Деманти Приватизација

„Вршачки виногради“ седам месеци касније: Кабинетско блато уместо резултата истраге!

Реаговање Покрета „Доста је било“ поводом текста „Радуловић ‘дао’ Винограде Кинезима“ („Наше новине“, 3.6.2014.)

Покрет „Доста је било“ одбацује неистинито и тенденциозно спиновање једног медија у вези са поступком који воде државни органи, а након заустављања пљачкашке приватизације „Вршачких винограда“, који је покушало да спроведе Министарство привреде које је водио Млађан Динкић, а коју је зауставио бивши министар привреде Саша Радуловић.

Првобитно решење Агенције за приватизацију од 06.12.2013.год. којим је поништена приватизација „Вршачких винограда“ је садржавало више процедуралних недостатака због којих би са великом извесношћу било поништено у управном поступку. На основу жалбе адвоката кинеских инвеститора која је основано указала на те процедуралне недостатке, надлежна служба у оквиру Министарства привреде је, укинула решење Агенције за приватизацију и упутило Агенцију на поновни поступак. Министарство привреде је у образложењу указало и на то како да се уклоне недостаци. Жалба је и неосновано тражила да се потврди продаја, што је наравно Министарство одбило. Поступајући по решењу Министарства привреде, Агенција за приватизацију је 28.03.2014. год. донела ново решење о поништавању приватизације које више нема процедуралне недостатке. Адвокати кинеских инвеститора су се поново жалили. Министарство привреде још увек није одлучило по овој новој жалби.

Ово неистинито писање медија и наводно позивање на изворе у Влади би могло да се доведе у везу са новом жалбом кинеског инвеститора и покушајем да се пљачкашка приватизација ипак спроведе, али да се оптужи неко други. Са овим су везани и учестали притисци на директорку Агенције за приватизацију која је именована на предлог бившег министра Саше Радуловића.

Покрет „Доста је било“ указује да је бивши државни секретар Министарства привреде, УРС-ов кадар који је и учествовао у целом поступку пљачкашке приватизације „Вршачких винограда“, а због кога је Министарство привреде поднело кривичну пријаву надлежном тужилаштву, сада део кабинета Премијера и по писању медија у ствари и шеф кабинета Премијера.

Покрет „Доста је било“ позива надлежне институције да јавности саопште резултате досадашње истраге поводом кривичне пријаве Министарства привреде у афери „Вршачки виногради“. Такође, позивамо Управну инспекцију Министарства државне управе да хитно изврши управни надзор над радом Министарства привреде и да јавности пружи одговор на питање како је могуће да другостепени управни поступак по жалби страног инвеститора у Србији траје скоро два месеца и да се о жалби решава у медијима уместо у институцијама.

Чињенице:

4.12.2013 – Закључком Владе Републике Србије прихваћен је Извештај о надзору над поступком приватизације „Вршачких винограда“ и Министарству привреде и Агенцији за приватизацију којим се Агенцији за приватизацију налаже поништавање свих одлука о приватизацији „Вршачких винограда“

6.12.2013 – Агенција за приватизацију је донела одлуку о поништавању свих аката и радњи у вези са поступком приватизације „Вршачких винограда“

18.12.2013 – Купац из Кине је изјавио жалбу Министарству привреде на првостепену одлуку Агенције за приватизацију

20.1.2014 – Министарство привреде је усвојило жалбу купаца из Кине и поништило решење Агенције за приватизацију из формалних ралога, јер Агенција у првостепеном поступку, при доношењу решења, није спровела посебни испитни (доказни) поступак у складу са Законом о општем управним поступком. Другим речима, жалба инвеститора из Кине је оцењена основаном с обзиром да је при доношењу одлуке Агенције пропустила да позове учесника у поступку, односно да му омогући да се изјасни о релеватним околностима у вези са учешћем у поступку приватизације. У образложењу решења Министарства привреде истиче се да Агенција за приватизацију, након отклањања уочених неправилности и спроведеног доказног поступка, треба да донесе образложену одлуку која мора садржати детаљне разлоге и образложења са поуком о правно леку.

28.3.2014 – Агенција за приватизацију је у поновљеном поступку, уз спровођење посебног испитног поступка и саслушање странке у усменој расправи, донела одлуку којом се одбија жалба инвеститора из Кине.

14.4.2013 – На одлуку Агенције за приватизацију инвеститор из Кине је изјавио жалбу Министарству привреде.

14.4 – 3.6.2014 – До данас Министарство привреде није одлучило по жалби инвеститора из Кине иако је законска обавеза да се другостепена одлука у управном поступку донесе најкасније у року од 30 дана од дана пријема жалбе.

Хронологију пљачкашке приватизације „Вршачких винограда“ можете прочитати овде: www.cins.rs

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Tuzite ih i trazite milionsku odstetu.
    Evo ja cu besplatno da vas zastupam, ako nece niko drugi. Znam da ima i po “prestonici” dobrih advokata i da lako mozete da nadjete nekog, ali ako slucajno ne uspete da nadjete nekog “neostrascenog” stojim vam na raspolaganju – ako vam ne smeta da vas zastupa advokat iz provincije…
    Moje podatke, adresu i kontakt telefone imate (prosledio sam vam prilikom potpisivanja izjava o podrsci vasoj izbornoj listi).