Industrija Istočna Srbija Komentar

Nesposoban premijer Vučić: Nema dogovora s Esmarkom

Vučić: Nema dogovora s Esmarkom

Ima Vučić plan B: “U ponedeljak idemo na javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora jer nikad nismo umeli da zaradjujemo pare, niko nikada u Srbiji to nije znao. Očekujem da krajem marta Železara počne da radi povećanim kapacitetom i da do kraja godine počne da radi i druga peć.”

A šta ga je sprečavalo da to uradi pre dve i po godine kada je došao na vlast? I zašto je sprečio ministra privrede Sašu Radulovića da uvede red i postavi nov menadžment pre godinu dana? Tih godinu dana nas je košalo oko 70 miliona evra. Te dve i po godine su nas koštale preko 210 miliona evra. Taman toliko koliko iznosi “ušteda” od smanjenja penzija.
Neverovatna je i vera u neimenovane strane investitore ili menadžere meka srca koji će nas naučiti da pravimo pare i učiniti da nam bude bolje. Očigledno da premijer misli da mi ništa ne umemo. Ne znamo samo kako takvi nesposobni sagradismo Železaru?
Neverovatno je i kako je diletantski odrađen čitav “javni” tender. Kada se raspisuje javni tender, utvrde se unapred sve komponente ponude i sačini ugovor koji je sastavni deo tenderske dokumentacije. Nema o čemu da se pregovara nakon otvaranja ponuda. Da ne govorimo o tome kako je jedna od zainteresovanih kompanija, a bilo ih je 4, bila od strane Aleksandra Vučića pominjana kao kupac. Kad su to čule, ostale komapnije su odustale. Očekivale su i da će se pre privatizacije uvesti red. Ništa od toga se nije desilo.
Šta je trebalo da se uradi sa Železarom? Isto što i za sva druga preduzeća u restrukturiranju: uvesti red. Umesto uvođenja reda, naša nesposobna partokratija uporno pokušava da privatizuje haos:

http://blog.b92.net/text/24491/Nastavak-pljackaske-privatizacije/

Uvedite red. Popišite i procenite imovinu. Popišite i procenite obaveze, izvršite finansijsko restrukturiranje i oslobodite Železaru dugova. Napravite realan poslovni plan. Imamo dovoljno stručnjaka za to. Dajte taj plan na uvid javnosti. Plan će nam kazati šta dalje sa Železarom,koliko je zaposlenih potrebno, kolike su investicije potrebne.
Upravo ovo je krenuo da radi Saša Radulović pre nego što ga je Vučić zaustavio i vratio se na propalu Dinkićevu ekonomsku politiku kukanja i zapomaganja za stranim investitorima.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar