LOKAL Vojvodina Saopštenje

SPENS: Put u neizvesnost

Veliko iznenađenje među Novosađanima izazvala je informacija da gradska vlast planira da odobri zaduživanje JKP „Sportski i poslovni centar Vojvodina“ putem podizanja kredita u iznosu do 100.000.000 dinara.

Sličnu reakciju, uz značajnu količinu nezadovoljstva, izazvala je i letošnja izjava Gradonačelnika Novog Sada o eventualnom  rušenju SPENS-a i izgradnja manjeg i funkcionalnijeg objekta. Kada je uznemirenje i pritisak javnosti opao, gradska vlast povlači još jedan neobičan potez- raspisan je neobavezujuć javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za upravljanje i unapređenje poslovanja SPENS-a sa investicionim ulaganjem u objekat. Da li se neko javio na javni poziv- nepoznato je.

Tri značajna manevra, u međusobnoj koliziji, jasno dovode do zaključka da gradska vlast nema jasnu ideju i viziju šta raditi sa SPENS-om i kako rešiti nagomilane probleme u kojima se SPENS nalazi. Ili možda postoji neki skriveni interes, koji je u ovom trenutku poznat samo uskom krugu ljudi bliskih vlasti, a za Novosađane je i dalje tajna?

Kako drugačije objasniti činjenicu da se, kao razlog zaduživanja navodi „stabilizacija finansijske pozicije i omogućavanje nesmetanog rada“? Iz ovakve formulacije apsolutno je nemoguće utvrditi na šta će sredsva iz kredita biti upotrebljena. 

Istovremeno, nema informacije šta će SPENS ponuditi kao obezbeđenje kredita. Za iznos kredita od 100.000.000 adekvatno obezbeđenje može biti hipoteka ili jemstvo: hipotekom je moguće opteretiti zgradu SPENS-a ili objekte i atraktivnu parcelu na kojoj se nalazi sportski centar SAJMIŠTE, čija je vrednost ogromna.

Solidarni jemac može biti svako fizičko ili pravno lice, ali se opravdano postavlja pitanje ko bi bio spreman i iz kojih motiva, da bude jemac preduzeću koje ima ozbiljne probleme sa finansijskom stabilnošću.

Dodatna nejasnoća je i činjenica da SPENS, programom poslovanja u 2019. godini, usvojenom pre nešto više od mesec dana, nije predvideo nikakva kreditna zaduživanja, a projektovani iznosi prihoda i rashoda su takvi da se očekuje određena dobit. Postavlja se pitanje šta se to promenilo od 27.12.2018, kada je program poslovanja usvojen, pa se pored projektovane dobiti, pojavila potreba za zaduživanjem.

Pitanja i nedoumica ima mnogo, ak oni koji znaju odgovore nemaju želje da ih daju iako to javnost od njih očekuje. Gde nema transparentnosti u radu, pojavljuje se sumnja na zloupotrebe i korupciju.

SPENS je građen samodoprinosom Novosađana i ne postoji nijedan opravdan razlog da gradska vlast od Novosađana krije šta je planirala sa SPENS-om, ukoliko bilo kakav plan uopšte i postoji.

Pokret „Dosta je bilo“ je pre šest meseci skrenuo pažnju na probleme  SPENS-a i odnos vlasti prema jednom od simbola Grada http://dostajebilo.rs/blog/2018/08/31/spens-neresiva-enigma-svih-gradskih-vlasti/

Nadamo se i verujemo da će doći vreme kada će se vlast u Novom Sadu rukovoditi isključivo interesima Novosađana, a ne pojedinaca bliskih partiji na vlasti i kada će naš grad postati mesto gde se lepo i rado živi.

GO „Dosta je bilo“ Novi Sad

Oznake