Коментар Правосуђе

Уставни суд Италије укинуо противуставно смањење пензија

Након Уставног суда Грчке, и Уставни суд Италије је утврдио да је смањење пензија противуставно. Пензије нису социјална давања. Пензије су имовина. Уставни суд Италије је и наложио Влади Италије да пензионерима врати пет милијарди евра које им је противуставно одузла.

ustavni sud

Покрет “Доста је било” је у јануару ове године Уставном суду Србије поднео иницијативу да прогласи Вучећево смањење пензија противуставним. И наш Уставни суд ће на крају морати да пресуди у корист пензионера, а против неспособне Владе и неспособног премијера. Питање је када.

Мислимо да ће се то десити чим популарност Александра Вучића почне значајније да пада. Тада ће и наш Уставни суд смоћи храбрости да донесе једину исправну одлуку: смањење свих пензија изнад 25 хиљада динара за 22 одсто, а оних изнад 40 хиљада динара за 25 одсто је ПРОТИВУСТАВНО.

Осим што је противуставно, смањење пензија је и економски штетно. Од пензија живи пола Србије и оне представљају основ домаће потрошње (потрошње домаћих производа) која је кључна за економски раст. Не само пензионери већ и њихова деца без посла и унуци. Смањење пензија води ка смањењу потрошње, која води ка смањењу производње, која води ка мањим пореским приходима и већем дефициту. Управо супротно од онога што вам Вучић говори.

Александар Вучић на дневном нивоу обмањује грађане Србије како је каса пуна. Државна каса је празна. Борис Тадић нас је за време своје катастрофалне владавине задужио за осам милијарди евра. За три године од како је на власти, Вучић нас је задужио за додатних девет милијарди евра. Не да врати старе дугове, већ је оставио старе и направио нове. Потрошња је пала за 5,1 одсто у марту у односу на фебруар. Индустријска производња у прва три месеца је за 2 процента мања него пре годину дана. БДП је мањи за 1,9 одсто. Ово је биланс неспособног премијера и његове неспособне владе.

Могуће је да ће Александар Вучић, слично и као код противуставног солидарног пореза, укинути противуставно смањење пензија пре него што суд донесе одлуку, како би избегао да пензионерима врати отето. То му Уставни суд не би смео да дозволи. То му ни пензионери не би смели дозволити.

Пут ка враћању отетих пензија пензионерима иде преко обарања популарности Александра Вучића. А то се у друштву у коме влада медијски мрак, ради кампањом од човека до човека. Разговарајте са својим комшијама, родбином, пријатељима. Иду нам покрајниски и локални избори. То је најбоља прилика да свим партијским паразитима кажемо: Доста је било.

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар