VIDEO Politika Skupština

RIK treba da objavi sve zapisnike sa izbornih mesta odmah nakon brojanja

Ovo je još jedan zakon koji bi značajno unapredio transparentnost izbornog procesa i mogao značajno da smanji i spreči krađe na biračkim mestima i manipulacije sa biračkim spiskovima. U prvom delu se odnosi na to da se nakon završetka brojanja glasova na svakom biračkom mestu, nakon što se potpiše zapisnik, taj zapisnik odmah okači na internet stranicu republičke izborne komisije kako bi svi građani mogli da vide kako je završeno glasanje na tom biračkom mestu dok traje prebrojavanje glasova od strane same izborne komisije koja onda sabira te zapisnike i utvrđuje konačan broj na nivou svih opština i na nivou cele Republike Srbije.

Ono što smo uočili na izborima 2016. godine je jedno masovno prepravljanje zapisnika, bilo belilom, bilo time da su precrtavane jedne cifre i dopisivane druge. Zatim smo na tim parlamentarnim izborima 2016. uočili da nisu svi članovi biračkih odbora, i to u velikom broju, nekih 30% ukupnog broja zapisnika bili potpisani od strane onih koji su trebali da potpišu te zapisnike.

Ovakva jedna odredba koja obavezuje RIK da objavi sve zapisnike koje bi onda mogli da vide svi građani Srbije značajno išla u pravcu sklanjanja svih sumnji da dolazi do bilo kakvih izbornih krađa. Ovo se ne odnosi samo na ovu vladajuću većinu, već i za prethodne vladajuće većine i za sve buduće.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

7
Ostavite komentar

avatar
2500
2 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SvetaAleksa PavlovićAnaAndrej #2Sale Recent comment authors
najnoviji najstariji
Andrej #2
Gost
Andrej #2

To bi bilo institucionalno…. U medjuvremenu, sta sprecava clana DJB, clana izborne komisije, da telefonom fotografise zapisnik i okaci ga na twitter DJBa? Ja sam na mom birackom mestu fotografisao zapisnik cim su ga potpisali i okacili na vrata…

Sale
Gost
Sale

To ne rešava problem. Evo o čemu se radi. Posle glasanja oni preprave zapisnike i tako sabrano „po njihovom“ budu zvanični rezultati izbora. I sada, bitne su sledeće stvari:

– Opozicija se opstruiše u tome da pogledaju originalne zapisnike pa da ih uporede sa svojim koje su slikali
– Čak i da nekako dođu do zapisnika, u celom tom natezanju i proverama najčešće prođe rok za prigovor. Naime, rok za prigovor je nešto smešno mali i nema šanse da se za to vreme pregleda 8300 zapisnika.
– Čak i nađeš prepravljenje zapisnike, ti podneseš prigovor a onda te ostali članovi RIK-a preglasaju i zaključi se da tu nema nepravilnosti. Naime, vladajuća garnitura uvek ima većinu u RIK-u pa kako se svaki prigovor stavlja na glasanje, oni prosto izglasaju da je sve u redu.

Tako da, kao što vidiš, stvar je mnogo ozbiljnija od „pa slikajte zapisnik“.

Andrej #2
Gost
Andrej #2

8300 kontrolora pregleda 8300 zapisnika i uporedi onaj koji su potpisali i poslali sa zvanicnim, ako ima problema. Svako svoga sto bi rekli… Da sutra oni mogu da izglasaju da je Srbija emirat i da je AV emir – to sve mogu, ali isto kako su SNSovci kontrolisali izbore dok su bili opozicija tako i danas opozicija moze da kontrolise rad na svakom mestu i da ima svoje brojeve koji se onda ne mogu drasticno razlikovati od zvanicnih. Ili ako se razlikuju imate crno na belo da je kradje bilo i to se posle tacno zna gde i koliko….
Na proslim izborima opozicija nije kontrolisala gro birackih mesta i onda se naknadno trazilo da se u CIKu sve proverava… A tu je vec sve kasno…
Koliko mene secanje sluzi – radikali su uvek prvi izlazili za rezultatima izbora i uglavnom su bili tacni… Mnogo pre CESIDa i CIKa….

Ana
Gost
Ana

Andrej, moramo da shvatimo da je njihov nemoral i spremnost da se služe najbezočnijim mogućim metodama prevazišao sve što smo imali prilike do sada da vidimo. Tome se može stati na put, ali uz ogroman napor i krvav rad. Pa vidite da su kupovali opozicione članove biračkih odbora, šta više reći…

Aleksa Pavlović
Gost
Aleksa Pavlović

Zakon sprečava… Nije dozvoljeno fotografisanje materijala!!!

Sveta
Gost
Sveta

Pa koje su konsekvence? Mozda ukor? Ta je cena koja se mora platiti da se stiti demokratsko pravo gradjana. Verovatno je ta zabrana nastala bas da se zastiti izborna kradja.

Sveta
Gost
Sveta

Izborite se da je listic validan samo ako je zaokruzen broj. Svaki drugi znak, dodatak i slicno na listicu mora dovesti do toga da je listic nevazeci. Inace, dzaba glasanje, pod pritiskom kriminalaca oni ce prepravljati i zapisnike i listice. Koristice pritiske da znakovima na listicu prebrojavaju ucenjene.