji imaju više, plaćaju više.

Deca nisu kriva za ekonomsku snagu svojih roditelja. Budućnost dece ne treba da zavisi od ekonomske snage njihovih roditelja. Sva deca zaslužuju jednaku šansu.

Klub za prosvetu i Klub za pravosuđe
Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“

Prilog:

Poziv roditeljima

Zahtev za predškolsku ustanovu


 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Ostavite komentar

17 Komentara na "Poziv roditeljima za zajedničku tužbu zbog cene vrtića"

avatar
2500
Sortirajte po:   najnoviji | najstariji
Jelena Cvetanovic
Gost
Jelena Cvetanovic

Ja sam iz Lazarevca zainteresovana sam za prikljucivanje zajednickoj tuzbi za moje troje dece koja su isla u vrtic u ovom periodu. Ali nemam uplatnice, ugovre neke imam… Da li sud moze sluzbenim putem od vrtica da trazi karticu uplata po jmbg deteta? Kontakt 0658932940 Jelena Cvetanovic

Zeljko
Gost
Zeljko

Postovani,

link sa preporukom zaš. gradjana, naveden u tekstu ne postoji tj. ne radi.
Takodje, formular zahteva ne postoji.

Nameravam da pozovem vecinu roditelja iz grupe da mi se prodruze ali posto je vecina apoliticna ili se bar tako izjasnjavaju, trebace mi sve informacije kako bi ipak prihvatili da to u njihovo ime uradi politicka organizacija.
Ipak, 100ak hiljada je lep motiv svakom 🙂 pa verujem da ce nas biti dovoljno.

Branka Stamenković
Gost
Branka Stamenković

Poštovani Željko,

Hvala Vam što ste nam ukazali na propust. Postavićemo link na potrebni formular u najkraćem mogućem roku.

Jovana
Gost
Jovana

Postovanje,
da li mogu i ja sada da se prikljucim kolektivnoj tuzbi . Ja dvoje dece imam u vrticu . I sta je potrebno od dokumentacije?

Predrag Maksimovic
Gost
Predrag Maksimovic

„(Na ovom linku se nalazi formular zahteva koji treba da podneste računovodstvu obdaništa u koje je vaše dete išlo). „…

Nema linka…
Potrebna pomoc.
Hvala.

Milan
Gost
Milan

Nema linka. Pozurite sa postavljanjem jer prolazi vreme i nastupice zastarelost. Posle mi je svejedno da li ima linka ili ne ikoliko ne mogu da vam dostavim dokumenta na vreme. Hvala

Pozdrav!

Maja
Gost
Maja

Postovani,
Ja sam iz Zrenjanina i htela bih da podnesem tuzbu protiv vrtica.Molim Vas da mi pomognete da mi kazete gde bih i kome bi mogla da se obratim, kao i sta mi je potrebno od dokumentacije, posto vec imam nesto spremno.
Unapred Hvala

Dosta je bilo
Admin
Dosta je bilo

Javite se na email adresu iz poziva.

Marijana
Gost
Marijana

Postovani,
Da li je rok za dostavljanje dokumenata 15. septembar ili kraj septembra, posto stoje razlicite informacije u tekstu na web stranici i u prilogu Poziv roditeljima.
Pritom, rok za dostavljanje informacija od javnog znacaja je 15 dana i ako sada podnesem zahtev predksolskoj ustanovi, moze se desiti da mi nece izdati do kraja septembra (ako je tada rok). Sta u tom slucaju?

Hvala unapred,
Marijana

Dosta je bilo
Admin
Dosta je bilo

Pomerili smo za kraj septembra. Molimo vas da za komunikaciju koristite email adresu iz poziva office@dostajebilo.rs

Jasna
Gost
Jasna

Postovani, da li ce biti jos ovih akcija, s obzirom da sam zakasnila za prvobitnu akciju? Hvala.

Uroš
Gost
Uroš

Poštovani pre mesec dana sam vas kontaktirao telefonom, rekli ste mi da će za dan dva biti objava na sajtu dokle se došlo sa tužbama. Zamolio bih vas da nas obavestite dokle se došlo sa tim kao i o trenutnom statusu tužbi. Hvala Pozdrav

maja
Gost
maja

Postovani, da li jos uvek mogu da se pridruzim kolektivnoj tuzbi vrtica? Hvala

Bojan
Gost
Bojan

Poštovani,

obzirom da do sada nisam podneo potrebna dokumenta da li jos uvek mogu da se pridruzim kolektivnoj tužbi protiv grada Beograda i vrtića?

Hvala.

Marija
Gost
Marija

Poštovani, da li još uvek mogu da se pridružim kolektivnoj tužbi vrtića i šta je potrebno od dokumentacije? Hvala

Bojan
Gost
Bojan

Molim Vas za odgovor na moje gore postavljeno pitanje. Kao što vidite iz pitanja nakon mog ima i drugih roditelja koji su zainteresovani.

Hvala.

Pozdrav,

Miloš1976
Gost
Miloš1976

Ima nas još koji nismo iskoristili prvobitan rok pa nam recite da li je to još uvek aktuelno?