Mediji Prenosimo

Fridom haus: Vlada Srbije guši nezavisne medije

freedom of the press 2015Sloboda medija u Srbiji je tokom prošle godine pogoršana, ocenila je ugledna američka nevladina organizacije „Fridom haus“ u svom novom izveštaju objavljenom danas.

Indeks slobode medija u Srbiji je opao sa 37 na 40 poena “zbog sve izraženijeg uznemiravanja i napada na novinare i ograničavanja njihovog rada od strane vlade kao i smanjenja raznovrsnosti medijske ponude posle otkazivanja značajnijih političkih kontakt emisija,” navodi se u izveštaju američke organizacije koja se bavi ljudskim pravima i slobodom štampe.

Srbija je rangirana kao “delimično slobodna” zemlja i beleži pad od tri poena, tako da sa 40 poena deli osamdeseto mesto sa Hrvatskom i Indijom na rang listi od 199 zemalja i teritorija.

„Fridom haus“ navodi da je Vlada Srbije tokom prošle godine nastojala da kontroliše izveštavanje o poplavama koje su pogodile zemlju u maju, kao i da je pribegavala direktno “neprijateljskoj retorici i uznemiravanju” nezavisnih novinara. Takav pritisak je, kako kaže „Fridom haus“, motivisao emitere da otkažu značajne političke kontakt emisije, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o uslovima u kojima deluju mediji u regionu, postoji nekoliko uobičajenih problema – pribegavanje tužbama za klevetu i uvredu od političara i poslovnih ljudi kako bi se suzbilo kritičko izveštavanje, pro-vladina pristrasnost javnih emitera, pritisak političkih lidera i privatnih vlasnika na uređivanje medija koji izaziva auto-cenzuru, maltretiranje, pretnje i napadi na novinare koji ostaju nekažnjeni i netransparentna vlasnička struktura, ocenjuje „Fridom haus“.

“Situacija na Balkanu je pogoršana,” ocenjuje Fridom haus. Niz zemlja zapadnog Balkana je tokom 2014. nastavio da pokazuje zabrinjavajući obrazac kršenja slobode štampe, iznosi se u izveštaju.

Srbija je rangirana lošije od Mađarske (31 poen), Bugarske (32) i Crne Gore (39), koje su takođe “delimično slobodne”, a kotira se bolje od Rumunije, Albanije, Kosova, koje je posmatrano odvojeno i ima 49 poena, Bosne i Hercegovine (51), Grčke (51) i Makedonije (58).

Slovenija je sa 25 poena jedina “slobodna” među zemljama bivše Jugoslavije, a tu ocenu ima još 29 zemalja Evrope.

„Fridom haus“ svojim izveštajima rangira zemlje i regione kao slobodne, delimično slobodne i neslobodne rangirajući ih po broju poena – od 0 – za najslobodnije do 100 za najmanje slobodne.

Ocena „Fridom hausa“ o pogoršanju medijskih sloboda u Srbiji poklapa se sa ocenom „Reportera bez granica“, organizacijom koja je u martu ove godine iznela slična zapažanja o modelima pritisaka i zastrašivanja novinara u Srbiji.

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sve je to nama vec davno jasno ali kako tome stati na put i osloboditi medije to je glavno pitanje svih pitanja.O vasem programu vec veci deo javnosti dosta zna nego dajte da se fokusiramo na oslobadjanje medija, bez toga nem a ni D od Demokratije.

  • Ocena je preblaga . Opoziciono mišljenje se ne može na miru saslušati ni u Skupštini . Možda zato što još nisu počeli da hapse i ubijaju novinare i opozicionare , pa smo ispod 50 .

  • U najbednijoj zemlji u Evropi,gde je malo 24 časa dnevno da se neprekidno razgovara(na/u svim medijima različito)o svim problemima koji nas guše, u medijima imamo laži,bajke, demagogiju,grand,hleba i igara. Moja ocena nije 40 nego 200