Mediji Šumadija

Peticija za opstanak RTK

Pokret “Dosta je bilo” pruža snažnu podršku zaposlenima u Radio televiziji Kragujevac i njihovoj peticiji ZA OPSTANAK RTK.

Imajući u vidu stanje medija u Kragujevcu, kao i položaj u koji je sistematskim i dugogodišnjim uništavanjem, najveća medijska kuća u Šumadiji – RTK dovedena, Pokret “Dosta je bilo” u potpunosti podržava napore zaposlenih da peticijom primoraju nadležne da se za njihov položaj urgentno nađe rešenje.

Koliko je urgentno i alarmantno stanje na medijskoj sceni Kragujevca, pokazali su i skorašnji događaji vezani za požar u Tehničko remontnom zavodu kada su Kragujevčani bili primorani da o dešavanjima u gradu saznaju na društvenim mrežama ili po sistemu rekla-kazala.

Takvo stanje je nedopustivo, neodgovorno i opasno.

Zaposleni u RTK izborili su se za raskid privatizacije još krajem januara jer bivši vlasnik, Radojica Milosaljević nije ispunio elementarne odredbe Ugovora  o privatizaciiji. Nakon toga, sve do danas RTK je prepuštena sama sebi. Jedino što je primetno je kontinuirano žongliranje među nadležnim ministarstvima i izbegavanje regulisanja statusa i stanja u RTK.

U međuvremenu, zaposleni su dovedeni do ruba egzistencije, veći deo opreme je rasprodat po osnovu dospelih prinudnih naplata, pa su medijski radnici RTK odlučili da iskoriste još jedan, najlegitimniji i jedini preostali način da prinude nadležne institucije da rade svoj posao. Izašli su na ulicu i pokrenuli peticiju.

Pokret “Dosta je bilo” u potpunosti razume situaciju u kojoj se novinari nalaze i smatra da je takav odnos vlasti prema medijima nedopustiv.

Upravo zbog toga kao i zbog ogromnog značaja koji mediji imaju u uspostavljanju demokratskih principa društvenog života Pokret “Dosta je bilo” pruža punu podršku kragujevačkim novinarima u njihovim naporima.

Podsećamo, Kragujevac je grad u kojem gradonačelnik već dve godine odbija da izvrši svoju zakonsku obavezu i raspiše Konkurs za sufinansiranje medisjkih sadržaja od javnog značaja i time direktno ugrožava pravo Kragujevčana na informisanje.

Oznake
DJB Kragujevac

DJB Kragujevac

Ostavite komentar

1 Komentar na "Peticija za opstanak RTK"

avatar
2500
Sortirajte po:   najnoviji | najstariji
Jovanesko
Gost
Jovanesko

Kragujevac se gasi, polako, ali sigurno. Ljudi govore da su srećniji bili i bolje živeli pod sankcijama. Eto koliko smo uništeni. A što se RTK tiče, istražite koliko je miliona dinara dobio Radnički, i to na kako netransparentan način. Za njih ima, a igraju u trećoj ligi, a za RTK od čega koristi imaju svi građani, nema.