Intervju

Radulović za Istinomer: Subvencije su štetne

Država se opet vraća subvencijama za zapošljavanje, jer to ostavlja mogućnost partokratiji da uzima reket – ocenio je Saša Radulović za “Istinomer” vladinu Uredbu o uslovima i načinima privlačenja direktnih investicija.

sasa radulovic 01

– Svaki sistem subvencija koji smo imali do sada je direktno vezan sa korupcijom i mogućnošću partokratije da uzima reket. Da bi partijski paraziti opravdali svoju potrebu za novcem poreskih obveznika, plasira se priča o podsticanju zapošljavanja. Uzimate porez od proizvođača bojlera da biste subvencionisali drugog proizvođača bojlera, uglavnom stranog, da mu bude konkurencija. Suština subvencije ostaje privilegovanje burazerskih firmi vezanih sa vrhom političkih stranaka. Neburazerski privrednici, a oni su ogromna većina, ne mogu da dobiju subvencije. Niti mogu da dobiju kredit od Fonda za razvoj, koji je još jedna rupa bez dna na koju je država do sada slupala preko dve milijarde evra novca poreskih obveznika – ocenio je Radulović.

Na pitanje “Istinomera” da li će sada biti drugačije jer novi zakon o ulaganjima predviđa bolju kontrolu trošenja subvencija Radulović je rekao:

– Nikakva bolja kontrola nije napravljena. Sve i da jeste, subvencije nisu način podsticaja privrede. Da biste nekome dali na poklon jedan dinar, a subvencija je poklon, nekome morate da uzmete taj dinar. Pitanje je: da li činite više štete onome kome uzimate dinar, od koristi koju dobijate poklanjajući nekome taj dinar? Odgovor je nedvosmislen – da, šteta je veća. Ono što je privredi potrebno to su manji porezi i doprinosi; razumna birokratija i jasni propisi: pravna sigurnost i mogućnost naplate potraživanja; razumne kamatne stope u bankama koje su manje od očekivane profitne stope posla. To se jednim imenom zove: dobro poslovno okruženje.

– Porezi i doprinosi treba progresivno da rastu od nivoa od 20 odsto. Što zarađuješ više, plaćaš veći porez. Ovakav sistem progresivnog oporezivanja postoji u svim uspešnim zemljama u svetu. Smanjenje poreskog opterećenja je najbolja “subvencija”. Neselektivna je, ide svima, nije podložna korupciji, na nju se ne uzima partijski reket, jednostavna je. To sve ne odgovora partokratiji. Nije odgovaralo Tadićevoj, pa ne odgovara ni Vučićevoj. Oni bi radije da kao Deda Mraz dele državni novac kako oni misle da treba, a i sebe pri tom da podmire. Valja platiti i održavati partijsku mašineriju i njihove nepodmirive apetite. Zbog toga i propadamo- istakao je lider pokreta “Dosta je bilo”.

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ne mislite da cete progresivnim porezima dodatno oporezovati najbolje strucnjake, koji vec godinama bez glavom bez obzira iz ovakve drzave.

    Pozdrav iz Ceske.

    • Ne mislimo, poreska stopa za one sa najvišim prihodima neće prelaziti 40 %, a to je znatno manje od sadašnje.