Индустрија Источна Србија Коментар

Неспособан премијер Вучић: Нема договора с Есмарком

Вучић: Нема договора с Есмарком

Има Вучић план Б: “У понедељак идемо на јавни позив за потписивање менаџерског уговора јер никад нисмо умели да зарадјујемо паре, нико никада у Србији то није знао. Очекујем да крајем марта Железара почне да ради повећаним капацитетом и да до краја године почне да ради и друга пећ.”

А шта га је спречавало да то уради пре две и по године када је дошао на власт? И зашто је спречио министра привреде Сашу Радуловића да уведе ред и постави нов менаџмент пре годину дана? Тих годину дана нас је кошало око 70 милиона евра. Те две и по године су нас коштале преко 210 милиона евра. Таман толико колико износи “уштеда” од смањења пензија.
Невероватна је и вера у неименоване стране инвеститоре или менаџере мека срца који ће нас научити да правимо паре и учинити да нам буде боље. Очигледно да премијер мисли да ми ништа не умемо. Не знамо само како такви неспособни саградисмо Железару?
Невероватно је и како је дилетантски одрађен читав “јавни” тендер. Када се расписује јавни тендер, утврде се унапред све компоненте понуде и сачини уговор који је саставни део тендерске документације. Нема о чему да се преговара након отварања понуда. Да не говоримо о томе како је једна од заинтересованих компанија, а било их је 4, била од стране Александра Вучића помињана као купац. Кад су то чуле, остале комапније су одустале. Очекивале су и да ће се пре приватизације увести ред. Ништа од тога се није десило.
Шта је требало да се уради са Железаром? Исто што и за сва друга предузећа у реструктурирању: увести ред. Уместо увођења реда, наша неспособна партократија упорно покушава да приватизује хаос:

http://blog.b92.net/text/24491/Nastavak-pljackaske-privatizacije/

Уведите ред. Попишите и процените имовину. Попишите и процените обавезе, извршите финансијско реструктурирање и ослободите Железару дугова. Направите реалан пословни план. Имамо довољно стручњака за то. Дајте тај план на увид јавности. План ће нам казати шта даље са Железаром,колико је запослених потребно, колике су инвестиције потребне.
Управо ово је кренуо да ради Саша Радуловић пре него што га је Вучић зауставио и вратио се на пропалу Динкићеву економску политику кукања и запомагања за страним инвеститорима.